In de 5e ronde had ik de zwarte stukken tegen Zaeske (1985). Ik speelde een soort Philidor-systeem waar mijn tegenstander ogenschijnlijk niet zo veel raad mee wist. Op een gegeven moment probeerde hij te jagen op een niet-relevante zwarte pion op a7, en door dit verzaakte hij zijn eigen verdediging. Ik wist een gat te slaan in zijn koningsstelling en zo een tweetal pionnen te veroveren. Na mijn offensief op de monarch trok ik mijn dame terug in de verdedigingslinie, klaar om het punt te verzilveren. Winfried gaf echter al op. Wellicht wat voorbarig, maar terecht.

In de 6e ronde zat ik op bord 4 met wit tegen Vitalij Major (2187), doordat mijn tegenstander zichzelf aardig in de war bracht tegen het omgekeerde Siciliaans spendeerde hij erg veel tijd. Na ongeveer 20 zetten had hij nog 10 minuten over. (We spelen overigens met het klassieke fide tempo, maar dan met een increment van 15 minuten in plaats van de gebruikelijke 30 na de 40 zetten.) Doordat hij aardig in de stress zat probeerde ik het hem niet al te gemakkelijk te maken. Wellicht sloeg het objectief nergens op wat ik aan het doen was maar met een paar minuten op de klok wist Major niet de beste voortzetting te vinden en ging glorieus ten onder.

In de laaste ronde zat ik op bord 2 tegen Dirk Weber (2246). Nadat hij een slap systeem met wit speelde had hij zijn doel eigen al bereikt, ik wilde gelijk te veel in de opening en overspeelde waarschijnlijk mijn stelling. Dus bleef ik maar pionoffers doen om de stelling complex(er) te maken, Weber had het preciezer kunnen doen ergens in het middenspel maar ik wist het allemaal te overleven met kunst- en vliegwerk. Na afloop liet Alik mij nog weten dat 28. ... Dxf3 een stuk krachtiger is dan de partijzet, nu ik de partij aan het naspelen ben weet ik eigenlijk niet meer zo goed waarom ik op e3 nam. Waarschijnlijk om het paard comfortabel op f4 te zetten, maar het ziet er sterker uit dan dat het daadwerkelijk is. In het verre eindspel had ik er nog remise uit kunnen slepen, maar met mijn 44... Kh3 zorgde ik er voor dat ik redelijk elementair verloor. Dit door gelijk te nemen op g1 en mijn c-pion te duwen, in de overtuiging dat ik promoveerde met schaak. Alleen was ik in mijn eerdere calculatie even vergeten dat als ik neem op g1 dat de koning terug neemt en dus OOk op g1 neemt, en daardoor in het vierkant komt. Tja... Ondanks dit verlies toch nog een goed toernooi!

Reacties  

#3 René van den Broek 02-01-2017 00:24
Inderdaad leuke verslagen, ontdekte ze vanavond pas, maar alle drie de verslagen vervolgens achter elkaar gelezen.
Jammer inderdaad van de laatste partij, maar... het gaat bij zo'n paar dagen in Berlijn natuurlijk niet alleen om het schaken :-) ! Denk dat de rest ook wel leuk was ! Beste wensen voor een ieder !
#2 Ludo Tolhuizen 31-12-2016 14:38
Leuk verslag Cees; jammer van de laatste partj!
#1 Ger IJzermans 31-12-2016 12:20
Geweldige verslagen! Goed voorbeeld doet goed volgen?

Log in om een reactie te geven op dit artikel.