Het derde kampioen!

Het derde kampioen!

Op zaterdag 8 maart 2008 stond de wedstrijd tegen het op papier mindere Stukkenjagers 5 op het programma. Net als de vorige ronde was het op de vrijdagavond weer onrustig over de teamopstelling. De teamleden, die de vrijdagavond weer aan de bar hingen in hotel Merks, maakten zich zorgen of Marc Naalden wel terug uit Las Vegas was én hoe het met de nachtrust van onze kersverse vader Henk Wennekes gesteld was.
Ondergetekende had alles onder controle, dus de commotie was eigenlijk nergens voor nodig. Henk sms’te dat hij graag wilde spelen en ook van Marc wist de teamcaptain dat hij reeds geacclimatiseerd was.

Om 12:00 uur waren nog drie basisspelers niet gearriveerd in de arena. Van Erik van Elven en Marc zijn we dat gewend, maar van onze toekomstig clubkampioen Bart Peeters niet. Gelukkig waren de drie enkele minuten / seconden na 12:00 uur present.

Onze tegenstanders uit Kruikenstad waren echter nog maar voor de helft aanwezig én hadden tevens nog geen opstelling bij zich. Een tiental minuten later kwam de teamcaptain met de rest van het team en de opstelling:

De Pion 3 – Stukkenjagers 5
Todts, B. – Koelman, L.
Wennekes, H.M.P. – Vermeulen, G.
Peeters, B. – Mentink, A.J.V.
Elven, E. van – Mulder, T.
Werf, T. van der – Voorhorst, E.
Kuijpers, J.S.F. – Wal, N.
Bruijns, A.M.P.D. – Gaasbeek, J.
Naalden, M. – Heck, G. van

Na ruim een uur spelen was er nog steeds geen duidelijk beeld hoe de wedstrijd naar alle waarschijnlijkheid zou eindigen. Niet alleen de Mannêh van het tweede hadden het knap lastig, ook ’t Derde zat met de billen bij elkaar geknepen. De uitslag van de eerste partij deed de teamcaptain ook niet vrolijker doen kijken.

Aankomend clubkampioen Bart Peeters, die een respectabele 3,5 uit 4 momenteel heeft in de interne competitie, speelt ook extern prima. De partij tegen Toon Mentink (1870) werd degelijk opgebouwd, maar Bart stond iets passiever. Een moment van onoplettendheid, wat dit seizoen in de externe al eerder gebeurde bij Bart, werd hem fataal. Een schaak met de loper en daarmee tevens een aanval op een gepende loper van Bart kostte hem een vol stuk, waarmee met neergebogen hoofd de hand werd gereikt.

Geruime tijd bleef het onduidelijk op de borden, maar opeens werden de contouren zichtbaar. Jos Kuijpers won een gezonde pion, maar gaf vervolgens zijn tegenstander alle kansen. De sympathieke Tilburgenaar zette zijn stukken niet zo handig neer, waardoor Jos een mooi stuk kon verorberen. Niet veel later kwam de 1-1 tussenstand op het scorebord te staan.

Het tweede punt kwam niet veel later. Marc Naalden wist een eindspel te bereiken, waarbij de stukken van hem beter stonden dan van zijn tegenstander. Met gebruikmaking van twee actieve stukken en een actieve koning was dit eindspel een peulenschilletje. Hierdoor kwamen we op voorsprong, wat de teamcaptain wat rust gaf.

Ook Ad Bruijns wikkelde af naar een gewonnen eindspel. De tegenstander van Ad wist ook al dat onze voorzitter dit eindspel met een pion meer wel naar een goed einde zou brengen en maakte er snel een einde aan door nog een stuk cadeau te doen. Dit stuk werd echter één zet eerder ook in de aanbieding gedaan, maar Ad en zijn tegenstander hadden deze simpele vork in eerste instantie over het hoofd gezien.

Ondergetekende had na een paar zetten een pion voorsprong, maar door het mooie 9. Pxe5 werd de stelling qua punten weer gelijk getrokken.


XHGFEDCBAY
1-mK-tRQvL-tR!
2zPPzP-sNPzPP”
3-+N+P+L+#
4+l+-+-+-$
5-+-zppsn-+%
6+-+-vlp+-&
7pzpp+-+pzp’
8tr-+kwq-snr(
xhgfedcbay


De volgende variant had ik wel bekeken, maar dacht dat deze iets beter was voor wit.
9. .. Lxd1 10. Pxc6+ Kd7 11. Pxd8 Lh5 12. Lxd5 Txd8 13. b4 Pe6 14. Lxb7 Pc6 15. Lxa8 Txa8 16. c3
Fritz geeft hier aan dat het totaal gelijk is, maar ik speelde het veilige 9. .. Le6.
Uiteindelijk kwam ik in een eindspel, dat volgens mij makkelijk remise te houden is voor wit. Mijn tegenstander speelde zijn toren niet op de open c-lijn, waardoor ik met mijn koning sterk binnen kon komen om de winst binnen te slepen. Wél maakte ik nog een blunder, maar gelukkig zag mijn tegenstander de voorzetting naar remise niet.

