We zijn in de halve finale gekoppeld aan EVS, een team uit Valkenswaard. Wonder boven wonder lukte het ons dit keer vrij vlot een team op de been te brengen dat vanuit Rotterdam, Roosendaal en Antwerpen de weg naar het oosten probeerde te vinden. Dit viel nog niet mee, aangezien de A58 tussen Tilburg en Eindhoven een tijdlang geblokkeerd was. 

Rogier heeft hierdoor de meeste pech en heeft 2,5 uur mogen sturen voor hij op de plaats van bestemming arriveert. Gelukkig was er voor onze kopman nog genoeg tijd over om te genieten van een voedzame maaltijd bij Dalida:

EVS speelt op een prachtige locatie, namelijk in De Hofnar. Donderdagavond 25 februari staat in het teken van De Verdraagzaamheid, waarbij thema’s als eenheid, solidariteit en saamhorigheid de revue passeren. Een positieve ambiance, die tot in de speelzaal te voelen (en te horen) is.

Om kwart over acht gaan we van start. Op bord 1 ontmoet Rogier de teamleider van EVS, Arno van Osch, een speler die dit seizoen in de verschillende NBSB competities zes remises gespeeld heeft en dus waarschijnlijk niet gemakkelijk te verslaan zal zijn. Beide spelers zetten de partij solide op en eventueel vuurwerk zal even op zich laten wachten.

Ik speel op het tweede bord met zwart tegen Peter Rietra. Ik kom minder uit de opening en verbruik voor ook relatief veel tijd. Peter lijkt de stelling vaker gespeeld te hebben en weet met natuurlijke zetten de druk behoorlijk op te voeren. 

Ngo Hin speelt tegen Paul van Zon, de op papier sterkste speler van EVS, en kiest er met wit voor om ruimtevoordeel te creëren, veel materiaal op het bord te houden en in een gesloten centrum te gaan manoeuvreren.

Op bord 4 speelt Eric tegen de ervaren Willem Maes. Deze partij heeft zich net buiten mijn gezichtsveld voltrokken, maar ik heb het idee dat Eric eigenlijk wel goed uit de opening komt. 
Aangezien ik wat tijd achter sta bied ik remise aan. Ik gok erop dat Peter even wat tijd gaat nemen om bij de andere borden te kijken, zodat ik even wat tijd in kan lopen. Dit gebeurt ook, maar tot mijn grote verbazing neemt hij mijn aanbod ook nog eens aan! We kijken nog even en het is duidelijk dat wit de minste zwaktes en het initiatief heeft dus best risicoloos door had kunnen spelen. 

Snel daarna heeft ook onze andere zwartspeler de remise binnen. Eric heeft ergens een goede kans op beter spel gekregen, maar voor een andere voortzetting gekozen waarna remise een logisch resultaat is.

Een mooie situatie dus: Rogier en Ngo Hin staan allebei een tikkeltje beter en hebben ook de speelstijl om betere stellingen rustig verder te verbeteren en fouten van een tegenstander koelbloedig af te maken.

Bij Rogier lijkt het lichte voordeel niet genoeg te om het punt binnen te halen, maar Ngo Hin begint de druk nu wel heel erg op te voeren. Paul lijkt te weinig velden voor zijn stukken te hebben en kiest ervoor om de stelling te openen. Rogier wikkelt af naar een remise eindspel en biedt op het juiste moment remise aan dat meteen door Arno geaccepteerd wordt.

Ngo Hin houdt meesterlijk het hoofd koel, wint een kwaliteit, maar zit wel een behoorlijke tijdnood. Net op het moment dat ik denk dat dat laatste nog wel eens roet in het eten zou kunnen gaan gooien, overziet de tegenstander van Ngo Hin een geniepig tussenzetje, waarna hij in totaal een toren achter komt en opgeeft. Hierdoor is Ngo Hin de grote man van de avond en kunnen we ons gereed gaan maken voor de finale!

De uitslagen op een rij:

EVS - De Pion 1½-2½
1. Arno van Osch – Rogier van Loon ½-½
2. Peter Rietra – Carlo Rens ½-½
3. Paul van Zon – Ngo Hin Cheng 0-1
4. W. Maes – Eric van Loon ½-½

Log in om een reactie te geven op dit artikel.