Het einde is in zicht van dit schaak seizoen voor de jeugd van SV De Pion. En wat voor een seizoen was het weer. We begonnen in september vol goede moed, maar vanaf de 3e week van november mochten we niet meer fysiek schaken, en waren we noodgedwongen om achter een beeldscherm te gaan schaken tegen elkaar.
Dit leidde er ook toe dat we de interne jeugd competitie hebben moeten stil leggen. Maar gelukkig mochten we na 9 lange weken wachten weer fris en fruitig achter het schaakbord kruipen om weer elke vrijdag avond samen op de uitvalbasis van de jeugd, het JTC, de lessen te volgen en ook de interne schaak competitie voor de jeugd te hervatten. Maar doordat er te weinig competitie rondes waren gespeeld, hebben we eerst de jeugd competitie af gemaakt. Maar helaas was te tijd te kort om nog een nieuwe competitieronde op te zetten, vanwege vakanties en andere vrije dagen waarop niet gespeeld werd, dus werd er al snel een nieuwe variant opgezet. De keizer competitie werd geïntroduceerd bij de jeugd afdeling.
Maar ook hebben de trainers afgelopen jaar ook nog een cursus gehad over hoe om te gaan met autisme. Want autisme komt in de schaakwereld veel voor, en een van de vrijwilligers heeft samen met de voorzitter van NVA regio Noord-Brabant / Zeeland een cursus gegeven over wat autisme nu eigenlijk is, en hoe ga je er mee om. En die tips en trucks zijn gedurende het vervolg van het seizoen ook veelvuldig ingezet en gebruikt.

Herkansing en surpriseschaak

Deze voorlaatste avond van dit schaakseizoen bestond vooral uit twee delen. Sommige jeugdleden gingen voor de herkansing, omdat het de eerste keer tijdens het schaakexamen niet is gelukt, mochten ze vanavond een nieuwe poging wagen om het fel begeerde schaakdiploma in ontvangst te nemen volgende week, en het aankomende seizoen een stap hoger les te krijgen.
Maar voor degene die wel het schaakexamen met goed gevolg had afgelegd, en dat waren er een hele hoop gelukkig, was er een leuke variant op het schaakspel, surprise schaak. Hier komen allerlei leuke opdrachten naar voren. Via een digitaal rad, komt er steeds een nieuwe opdracht, die uitgevoerd moeten worden. Dit kan zijn, haal de stukken van c1 en c8 af, of je mag niet met de dame spelen.

Volgende week tijdens de seizoen afsluiting, waar er weer de frietkar komt voor rijden, en onze jeugdleden weer lekker hun buikje kunnen vol eten, zal bekend worden gemaakt wie er de nieuwe jeugd kampioen wordt. Ook zullen alle diploma’s worden uitgereikt. Maar zeker zo belangrijk, er zijn volgende week nog een hoop bekers te verdelen. Over dit evenement zullen we volgende week uit gebreid verslag gaan doen, en zullen de winnaars ook vermeld gaan worden.

Sjors Sportief

In het najaar gaan we natuurlijk weer mee doen met Sjors Sportief. Schaken is een leuke en uitdagende (denk) sport. Vele leren het al op jonge leeftijd en blijven het spelletje spelen als ze oud zijn. Dat is het mooie van schaken, je bent nooit te oud om het te spelen, en nooit te jong om het te leren.

Daarnaast zijn er ook nog andere voordelen, je hebt geen clubkleding nodig, je mag gewoon in je eigen kleren die lekker zitten achter het schaakbord plaats nemen, je hoeft geen schaakbord mee naar de club te nemen, die hebben we genoeg staan, met de bijbehorende stukken.

De Pion is een leuke en gezellige schaakclub, die elke vrijdag avond bij het JTC schaakles geeft. Onze trainers en vrijwilligers zijn enthousiast en willen jou alles leren van het schaakspel, wat al heel oud is, maar waarvan de regels nooit meer zijn veranderd.

We hebben voor Sjors Sportief 3 categorieën, Ik kan niet schaken, ik kan een beetje schaken, en ik kan al schaken. Het maakt helemaal niet uit welk level je zit, wij zorgen er voor dat je een aantal leuke avonden hebt, en hopen natuurlijk dat we je zo enthousiast hebben gemaakt, dat je wilt blijven.

Houdt het boekje aan het begin van je nieuwe schooljaar goed in de gaten, want daar kun je alle informatie in terug vinden

Log in om een reactie te geven op dit artikel.