Het was gisteren allemaal te doen in de Höllekes in Steensel. Dat ligt in de Kempen. In het begin van de 19de eeuw werden de dorpen rondom Steensel onveilig gemaakt door de bende van Steensel, die vooral uit afgedankte soldaten bestond. Ze pleegden gewelddadige inbraken in alle nachten, zoals de bendeleden zelf in hun eigen lied brutaal zongen. De plaatselijke bevolking en ook de politie kenden de bendeleden. Toch kon de bende van Steensel gedurende acht jaar ongestoord de gewelddadige inbraken plegen. Volgens het verhaal reed de leider op een paard met verkeerd onderslagen hoefijzers, om eventuele achtervolgers te misleiden. Uiteindelijk werd de bende toch opgepakt, waarna de schout in Eersel, op 25 november 1804 een kar Eindhoven binnenreed met daarop alle bendeleden. Na een berechting in Den Bosch werden een deel van de bende op 10 mei 1805 opgehangen. Een ander deel werd gegeseld, gebrandmerkt en tot tuchthuisstraf veroordeeld. Oppassen dus in Steensel….

In de weken voorafgaand aan de match tegen De Kemppion 1 ging er heel wat vooraf. De beschikbaarheid van de bemanning en de reserves van De Pion 4 was minimaal, waardoor het afblazen van de match zelfs even aan de orde was. Het was uiteindelijk noodzakelijk om twee partijen vooruit te spelen. Daartoe gaven Patrick Heijnen en Ab Witkamp als een soort van verkenner op dinsdagavond in Steensel acte de présence. Ad Bruijns offerde overigens zijn vrije tijd op door de rol van chauffeur op zich te nemen. Bedankt Ad!

Dan de match zelf. Bij de vooruitgespeelde partijen kwam Patrick Heijnen met wit op bord 1 tegen Wilbert Rombauts niet verder dan een mooie remise en Ab Witkamp verloor met zwart op bord 2 door een foutje in de opening van Piet Roos. Gisteren werd vervolgd met een achterstand. Marieke van Essen maakte op bord 3 met wit in 14 zetjes korte metten met TL Frank Rombouts. Bij zet 11 maakte Rombouts een grote fout. Hij speelde Pd4, dit paard kon Marieke ruilen om vervolgens met haar loper op e6 te slaan. Hij sloeg terug, met stukwinst voor Marieke en ondekbaar mat op g4 tot gevolg. Tussenstand: 1½ - 1½.

Theo Potjes speelde met wit op bord 7 tegen Rolf Westmijse. Theo kreeg veel ruimte. Na de lange rokade van Westmijse leidde dit tot een snelle opmars op links én tot een verkruimelde defensie van zwart. Uiteindelijk ging dit uiteraard fout voor Westmijse. Puntje voor Theo. De voorsprong is met 1½ - 2½ een feit! Op bord 8 speelde Joshua Prevoo met zwart tegen Theo Jacobs een rommelpartij. Beiden kwamen redelijk uit de opening, daarna over en weer veel slechte zetten. Jacobs stond dik gewonnen, maar wist daar niet zo goed raad mee en accepteerde het in opdracht aangeboden remiseaanbod van Joshua. Zelf speelde ik met zwart tegen Frans Rombouts. In een eindspel met gelijke lopers en een pion meer werd mijn remiseaanbod geaccepteerd. Tussenstand: 2½ - 3½.

Kimberley Oostvogels speelde met wit tegen Leendert Vriens. In het middenspel kwam er wat spanning op de stelling te staan, maar dat werd verholpen door het afruilen van stukken. Nadat alles zo’n beetje was afgeruild, werd remise overeen gekomen. Anthony Snijders speelde met zwart op bord 4 tegen Jan Gerritsen. Na een rustige opening stond het ongeveer gelijk. Door beide kemphanen werden over en weer foutjes gemaakt. Gerritsen als laatste, waardoor Anthony terug in de partij kon komen en de stelling weer min of meer gelijk was. Gerritsen bood remise aan en dat werd uiteraard geaccepteerd. Eindstand: 3½ - 4½.

Surf voor de individuele uitslagen naar de website van de KNSB. Mede namens de bemanning van De Pion 4 wens ik u nog een fijne zondag, prettige feestdagen, een goed uiteinde en alvast een gezond en sportief 2019.

Reacties  

#1 Theo Potjes 17-12-2018 09:33
Leuk verhaal. De bende van Roosendaal bleef eensgezind de kemphanen de baas.

Log in om een reactie te geven op dit artikel.