Het is De Pion 3 niet gelukt om kampioen te worden. Tegen D4 2 kwamen we niet verder dan 4-4, terwijl RSG met 5½-2½ won van De Baronie 3. Het is onze stadsgenoten gegund; zij mogen het volgend seizoen proberen in de 5e klasse.

Dat winnen van D4 2 geen vanzelfsprekende zaak zou zijn wisten we van te voren. Alle teams in klasse 6E zijn aan elkaar gewaagd en D4 2 doet voor geen enkel team in de klasse onder. Ze kwamen naar Roosendaal op volle oorlogssterkte (iedereen in het team was beschikbaar) en we wisten dat het een zware klus zou worden. En tijdens de wedstrijd kwamen we er al snel achter dat het kampioenschap aan onze neus voorbij zou gaan.

In het begin ging het nog overal gelijk op. Jan Rijkse en Mark Mathon speelden allebei remise, terwijl het bij de andere borden nog redelijk gelijk stond. Maar toen kwamen de klappen. Bij Jacques Smits en Bas Robben ging het mis, we keken tegen een 1-3 achterstand aan en op de andere borden had niemand uitzicht op winst. Vanwege de complicaties op mijn eigen bord heb ik weinig van de andere partijen meegekregen, dus wat er precies misging bij Jacques en Bas is me ontgaan. De 4 overgebleven spelers moesten op winst spelen, terwijl er bij niemand eigenlijk winst in zat. Peter Huijser strandde in remise, Erik van Elven strandde in remise, maar Ad Bruijns en ik wisten tot onze eigen verbazing nog een vol punt te scoren. Ad knalde zijn toren naar voor, zorgde voor onrust en zijn tegenstander maakte een foutje waardoor Ad kon cashen. Bij mij ongeveer hetzelfde. Ik was goed uit de opening gekomen, won een pion, maar mijn tegenstander wist zijn kreupele paard op te knappen, posteerde die ijzersterk in het centrum, won een pion terug en stond feitelijk gewonnen. Net als Ad knalde ik dus maar de toren naar voor, begon te lopen met een vrijpion, mijn tegenstander deed het net niet helemaal goed en moest zijn paard geven om de pion te stoppen, waarna ik alsnog het punt binnenhaalde en het 4-4 werd. We zouden met die eindstand nog kampioen kunnen worden.... Alleen moest RSG dan niet winnen van De Baronie 3. Dat deden ze wel, wij dus geen kampioen, maar we spelen wel volgend seizoen weer in die ontzettend leuke 6e klasse. Er vloeiden derhalve geen tranen in The Black Horse.

 

De Pion 3 – D4 2 4 – 4

Erik van Elven (1893) – Erik Boom (1706) ½ – ½

Ad Bruijns (1640) – Frans van Gils (1766) 1 – 0

Bas Robben (1548) – Arie van Heeren (1749) 0 – 1

Jacques Smits (1598) – Anton Klaassen (1747) 0 – 1

Peter Huijser (1575) – Klaus Pfaffenhofer (1628) ½ – ½

Kees van Hogeloon (1530) – Pieter Sandijck (1695) 1 – 0

Mark Mathon (1519) – Wim Maanders (1451) ½ – ½

Jan Rijkse (1558) – Jolanda van de Ven (1595) ½ – ½

 

 

Log in om een reactie te geven op dit artikel.