Sleutelvelden (1)
Om in het eindspel koning + pion tegen koning te kunnen winnen, moeten we de pion laten promoveren. Dat zal niet altijd lukken. We hebben geleerd:
- hoe je een gewonnen stelling snel kunt herkennen
- hoe je de gewonnen stelling moet kunnen winnen
Je moet uiteindelijk de stelling weten te bereiken zoals in het diagram hiernaast. Het maakt niet uit wie er aan zet is in zo’n stelling. Wint wint het altijd. We noemen dit de standaard winststelling. Het geldt niet voor de a-lijn en de h-lijn! De kale koning kruipt in de hoek en komt daar niet meer uit.
Stellingen met de koning op de zesde rij met de koning vóór de pion zijn altijd gewonnen, als de vijandelijke koning de pion niet kan slaan uiteraard.
Sleutelvelden
Nu we weten dat de koning op de zesde rij altijd wint, moet je weten hoe je dat kunt bereiken. Je moet zogenaamde sleutelvelden met je koning kunnen bereiken. Als de koning een sleutelveld kan bereiken, dan betekent dat dat hij ook de zesde rij vóór de pion kan bereiken. Elke pion heeft zijn eigen sleutelvelden, die afhangen van de plaats van de pion. Op Lichess vind je een aantal mooie voorbeelden van sleutelvelden. De velden met de groene cirkels zijn sleutelvelden. Oefen deze opgaven door de stellingen uit te spelen. En blijf die oefeningen herhalen tot je ze kunt dromen!
Oppositie
Een belangrijke term bij pionneneindspelen is de term oppositie. Oppositie wil zeggen dat je een oneven aantal velden (1/3/5) bereikt tussen beide koningen met de tegenpartij aan zet. Je hebt directe oppositie met 1 veld tussen de koningen en oppositie op afstand met 3 of 5 velden tussen de koningen.
De speler met de pion moet proberen de oppositie te bereiken om te kunnen winnen. Als de speler met de kale koning de oppositie kan houden wordt het remise. Op Lichess staan weer fantastische oefeningen over het onderwerp oppositie. Oefen ze net zo lang tot je ze allemaal beheerst en blijf ze regelmatig oefenen zodat je de kennis paraat hebt op het moment dat het nodig is.
Wit aan zet wint
Wit aan zet wint
Wit aan zet wint
Wit aan zet maakt remise