Onze bord 1 speler moest het opnemen tegen Luuk Koelman. Benny Todts ging met de zwarte stukken af op een Wolga, maar daar wilde Luuk niet naar toe. Er kwam uiteindelijk een “Woezel-variant” op het bord, waarbij de dame van zwart over het hele bord wordt gejaagd. Uiteindelijk wist Benny een pion te pakken en kon hij na een zet of 10 beginnen met andere stukken te ontwikkelen. Gelukkig konden de zwarte stukken goed ontwikkelen en werd de pion voorsprong langzaam beter en beter, tot de winst een feit was.

Op internet heb ik even gezocht of de door Benny aangegeven “Woezel-variant” wel bestaat, maar ik denk dat Benny de laatste tijd met andere zaken bezig is ?
Het enige wat ik over “woezel” kan vinden is de website van Woezel en Pip.*

Op het tweede bord had Henk Wennekes in de opening een pion voorsprong weten te creëren, maar kwam daardoor wel erg onder druk te staan. Een paar uur bleef de druk op de koningsstelling behouden en kon Henk er weinig aan doen. Uiteindelijk moest Henk zijn meerdere erkennen, hoewel door Jos Kuijpers in de slotstelling nog een mooie verdedigende poging werd ondernomen die nog kansen zou hebben geboden.

Erik van Elven was als laatste nog bezig. Hij had een kwaliteit gewonnen en vervolgens een drietal pionnen weten te bemachtigen. Erik weet echter verloren stelling te winnen en gewonnen stelling om zeep te helpen. Ook deze keer maakte Erik het hemzelf erg lastig, door het weggeven van zijn kwaliteit en tevens een pion. Gelukkig wist hij het eindspel wel tot een positief einde te brengen om het laatste bordpuntje bij te schrijven.

In het begin van de avond kwam het goede nieuws in Hotel Merks. Onze naaste concurrent voor het kampioenschap had verloren, waardoor De Pion 3 vóór de laatste ronde al kampioen is.

De snorren van Ad Bruijns én Erik van Elven zullen na de laatste speelronde op 29 maart 2008 eraf geschoren gaan worden. Kaarten voor deze gebeurtenis kunnen gekocht worden via Bart Peeters en Jos Kuijpers die de rechten van dit evenement hebben bemachtigd.

De Pion 3 – Stukkenjagers 5
1829 6-2 1653
1917 B. Todts 1-0 L. Koelman 1894
1808 H.M.P. Wennekes 0-1 G. Vermeulen 1798
1759 B. Peeters 0-1 A.J.V. Mentink 1870
1876 E. van Elven 1-0 T. Mulder 1520
1862 T. van der Werf 1-0 E. Voorhorst 1583
1862 J.S.F. Kuijpers 1-0 N. v/d Wal 1548
1731 A.M.P.D. Bruijns 1-0 J. Gaasbeek 1696
1817 M. Naalden 1-0 G. van Heck 1501

* Het blijkt de “Woozle” te heten, en die is wel terug te vinden via google.

Geef een reactie

Het derde kampioen …

Het derde moest vandaag aantreden voor een cruciale wedstrijd. Op het programma stond WLC 2 uit en die hadden net als ons derde tot op vandaag alles gewonnen. Acht matchpunten dus, maar zij hadden twee bordpunten minder. Op vrijdagavond was er toch even lichte onrust bij het team want Mark Naalden kon niet meespelen en Henk Wennekes was vrijdagmiddag trotse vader geworden van zoon Timo. Erik van Elven was ziek geweest, Ad had een flinke kiespijn mee teruggebracht van zijn vakantie, Ton had longontsteking opgelopen (maar slechts aan één long, dus die kon gewoon spelen) en d’n Benny was ook niet lekker. Mannetje tekort dus ook nog en er moest wat geschoven worden. Uiteindelijk werd er door het driehoekje Mark Mathon, Ger IJzermans en mijzelf besloten dat ik zou invallen in het derde en dat Theo Potjes van het zesde door zou schuiven naar het vierde. Margret Lambregts ving wat op en zij deed haar man Jack in de aanbieding. Die werd via Koekkie snel even dubbellid gemaakt van De Pion en Jack heeft nota bene nog gewonnen in het zesde ook!

