Vanavond wordt de finale van het Open Online Roosendaals Bekertoernooi gespeeld. Via https://lichess.org/@/Trauma/tv of https://lichess.org/@/TheSchout/tv kan vanaf 21.00 uur de match tussen Cees IJzermans & Jordy Schouten gevolgd worden! Wie gaat er met de eer vandoor? Komt dat zien! Morgenavond is er een 'proeftoernooi' voor het Lentekampioenschap van de Jeugd, dat kan, net zoals de rondes van het Lentekampioenschap zelf vanaf volgende week via hier gevolgd worden: https://tornelo.com/chess/orgs/schaakvereniging-de-pion/events/

Het is zover, de finale van Het Open Online Roosendaals Bekertoernooi kan gespeeld gaan worden. Afgelopen week heeft Bram v.d. Berg de Bergse Rob Hopman-Been uitgeschakeld, en vanavond heeft Cees IJzermans direct Bram verslagen. Dat was een waar bloedbad. Hieronder vindt u integraal de partijen.

In de slotstelling is het mat in vijf voor wit.

Cees zal het nu op mogen nemen tegen Jordy Schouten, beiden zijn oud-jeugdkampioenen van onze vereniging. Cees werd in 2008 kampioen, een jaar later was het de beurt aan Jordy. Er wordt dan ook een ware clash verwacht. Jordy verkeert in de luxe-positie dat bij verlies van de match, hij nog een herkansing heeft. Dit spektakel wilt u niet missen, dus zal zodra er bekend is wanneer deze titanenstrijd zal plaatsvinden deze week, via dit kanaal, maar ook via de Social media een link worden gedeeld om het spektakel te volgen.

Wees niet getreurd, na deze finaleweek, gaat het schaken gewoon verder maar dan voor de jeugdafdeling met het eerste Lentekampioenschap!

We gaan richting de finaleweek met de Online Pion Beker. Er is nog maar een deelnemer die ongeslagen is, Jordy Schouten. Hij heeft de finale bereikt. Bram van den Berg, Rob Hopman-Been & Cees IJzermans maken de komende twee weken onderling uit wie van hen het opneemt tegen Jordy.

Cees verloor afgelopen week voor de eerste maal, maar dat gebeurde niet zonder slag of stoot. Wat een match, geniet van de partijen zou ik zeggen.

Het paardenspel bleek beter gespeeld te worden door Jordy. De tweede partij heeft een mooi tactisch einde.

Een van de ratingfavorieten, Pim Eerens, werd verslagen door Rob. Hoe dat gebeurde ziet u hieronder, onfortuinlijk kun je het verloop van de partijen wel noemen. In de eerste partij laat Pim een paard toe in zijn stelling, dan moet het wel goed komen voor Rob zou je zeggen.

Niks bleek minder waar, een gewonnen kwaliteit werd terug verloren en de vrijpion van zwart werd nooit echt een gevaar. Dan de tweede partij, Rob had wel wat voordeel opgebouwd met de witte stukken, maar niet echt iets bijzonder en na afruil naar een dame-eindspel bleek het voordeel te verwaarlozen. En dan gebeurt het, een truc, een blunder, een vlaag van verstandsverbijstering? Niemand die het weet. Maar de partij eindigt plots, een volle dame gaat verloren.

Bram trof TheChessRunner (Michiel van Loo). Je weet het nooit met deze spelers hoe het loopt, dus duiken we snel de partijen in.

Alsof Bram niet wilde winnen, miste hij kansen in de eerste partij en werd het vanzelf remise. Op zet 18 hebben we het eerste moment dat wit de partij kan beslissen, maar hoe? Wellicht een mooie puzzel voor in onze nieuwsbrief.

In de tweede partij pakte Bram de kans die Michiel hem bood wel met beide handen aan.

De vierde week van het Open Online Roosendaals Bekertoernooi zit er alweer op. Nog twee spelers zijn ongeslagen, Jordy Schouten en Cees IJzermans. Zij nemen het op tegen elkaar in de vijfde week. En zoals al aangekondigd vorige week gaan we deze week eens kijken naar de partijen van Jordy. Hoe heeft hij gewonnen in de vierde week?

Jordy trof Pim Eerens. De eerste partij ging gelijk op, er was wat geruild en dan moet er een plan komen. Zwart moest zijn laatste stukken wel nog ontwikkelen. Het plan daarvoor was alleen niet zo sterk, er werd plots een stuk cadeau gedaan.

De tweede partij is interessant, er wordt een meegesnoept door Pim en vervolgens worden de dames afgeruild, maar opnieuw heeft Jordy zijn ontwikkeling sneller afgemaakt daarnaast controleert hij de half-open d-lijn en laat daar nou een koning van wit op staan. Hoe dit afliep, kijk de partij er maar eens op na.

