Het Tweede kan niet bolwerken

In de laatste match van het schaakseizoen is De Pion 2 er niet in geslaagd om een vuist te maken naar HWP 3. Het was op deze (uiteindelijk) zonnige dag allemaal te doen in De Statie in Sas van Gent. Waar wij, niemand minder dan, onze eigen Voorzitter tegen het lijf liepen als arbiter bij HWP 1. Ad opende de wedstrijden klokslag één uur…


Cees had de twijfelachtige eer om te boek te gaan als ‘als eerste klaar met zijn pot’. Met zwart op bord 2, tegen Van Leeuwen, werd er geopend met 4…Pf6 in de Caro-Kann. Etiënne koos voor de c3 en g3 configuratie en behaalde hiermee geen openingsvoordeel. Na dameruil op b6, en ‘paard tegen loper’-ruil op g6; had zwart twee dubbelpionnen in een verder solide structuur. Zwart kon geen nuttige breekzet bedenken, en de strijdbijl werd hier na minder dan 2 uur spelen begraven. ½ – ½.

De volgende die aan de bar bier kon gaan drinken was Marc. Tegen Rudy van de Wynkele op bord 7 werd er gekozen voor een rustige opzet met wit (d4, Pf3, Lg2, 0-0). Zwart viel op een goed gekozen moment uit met Pg4 waardoor er vragen gesteld werden aan de loper op e3. Marc speelde deze naar d4 en overzag e7-e5, waar de loper alsnog opgegeten werd door het paard. Structuur van wit was vernield. Er werd door Rudy solide afgewikkeld naar een eindspel met T+L+handvol pionnen tegen T+L+handvol pionnen-1. En deze -1 die Van de Wynkele extra had was een vervelende pion op c2 die alle overige stukken van Marc lam legde. Marc liet zich nog mat zetten midden op het bord, maar dat versnelde het proces alleen maar. 1½ – ½.

Marc kreeg al snel gezelschap van de heer Schouten, die op bord 6 tegen de heer Ghysels het Engels voorgeschoteld kreeg. Na een normale opzet van zwart was er vrij weinig aan de hand. Jordy bood hier een Charles (remisevoorstel op zet 13!) aan, en deze werd door Chris maar schoorvoetend aangenomen. 2-1.

Robert Schuermans op 4. Eric van de Wynkele op 4. Deze heren creëerden een krankzinnige partij. In een Italiaanse partij met 4. Pg5 zagen we het dubieuze 4… Lc5, wat Robert blijkbaar al twee keer eerder op het bord heeft gehad tegen deze Van de Wynkele. Ditmaal koos Eric voor 5. Pxf7 (i.p.v. 5. Lxf7) en dit bracht Robert van zijn stuk. Nadat de toren op h8 werd opgesnoept door het paard, stond Robert een volle toren achter. Welke compensatie had hij dan? De verbonden vrijpionnen op de e- en de d-lijn. De worsteling om aan te tonen of deze juist zwak of juist sterk waren was begonnen. Van de Wynkele wist de dames af te ruilen, en hierdoor werden de pionnen al een stuk zwakker. Wit speelde dit heel rustig en gedegen uit, en Robert moest helaas het onderspit delven. 3-1.

Kok op 3 opende met zijn geliefde Alapin tegen Regniers. Optisch oogde het allemaal maar prettig voor wit, maar Yves wist op de één of andere manier stukken te ruilen en er resteerde niks anders dan een eindspel met zware stukken, waar wit wellicht nog had door kunnen spelen. Remise was hier een realistische uitslag. 3½ -1½.

Ngo Hin, op het laatste bord, mocht spelen tegen Frans Snijders. Frans opende hier met de 6.f4 Najdorf en heeft volgens mij nooit iets concreets gehad op de koningsvleugel. Ngo Hin verkreeg ergens in het middenspel een pluspion en in dit aankomende eindspel met D+T+zwartveldige loper vs D+T+zwartveldige loper, had Snijders zijn koningspionnen te ver opgespeeld. En dit brak hem uiteindelijk op… Mat. 3½ -2½.

De volgende die bakzeil moest halen was Benny. Met wit op bord 5 tegen FM Lacrosse kreeg de zwartspeler veel tijd om op de koningsvleugel allerlei grapjes in de stelling te borduren. Voor wit waren er vrijwel geen counterkansen om zwart op de één of andere manier af te leiden van de opborrelende aanval. Lacrosse offerde op een perfect moment zijn paard op g2 waardoor de jacht op de witte monarch was geopend. Het geofferde stuk werd al snel teruggewonnen, maar de aanval bleef voortduren. Nadat alle zwarte stukken vol bij de aanval betrokken waren hield Benny het voor gezien. 4½ – 2½.

Kopman David was als laatste bezig. Tegen André Galle werd er in een soort Nimzo een prettig ruimtevoordeel met b4, c4, d4 opgebouwd. En de pion werd doorgeschoven naar c5. Daarvoor in ruile kreeg Galle een pionketen van d5-e4. David wist met een kleine combinatie de pion op e4 af te ruilen voor zijn pion op c5, en wat resteerde was een zwakke zwarte pion op c6. Galle wist goed tegenspel te bieden door zijn torens op de g-lijn te positioneren. Wat David veel tijd kostte om daar voorzichtig mee om te gaan. Net toen David een pluspion bleek te hebben in een iets gunstigere eindspel werd er op zet 40 (met nog seconden op de klok) een pion op de a-lijn weggegeven. Toen ik even later ging kijken had David een stuk moeten geven voor een gevaarlijke vrijpion. Er werd nog even doorgesparteld, maar tevergeefs… 5½ – 2½.

Dit seizoen heeft de Pion 2 niet onverdienstelijk meegedaan in de hogere regionen van de KNSB 3F-klasse. Het Tweede is uiteindelijk nog tweede geworden, net boven Krimpen (zelfde aantal MP, maar 1 bordpunt meer). Zie: http://www.schaakbond.nl/wedstrijdschaak/knsb-competitie/2014-2015/klassen/3f

Dank voor Teamleider Jos, en alle andere spelers voor hun inzet. 

Geef een reactie