Voor de poorten van de hel!
Het was gisteren allemaal te doen in de Black Horse waar De Pion 1 het op moest nemen tegen het vlaggenschip van Zukertort uit Amstelveen. De aanloop naar dit treffen verliep overigens dramatisch. Het feit dat een aantal spelers niet (meer) beschikbaar waren, veroorzaakte een flinke streep door de wens (rekening) om met een zo sterk mogelijke opstelling de strijd met Zukertort aan te gaan. Dat is jammer, vooral omdat er veel energie is gestoken in de promotie naar deze klasse. De Pion bivakkeert inmiddels in de tussenstand in klasse 1B in de onderste regionen en is op zijn zachtst gezegd in ernstig degradatiegevaar. Op het allerlaatste moment dan ook nog een zieke en de rampspoed is compleet.
Dan de match zelf. Er was in ons nadeel sprake van een gemiddeld ratingverschil van maar liefst 128 elopunten per bord. Robert Schuermans speelde met wit op bord 6 tegen Christopher Brookes. Hierna volgt zijn persoonlijke bijdrage. “Ik had wat geluk bij de keuze van de openingsvariant van Brookes. Er kwam namelijk een versnelde draak van het Siciliaans op het schaakbord. Deze variant speelde ik jarengeleden tientallen keer in rapid- en blitzpartijen tegen IM Ronny Weemaes met wisselend succes. Het pionoffer van zwart is bekend en het is zaak dan de pion op het juiste moment terug te geven voor een ander voordeel in de (te bereiken) de stelling. Dat leerde ik dus door vallen en opstaan tegen Weemaes in al die partijtjes. Pechvogel Brookes wist niet goed om te gaan met de stelling nadat hij zijn pion teruggekregen had, een penning van een zwarte loper deed de rest en (volledig van slag) maakte hij er een ernstige fout boven op. Tussenstand na 21 zetjes: 1-0. Een mooie start”. Frank Lambregts speelde met zwart op bord 7 tegen Colin Stolwijk. Frank werd in verband met een late afmelding wegens ziekte kort voor aanvang van de match opgeroepen. Zonder enige aarzeling reageerde hij positief. Daarvoor mede namens De Pion 1 mijn dank. Het ratingverschil bedroeg echter ruim 350 elopunten. Voor Frank een onplezierige partij. Stolwijk kwam,zag en overwon. Tussenstand: 1-1.
Bas de Feijter speelde met zwart op bord 3 tegen FM Stan van Grinsbergen. Bas liet zich door het ratingverschil niet echt van de wijs brengen en wist de remise ruimschoots in de veilige haven te loodsen. Tussenstand: 1½-1½. Pim Eerens speelde met zwart op bord 9 tegen Florian Jacobs. Bij Pim ging het in de opening gelijk al fout, het zag er foeilelijk uit. Verwoede pogingen om het tij te keren brachten hem niets. Uiteindelijk moest hij het hoofd buigen. Tussenstand: 1½-2½. David Du Pont speelde met wit op bord 10 tegen FM Sander Los. In een scherpe stelling, waarbij David de damevleugel bestookte en Los de witte koning op de korrel nam, reikte de rekensommen van David niet ver genoeg. Los offerde een stuk, dan een toren en maakte het fraai af met een stille damezet die tot ondekbaar mat leidde. Tussenstand: 1½-3½. Superinvaller Ivo Kok speelde met wit op bord 8 tegen Ridens Bolhuis. Ivo offerde in een Aljechin een licht stuk tegen twee pionnen om beter spel en meer ruimte te krijgen. Dat lukte ruimschoots. In een koningsaanval won hij nog een pion. Bolhuis bood flinke weerstand maar moest, toen hij een stuk cadeua gaf, bakzeil halen. Tussenstand: 2½-3½. Anthony Mitran speelde met zwart op bord 5 tegen FM Sybolt Strating. Anthony stond naar mijn idee iets beter. Dat voordeeltje werd geneutraliseerd door Strating met remise als resultaat. Tussenstand: 3-4.
