De vierde week van het Open Online Roosendaals Bekertoernooi zit er alweer op. Nog twee spelers zijn ongeslagen, Jordy Schouten en Cees IJzermans. Zij nemen het op tegen elkaar in de vijfde week. En zoals al aangekondigd vorige week gaan we deze week eens kijken naar de partijen van Jordy. Hoe heeft hij gewonnen in de vierde week?

Jordy trof Pim Eerens. De eerste partij ging gelijk op, er was wat geruild en dan moet er een plan komen. Zwart moest zijn laatste stukken wel nog ontwikkelen. Het plan daarvoor was alleen niet zo sterk, er werd plots een stuk cadeau gedaan.

De tweede partij is interessant, er wordt een meegesnoept door Pim en vervolgens worden de dames afgeruild, maar opnieuw heeft Jordy zijn ontwikkeling sneller afgemaakt daarnaast controleert hij de half-open d-lijn en laat daar nou een koning van wit op staan. Hoe dit afliep, kijk de partij er maar eens op na.

De volgende speler die we zouden bekijken was Rob Hopman-Been. Rob nam het op tegen René v.d. Broek. De eerste partij eindigde in een opvallende remise. In een interessant dame+toren eindspel koos de zwartspeler niet voor een pionwinst maar ging voor eeuwig schaak. Lezersvraag is natuurlijk of met een pion meer het eindspel voor zwart gewonnen is.

Remise betekent vaak dat de tweede pot beslissend is en dat maakt het extra spannend. Het werd een partij waarin paarden alles bepalend werden. Een kolfje naar de hand van 'JollyJumper' natuurlijk, althans dat zou je zeggen. Niks bleek minder waar.

Dan nog een match van twee weken geleden. Michel van Loo die vorige week een Bye had, speelde twee weken geleden tegen Bert Hollander.
In de eerste partij kreeg Bert een stuk cadeau nadat Michel een pion dacht te winnen maar de dekking van de achterste rij even vergat. Maar het gewonnen stuk werd verdedigd met een gepende toren en van die penning ging Michel nog even gebruik maken, en hoe.

De tweede partij werd beslist over de F-lijn. Die had Bert kunnen dichtmaken, maar nadat gekozen werd voor de zet g5, was het een kwestie van tijd voordat Michel de f-lijn compleet domineerde.

 

Michel mag nu weer aan de bak. Kijk voor de indeling op de website van het toernooi.

Log in om een reactie te geven op dit artikel.