Van Elven zou chauffeur zijn maar zoals gebruikelijk was hij een kwartier te laat bij Merks. Ad was alvast maar gaan rijden, zodat we in ieder geval vier man op tijd zouden hebben. Ton was trouwens ook een onzekere factor, want die moest van een Center Parcs huisje komen. Ik neem aan dat jullie wel eens van Loohorst 432 hebben gehoord. In dat park is het allemaal begonnen in huisje 432 en die bende had dit weekend een soort reünie. Op een aantal na dan, want Paul en Marloes speelden gewoon in het tweede. De muziek in de auto bij Van Elven was weer om te janken. Erik en Benny genoten er duidelijk van maar ik vind het gewoonweg kabaal wat er uit die luidsprekers komt. Benny had zich uiteraard voorbereid op zijn mogelijke tegenstander en hij wist precies te vertellen wat Van IJzendoorn en Albers zouden spelen. Tot onze verbazing kwamen we eerder aan bij WLC dan de rest van het team in het Ab-mobiel.

Bij de opstelling van WLC was er een verrassing want d’n Benny moest tegen Henk Vermeer. Die had nog niet meegedaan met het tweede van WLC, achteraf zag ik dat ie wel een keer meeegedaan heeft in het eerste van WLC. Ton had zichzelf maar op het laatste bord gezet en dat wat duidelijk terecht. Hij viel zowat in slaap achter zijn bord. Ze hadden tot vier uur vannacht gefeest en dat was hem aan te zien. Grappig was het begin van de partij van Ton. Zijn tegenstander pakt de pion beet die voor zijn dame staat en zet die twee velden vooruit, dat was de zet e4. Ton wil een zet doen, maar zijn tegenstander ziet plotseling dat zijn dame en koning verkeerd om staan. “Heej” zegt ie, “Mijn koning en dame staan verkeerd. Wacht even!” Hij neemt zijn zet terug, zet de koning en dame op de goeie plek en speelt … d4. Volstrekt volgens de regels trouwens. “Ja, want er waren nog geen drie zetten gespeeld” riep een aantal spelers bij Merks. Dat is bij rapid schaken jongelui, bij het gewoon schaken gaan we altijd terug naar de goeie stelling. De tegenstander van Ton hielp daarna snel een handje mee. Speel even mee tot aan het diagram:
1 d4 Pf6 2 Pf3 c5 3 Lf4 cxd5 4 Pxd4

Vraag aan onze jeugdleden die dit lezen: hoe wint zwart hier een stuk voor een pion? Ton zag het uiteraard en de rest van de partij deed hij zijn best niet in slaap te vallen. Dertig zetten later won hij en hiermee blijft Ton na vijf rondes wel mooi op 100% staan.

Maar Ton was niet als eerste klaar. Bart overspeelde zijn jeugdige tegenstander vanuit de opening in 12 zetten of zo. Hij kon de dame winnen en het kon mat gaan, maar de jongeman hield de eer aan zichzelf. Het was één groot drama en binnen het uur was hij klaar. Bart ging een wandelingetje maken, zocht een bankje met wat zon, zette zijn MP3-speler op en kwam om een uur of vier weer eens kijken. Misschien is het voor veel mensen een verrassing dat Bart de laatste tijd zo verschrikkelijk goed speelt, maar in de Alexanderdonk hebben we het zien aankomen. Als ik boven een deur open doe, staat er de laatste maanden een schaakbord op de monitor.

Partijfragment van JosIn de stelling hiernaast kun je zien hoe Jos een lesje in pionnenstructuur gaf. Hij maakte één grote puinzooi van de pionnen van de tegenstander, ruilde de dames af en ging met zijn koning midden op het bord staan. In de stelling hiernaast deed zijn tegenstander de verrassende zet 0-0 zodat Jos de duimschroeven nog wat harder aan kon draaien. Het pleit was snel beslecht en dat was weer een puntje voor ons. En dat terwijl de tegenstander van Jos 12 partijen op rij ongeslagen was geweest in de externe competitie.

Partijfragment van ArcoArco speelde weer een hele gedegen partij, hij is duidelijk in vorm. Gisteren van Ted van Eck gewonnen en vandaag weer een puike partij. Hij kon een pionnetje op c3 zwak maken bij zijn tegenstander. De tegenstander ging even verdedigen maar besloot even later maar eens aan te gaan vallen. Arco moest nog secuur spelen om zelf niet mat te gaan maar Arco speelde het netjes uit. Uiteindelijk had Arco het plezier zijn tegenstander mat te mogen zetten. In het diagram is Arco (zwart) aan zet en het is mat in twee, op twee verschillende manieren zelfs.