Kopman FM Jan van Mechelen speelde met zwart op bord 1 tegen Fitzgerald Krudde. “Ik speelde vandaag tegen Fitzgerald Krudde, een naam die ik nog kende uit een heel ver verleden, toen we beiden aan het Zagricon-toernooi (Open kampioenschap van Nederland voor de jeugd tot 20 jaar) meededen. Het zal ergens aan het begin van de jaren tachtig zijn geweest, “toen ik nog jong en mooi was”, om maar eens een mooie zin van wijlen Hein Donner te gebruiken. De partij ontwikkelde zich rustig vanuit een flankspel waarin het op enig moment toch altijd spannend wordt. Krudde probeerde overwicht te krijgen in het centrum door d2-d4 te spelen, iets dat ik eruit wist te halen door een actieve positie op de koningsvleugel in te nemen. Hier zat echter een strategisch risico aan verbonden, namelijk dat ik in een passieve stelling terecht zou komen op het moment dat Krudde alsnog een loperruil zou aanbieden die ik niet uit de weg kon gaan en die gunstig was voor Krudde. Zoiets gebeurde in de partij: na loperruil stuurde wit aan op e4 in plaats van d4 en kreeg zo toch veel ruimte. Als hij meteen met e4-e5 had doorgezet had hij het betere spel gehad en had zwart zeer nauwkeurig moeten verdedigen. Nu talmde wit een zet te lang waardoor zwart zelf e5 kon spelen. Nog was er niet veel aan de hand, maar toen zwart even laten ook nog ongestoord Ph5 en f5 kon spelen kreeg hij in tijdnood van de tegenstander een moordende aanval in handen die uiteindelijk een volle toren zou opleveren”. Tussenstand: 4-4.
Ludo Tolhuizen speelde met wit op bord 4 tegen Tjark Vos. Ludo speelde de opening onnauwkeurig waardoor Vos al snel iets plezieriger stond. Door precies spel wist Ludo zijn stelling voldoende te activeren en na afruil van alle zware stukken was het eindspel ondanks zijn licht verzwakte pionnenstructuur gelijk. Het werd kort na de 40-ste zet remise. Tussenstand: 4½-4½. FM Mark Smits speelde met wit op bord 2 tegen Jelmer Sminia. Mark had na de opening een stabiel plusje. Sminia had weinig ruimte en het was voor hem heel lastig om actief te worden. Bevreesd voor tactische wendingen op e6 (waarbij Mark een kleine kwal zou kunnen geven voor twee pionnen) besloot Sminia met e6-e5 een pion te geven, hopende dat na de daaropvolgende massale afruil de ongelijke lopers in zijn voordeel zouden werken. “Ik weet niet of het eindspel objectief gezien gewonnen was, maar op een gegeven moment stonden de stukken dermate onhandig dat Sminia moest afwikkelen naar een paard tegen loper eindspel met voor Mark mij een pion op de f- en h-lijn (en paard) tegen een pion op de h-lijn”. Dit won Mark vrij soepel en werd daarmee matchwinnaar. Eindstand: 5½-4½.
Gretig pakte De Pion 1 de punten waar ze gepakt moesten worden. Zo werd de volle buit binnen gehaald. Met nog drie speeldagen te gaan kan het allemaal nog. Met de juiste instelling is alles (nog) mogelijk, ook behoud in deze klasse. Wordt vervolgd.
DE PION 1 (2089) – ZUKERTORT 1 (2217): 5½-4½
1. FM Jan van Mechelen (2244) – Fitzgerald Krudde (2342): 1-0
2. FM Mark Smits (2169) – Jelmer Sminia (2164): 1-0
3. Bas de Feijter (2142) – FM Stan van Gisbergen (2294): ½-½
4. Ludo Tolhuizen (2118) – Tjark Vos (2235): ½-½
5. Anthony Mitran (2102) – FM Sybolt Strating (2297): ½-½
6. BM Robert Schuermans (2101) – CM Christopher Brookes (2223): 1-0
7. Frank Lambregts (1867) – Colin Stolwijk (2223): 0-1
8. Ivo Kok (2085) – Ridens Bolhuis (1964): 1-0
9. Pim Eerens (2008) – Florian Jacobs (2239): 0-1
10. David Du Pont (2058) – FM Sander Los (2190): 0-1