Het schaakseizoen van de jeugd zit erop, maar de senioren gaan nog een paar weken door. Tot eind juli kan er geschaakt worden bij de Black Horse. Deze week is het niet een thema dat er uit voort springt, maar wil ik in dit stuk de International Chess Day nog aanstippen. Het was u wellicht ontschoten, maar 20 juli is sinds enkele jaren een officiële dag in de internationale schaakwereld. Het was de bedoeling om dit stuk op die dag af te hebben, maar helaas. Tijd kan maar één keer worden besteed, en zie daar een brug naar afgelopen vrijdag!

Tijd is in het schaken een begrip dat in veel vormen terugkeert. Je kunt tijd terugzien in het aantal zetten dat je moet uitvoeren om een plan uit te voeren; bijvoorbeeld hoeveel zetten heeft een pion nodig om te promoveren in een eindspel en heeft de tegenstander dan tijd genoeg om die promotie tegen te houden. Net één zet met schaak tussen door kunnen uitvoeren, kan alles bepalend zijn om tijd te winnen. Ook in de opening kan tijd gewonnen worden. Bijvoorbeeld met gambiet, het idee van een gambiet is om een pion te offeren, maar daarvoor in ruil makkelijker stukken te ontwikkelen. Je wint op die manier tijd. Zo'n gambiet (het Roel van Duijn Gambiet, lees bijvoorbeeld dit stukje van Eeuwig Schaak uit Ruchpen; http://eeuwigschaak.nbsb.org/EeSc1021.pdf) zie je zodadelijk in de partij terug.

Tijd komt ook naar voren met natuurlijk de klok. Officiële partijen voor de KNSB-competitie worden gespeeld met een tempo van 90 minuten per persoon per partij + 30 seconden per zet, en als je dan 40 zetten hebt behaald en je gaat door je vlag, krijg je er 30 minuten bij. Online wordt vaak gespeeld met minder tijd, zo heb Bullet (alles korter dan 2 minuten voor het gemak), Blitz (2 minuten of meer), Rapid (vanaf zo'n 10 minuten per persoon).

Op deze zomerschaakavonden, spelen we twee rapidpartijen, namelijk met het tempo 25 minuten per persoon per partij. Dat kan, door er geen increment is, ook uitlopen op een partij die beslist wordt door tijd. Zo bewezen René en ondergetekende tot tweemaal. We laten één partij zien. De andere partij is voor ons beiden toch wat pijnlijk (maar overigens niet minder leuk). 

Vorige week was de tweede avond van het zomerschaak. Er was weer een aspirant-lid die kwam kijken hoe het is bij de senioren. Enorm leuk, nieuwe gezichten bij de seniorenafdeling zijn altijd welkom! Volop uitleg wordt gegeven tijdens het gemoedelijke zomerschaak. Onze voorzitter heeft een hele tijd matbeelden uitgelegd, maar ook de term 'Penning' kwam voorbij. En die penning, die kwam in een partij tussen ondergetekende en Patrick Peeters ook naar voren, in combinatie met mat. Daarom bij deze, die partij als nog. Kijkt u de partij hier onder maar eens na, inclusief de annotatie.

Welk thema zien we vanavond bij de senioren terug? De dubbele aanval? Röntgen-aanvallen? Als je langskomt, weet je het. Er wordt geschaakt tot sluitingstijd, 0.00!
René van den Broek stuurt zijn partijen ook altijd in, mocht er geen specifiek thema voorkomen vanavond, dan gaan we die partijen volgende week weer zien.

Afgelopen vrijdag was het ook voor de seniorenafdeling van onze vereniging zo ver, er kon weer geschaakt worden met de echte houten stukken. De opkomst was, gezien de sportzomer en het voetbal op TV, niet onaardig maar het kan altijd beter. Het schaken ging sommigen al meteen weer goed af, maar ook een heel aantal hadden toch wat gewenning nodig. Onder meer de klok werd geregeld vergeten in te drukken. Online gaat dat natuurlijk automatisch!

Er was voldoende vertier en zeker na afloop van de partijen, er worden twee partijen per avond gespeeld tegen één tegenstander, met 25 minuten per persoon per partij op de klok, werd nog lang nagepraat. Sommigen namen tussen de twee partijen even een pauze, andere gingen direct door. Rond een uurtje of één gingen de laatste weer naar huis. Dat kunnen we nog een aantal keer herhalen in de maand juli, dus kom zeker langs! Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

Om in te komen, hebben we hier een tweetal partijfragmenten van de match tussen René van den Broek en Koen Riemens. De analyses zijn vanuit René zelf. De eerste partij werd uiteindelijk gewonnen door wit, de tweede door zwart. Wie wie is, mag u raden aan de speelstijl! Kent u die niet meer van de heren? Dan moet u langskomen!

 

U zult wel denken, wordt er nog geschaakt? Natuurlijk wordt er nog geschaakt! De wereldtop schaakt sinds zaterdag op een fysiek bord in Wijk aan Zee. Dat kunt u natuurlijk hier volgen. Maar ondertussen wordt door onze leden ook nog geschaakt, want Koen Riemens en Ivo Kok zijn bezig met de finaleronde van de eerste editie van De Online Pion Beker. Na de breek meer.

We hebben de derde speelweek ondertussen weer achter de rug. Ditmaal kunnen we genieten van alle partijen. De spannendste match was die tussen Ivo Kok en Koen Riemens. Daar was een beslissingspartij voor nodig! De partijen vindt u hier onder.

De tweede ronde van het knock-outtoernooi is gespeeld en de eerste spelers zijn uitgeschakeld. Marieke van Essen en Henk Alberts zijn de eerste afvallers.

Marieke moest winnen van Ad Bruijns om in het toernooi te blijven, maar verloor met 1.5 - 0.5
De partijen op Chess.com willen zich niet laten delen dit keer in een mooi visueel plaatje, dus dan maar de links om de partijen na te spelen:
https://www.chess.com/live/game/5942811691 & https://www.chess.com/game/live/5943010085 

De match tussen Henk en Joshua Prevoo zou sowieso een uitschakeling opleveren aangezien ze allebei in de eerste ronde hadden verloren. Het bleek een spannend match te worden waarbij een beslissingspartij nodig was.
https://www.chess.com/live/game/5947255460 & https://www.chess.com/live/game/5947267749

De beslissingspartij werd vervolgens gewonnen door Joshua: https://www.chess.com/live/game/5947387281

De twee ratingfavorieten troffen elkaar en Ivo Kok wist daarbij Pim Eerens te verslaan (remise en winst). Weet Pim via de rebound als nog in de finale te komen? Hier zijn in ieder geval de twee partijen tussen yodastarwars en Pabloni:

Koen Riemens wist, op een fysiek schaakbord, met 2-0 te winnen van Frank Lambregts hoewel de score de spanning in de partijen doet verbloemen.
Patrick Peeters was vrij.

Vanavond krijgen de deelnemers de indeling voor de derde ronde waar weer een week de tijd voor is.

Laad meer