Erik van Elven had een sterke tegenstander en na lang nadenken maar weinig zetten werd het remise. Ze hebben nog een heel poosje zitten analyseren maar volgens mij bleef het in de analyse remise. Helaas heb ik geen kans meer gezien zijn partij na te spelen. Dat halfje was in de wedstrijd ½-3½ voor ons. Volgens Marloes werkt Leo IJzendoorn trouwens op de faculteit natuurkunde van de TU/e.

Partijfragment van FransIn mijn eigen partij speelde ik een kinderachtige zet die ik bij elk jeugdlid zou afkeuren. Daardoor kwam ik een poosje wat minder te staan maar toen de storm voorbij was, stond ik niet eens zo slecht. Zwart heeft zojuist mijn loper op a2 opgesloten maar het was meteen uit met mijn volgende zet. Die zien jullie vast wel. Tijdens mijn partij gebeurde er ook nog iets grappigs. Op een gegeven moment deed mijn tegenstander een onreglementaire zet. Ik zette de klokken stil en zei: “Dat mag niet van de schaakbond.” Mijn tegenstander was in de war en hij vroeg: “Wat nu?” Ik zei: “Ik weet het niet, roep de wedstrijdleider maar.” Volgens mij wilde hij net opgeven toen zijn buurman zei: “Je mag gewoon een andere zet doen!” Enfin, de wedstrijdleider komt er bij en vraagt aan mij hoe het nu verder moet. Ik zei: “Jij bent de wedstrijdleider.” De man pakte de Fide reglementen erbij en begon te zoeken. “Eens even kijken, de loop van de stukken, nee dat is het niet …” Een paar minuutjes later had hij gevonden dat er gewoon een andere zet gespeeld mocht worden. Daarop zei ik dat ik twee minuten extra tijd wilde. “Waar staat dat?” vroeg de man, waarop ik zei “Artikel 7.4 lid b.” Waarop hij zegt: “Hee, je hebt gelijk, maar ik weet niet hoe dat moet met een digitale klok.” Waarop ik dan eindelijk zei: “Kom maar hier, dan doe ik het zelf wel.” Dus Start/Stop vijf seconden ingedrukt gehouden en tik tik tik de klok bijgezet. Ik geef toe, het was heel flauw. Er waren op dat moment drie nationaal arbiters (Erik, Ad en ik) en een arbiter c (Ton) in de zaal en we hielden allemaal onze mond en hebben alleen maar wat gegniffeld. De wedstrijdleider is immers de baas …

Partijfragment van AdAd speelde goed tegen een tegenstander die nog steeds op 100% stond maar had eigenlijk een beetje pech. In de stelling hiernaast is er voor Ad met zwart niet veel aan de hand. Hij zag een beer op de weg en speelde f6. Wit neemt en als Ad met het paard terug neemt, is er nog steeds niet veel aan de hand. Ad neemt echter met de toren en dan is het uit met Pxd5. Ad ploeterde nog twintig zetten door met een kwaliteit minder maar er was geen redden aan.

Uiteindelijk bleef alleen Benny Todts over. Hij kwam twee pionnen voor met een prachtige vrijpion in het centrum. De tegenstander keepte het echter heel goed. Benny kreeg de overgebleven toren en dame maar niet van het bord en hij moest berusten in remise. Maar toch was er goed nieuws van de kant van Benny. Op de terugweg gaf Benny te kennen dat hij volgend jaar toch gewoon extern zal spelen voor De Pion, en dat was eigenlijk het beste nieuws van vandaag. Verder hebben Ad en ik heerlijk met hem gekeuveld over o.a. De Schaakfabriek en zijn club in België KBSK. Volgens Benny gaat het weer de goeie kant op met het schaken in België. Er is weer meer belangstelling voor het spelletje bij onze zuiderburen en er gebeuren goeie dingen. Benny is IT consultant op het hoofdkantoor van Fortis in Brussel en dus hadden we sowieso interessante gespreksstof.

Het derde won dus met 6-2 van de naaste concurrent en zij zijn zo goed als kampioen. Van de twee wedstrijden die resteren moet er nog eentje gewonnen worden en dat gaat zeker lukken. Die snorren gaan er af !

WLC 2 – De Pion 3
1701 2-6 1806
1972 Henk Vermeer ½-½ Benny Todts 1917
1781 Leo van IJzendoorn ½-½ Erik van Elven 1876
1689 Aard Daanen 0-1 Jos Kuijpers 1862
1673 John de Laat 1-0 Ad Bruijns 1731
1503 Peter Koymans 0-1 Bart Peeters 1759
1749 Henk van Oost 0-1 Arco Schumacher 1746
1651 Kim Johnson 0-1 Frans Peeters 1696
1589 Wim Lucassen 0-1 Ton van der Werf 1862

Geef een reactie