De volgende speler die we zouden bekijken was Rob Hopman-Been. Rob nam het op tegen René v.d. Broek. De eerste partij eindigde in een opvallende remise. In een interessant dame+toren eindspel koos de zwartspeler niet voor een pionwinst maar ging voor eeuwig schaak. Lezersvraag is natuurlijk of met een pion meer het eindspel voor zwart gewonnen is.

Remise betekent vaak dat de tweede pot beslissend is en dat maakt het extra spannend. Het werd een partij waarin paarden alles bepalend werden. Een kolfje naar de hand van 'JollyJumper' natuurlijk, althans dat zou je zeggen. Niks bleek minder waar.

Dan nog een match van twee weken geleden. Michel van Loo die vorige week een Bye had, speelde twee weken geleden tegen Bert Hollander.
In de eerste partij kreeg Bert een stuk cadeau nadat Michel een pion dacht te winnen maar de dekking van de achterste rij even vergat. Maar het gewonnen stuk werd verdedigd met een gepende toren en van die penning ging Michel nog even gebruik maken, en hoe.

De tweede partij werd beslist over de F-lijn. Die had Bert kunnen dichtmaken, maar nadat gekozen werd voor de zet g5, was het een kwestie van tijd voordat Michel de f-lijn compleet domineerde.

 

Michel mag nu weer aan de bak. Kijk voor de indeling op de website van het toernooi.

We zijn in week 4 beland en na de resultaten van week 3 zijn deze spelers nog in het toernooi:

Naam (verliespunt)
Frank Lambregts (1)
Cees IJzermans
Michel van Loo (1)
Rob Hopman-Been (1)
Pim Eerens
Jordy Schouten
Bram van den Berg (1)
Berend Ruben (1)
René van den Broek (1)

Nog drie spelers zijn ongeslagen. In week 3 waren er weer een aantal interessante partijen om uit te lichten. Allereerst de match tussen Pim Eerens en Bram v.d. Berg;

Bram heeft een speelstijl die ondergetekende altijd wel kan waarderen. Goede zetten zoeken en toeslaan als het kan, maar Pim bouwde de eerste partij rustig op en dan is toeslaan niet zo makkelijk. Zeker als een loper op a8 begraven staat. Bram zocht de spanning wel op maar vergaloppeerde zich.

De tweede partij was eigenlijk precies andersom, hoewel het wat merkwaardig begon. 1. b4 had ook niet misplaatst gestaan, maar dit maakte het interessanter. Ook in deze partij ging wit het voordeel uiteindelijk rustig opbouwen en werd zwart teruggedrongen.

1-1, dat betekent een beslissingspartij.
Die werd druk bezocht, getuige de Toeschouwerschat (https://lichess.org/D6guUFxp), onder meer Cees IJzermans en Erik Biemans waren toeschouwer. In de chat werd gespeculeerd of de spelers last hadden van de druk van de toeschouwers. Wellicht was dat zo op zet 29. Wit kon daar beslissend voordeel vergaren. Maar miste dat. Daarna werd er door wit een pion verloren, maar het eindspel wat gespeeld kon schoot alle kanten op. Remise, winst voor zwart, maar nooit winst voor wit. Pim was dus binnen.

Cees was dus toeschouwer bij bovenstaande partij, maar hij had heeft natuurlijk ook zelf gespeeld. Bij zijn eerste partij tegen Henk de Heer, werd de partij beslist op de open e-lijn. Cees wist daar handig af te ruilen waardoor hij een penning op loper en dame op het bord kreeg. Een kwestie van uitbuiten.

In de tweede partij had Cees genoeg aan remise, strak afgeruild naar een solide eindspel. Voor Henk zou het een kwestie van keepen zijn, maar het activeren van de koning was in dit geval geen verstandig besluit.

 

Nog een interessante match-up was Eric van Loon tegen Berend Ruben. Beiden zouden uitgeschakeld zijn bij verlies van de match. Berend heeft het online schaken goed onder controle en dat bleek ook wel in de partijen. In de eerste partij kwam er een interessant eindspel op het bord, waarbij Eric koos om de vrijpionnen vanaf achter aan te vallen. Vaak geen slechte techniek. Maar de vrijpionnen van Berend waren dubbelpionnen en dus was de achterste pion verdedigen voldoende. Bijkomend voordeel bleek het paard van zwart.

De tweede partij lijkt een kwestie van toch wat te vroeg op geven. Hoewel de slotzet van wit wel heel eng oogt en met een zwakke koning en een pion minder zou het een lange lijdensweg kunnen worden voor zwart. Zo mocht Berend deze partij snel als winstpartij bijschrijven.

Volgende week gaan we eens een kijkje nemen bij de partijen van Jordy en Rob Hopman-Been, ook kijken we dan nog even terug op de match van Michel van Loo van deze week. Michel mag deze week uitrusten, terwijl de anderen weer aan de bak mogen.

