We zijn in week 4 beland en na de resultaten van week 3 zijn deze spelers nog in het toernooi:

Naam (verliespunt)
Frank Lambregts (1)
Cees IJzermans
Michel van Loo (1)
Rob Hopman-Been (1)
Pim Eerens
Jordy Schouten
Bram van den Berg (1)
Berend Ruben (1)
René van den Broek (1)

Nog drie spelers zijn ongeslagen. In week 3 waren er weer een aantal interessante partijen om uit te lichten. Allereerst de match tussen Pim Eerens en Bram v.d. Berg;

Bram heeft een speelstijl die ondergetekende altijd wel kan waarderen. Goede zetten zoeken en toeslaan als het kan, maar Pim bouwde de eerste partij rustig op en dan is toeslaan niet zo makkelijk. Zeker als een loper op a8 begraven staat. Bram zocht de spanning wel op maar vergaloppeerde zich.

De tweede partij was eigenlijk precies andersom, hoewel het wat merkwaardig begon. 1. b4 had ook niet misplaatst gestaan, maar dit maakte het interessanter. Ook in deze partij ging wit het voordeel uiteindelijk rustig opbouwen en werd zwart teruggedrongen.

1-1, dat betekent een beslissingspartij.
Die werd druk bezocht, getuige de Toeschouwerschat (https://lichess.org/D6guUFxp), onder meer Cees IJzermans en Erik Biemans waren toeschouwer. In de chat werd gespeculeerd of de spelers last hadden van de druk van de toeschouwers. Wellicht was dat zo op zet 29. Wit kon daar beslissend voordeel vergaren. Maar miste dat. Daarna werd er door wit een pion verloren, maar het eindspel wat gespeeld kon schoot alle kanten op. Remise, winst voor zwart, maar nooit winst voor wit. Pim was dus binnen.

Cees was dus toeschouwer bij bovenstaande partij, maar hij had heeft natuurlijk ook zelf gespeeld. Bij zijn eerste partij tegen Henk de Heer, werd de partij beslist op de open e-lijn. Cees wist daar handig af te ruilen waardoor hij een penning op loper en dame op het bord kreeg. Een kwestie van uitbuiten.

In de tweede partij had Cees genoeg aan remise, strak afgeruild naar een solide eindspel. Voor Henk zou het een kwestie van keepen zijn, maar het activeren van de koning was in dit geval geen verstandig besluit.

 

Nog een interessante match-up was Eric van Loon tegen Berend Ruben. Beiden zouden uitgeschakeld zijn bij verlies van de match. Berend heeft het online schaken goed onder controle en dat bleek ook wel in de partijen. In de eerste partij kwam er een interessant eindspel op het bord, waarbij Eric koos om de vrijpionnen vanaf achter aan te vallen. Vaak geen slechte techniek. Maar de vrijpionnen van Berend waren dubbelpionnen en dus was de achterste pion verdedigen voldoende. Bijkomend voordeel bleek het paard van zwart.

De tweede partij lijkt een kwestie van toch wat te vroeg op geven. Hoewel de slotzet van wit wel heel eng oogt en met een zwakke koning en een pion minder zou het een lange lijdensweg kunnen worden voor zwart. Zo mocht Berend deze partij snel als winstpartij bijschrijven.

Volgende week gaan we eens een kijkje nemen bij de partijen van Jordy en Rob Hopman-Been, ook kijken we dan nog even terug op de match van Michel van Loo van deze week. Michel mag deze week uitrusten, terwijl de anderen weer aan de bak mogen.

Pim Eerens - Jordy Schouten
Bram van den Berg - Frank Lambregts
Cees IJzermans - Berend Ruben
René van den Broek - Rob Hopman-Been

Log in om een reactie te geven op dit artikel.