Pim Eerens - Jordy Schouten
Bram van den Berg - Frank Lambregts
Cees IJzermans - Berend Ruben
René van den Broek - Rob Hopman-Been

Afgelopen week is de tweede ronde van Het Open Online Roosendaals Bekertoernooi gespeeld. Dat betekent dat de eerste afvallers bekend zijn, zij die in de herkansing hun match verloren, liggen er nu definitief uit. We gaan ditmaal eens langs de herkansers.

Herkansers
Henk de Heer - Henk Alberts
We beginnen met de match waarbij Henk zal winnen, maar welke? De Heer of Alberts, dat bleek spannend te worden.
In de eerste partij had Henk Alberts, op LiChess bekend onder de naam HorsePower67, zijn paarden wat buitenspel gezet terwijl Henk de Heer, FjodorM, met zijn paarden richting de koning van zwart ging. Dat bleek de juiste paardenkracht te zijn.

In de tweede partij was opnieuw wit die goed voor de aanval koos. Ditmaal niet gesterkt door de paarden, maar een enorm sterke loper op a1-h8 diagonaal die zijn kracht kon bewijzen toen wit op de zevende rij binnenkwam.

Dat betekent 1-1, dus een beslissingspartij was nodig. Henk en Henk hebben gekozen om met het originele speeltempo te spelen (dat is toch makkelijker).
Dit werd een korte partij, er werd helaas een stuk weggeblunderd. Zonde, want de partij ging gelijk op zoals hieronder te zien.


Berend Ruben - Joshua Prevoo
Een interessante match, Berend had het in de eerste ronde Jordy Schouten lastig gemaakt terwijl Joshua altijd boven zich kan uitstijgen. Berend heeft op LiChess een rating van zo'n 2200, dus Joshua moet wel goede huize komen. De eerste partij was dan ook direct goed te noemen voor hem, hoewel Berend het kon afmaken door de zevende rij in te nemen. Toen dat verzaakt werd, was het een gelijke stelling en had Joshua het voordeel dat hij wit zou hebben in de tweede partij.

Berend had in de tweede partij echter al snel zijn structuur beter gemaakt, en mocht een pion winnen van Joshua. Die voorsprong gaf hij niet meer weg en hij wist dat keurig uit te spelen.

Ad Bruijns - Jan Versteegh
Ad en Jan hadden besloten om op Chess.com te spelen. U mag het gerust weten, dat is toch de mindere website van de de schaakwebsites. De eerste partij bleek een prooi voor Ad.

Dat de website zo zijn gebreken heeft bleek al snel, want Ad kreeg problemen in de tweede partij. In een razend spannende stelling ging er iets mis met de verbinding, waardoor de match 1-1 werd. 

De beslissingspartij werd gespeeld met ieder 5 minuten op de klok. Ook deze partij was spannend. Jan wist een kwaliteit te winnen, maar Ad ging taai over op de aanval. Die aanval sloeg door en onder tijdsdruk ging Jan ten onder.

Erik Ruben - Rob Hopman-Been
Ook Erik en Rob hadden op Chess.com gespeeld. De twee BSV'ers onder elkaar hadden voldoende aan twee partijen.
In de eerste partij ging een pion verloren voor Erik. Erik dacht nog even een pion terug te kunnen pakken, maar een penning op loper en dame zorgde voor verlies van een stuk.

In de tweede partij besloot Erik een stuk te offeren om een vrij pion te maken. Maar het stukoffer was wat te veel, de vrijpion had te weinig ondersteuning en Rob wist dat gevaar dan ook af te wenden en met een stuk meer was ook die partij een punt voor Rob.


Michel van Loo - Gianny Frijters
De laatste match die we bekijken is die tussen Michel van Loo en Gianny Frijters.
In de eerste partij stond zetten lang een zwart paard op h2. Maar wit kon dat paard er maar niet weg krijgen, want eenmaal het paard slaan, zou betekenen dat het sterke paard van wit in het centrum zou worden gewonnen. Toen dat gevaar echter verdween, werd het paard op h2 vergeten door zwart en was wit er als de kippen bij om de eerste partij naar zich toe te halen.

Wat er in de tweede partij gebeurde, kan geen pen beschrijven. Zwart won snel twee pionnen in de opening, maar vergat zijn dekking op f7. Wit ging op rooftocht, jaagde de koning het hele bord over, maar verzaakte mat te zetten. Mat in twee werd zelfs gemist. Zwart kreeg de kans om terug te slaan, tot een eeuwig schaak variant. Maar het lijkt een mouseslip te zijn die wit de partij zelfs kost.

De andere uitslagen waren:
Bram v.d. Berg wint van Eric v. Loon;
Jordy Schouten wint van Frank Lambregts;
Cees IJzermans wint van Arjan Drenthen;
Pim Eerens wint van Bert Hollander;
René v.d. Broek had een bye.

Vanavond wordt er weer ingedeeld voor de derde ronde.

 

Laad meer