De Pion 4 mocht op zaterdag samen met de andere teams naar het barre koude oosten. Aangezien wij bijna Zeeuwen zijn (gelukkig net niet, er ligt nog een ander gat tussen) kregen we samen met de Pion 3 bijna onze gehele mooie provincie te zien.
Deze ronde waren bij voorbaat een paar afmeldingen, maar de vaste kern die al jaren meespeelt van de Pion 4 bleef over, genoeg om 8 spelers achter een bord te krijgen.
Bij de Pion 3 was het ander verhaal. Helaas kon ik geen spelers meer uitlenen, dus als alternatief mocht Erik bij dit team invallen.

7 uur 's ochtends ging de wekker af voor de teamcaptain. Helaas was dit wegens familieomstamdigheden, waardoor cappie net het gezamelijk verzamelen om 11.30 op het Oostplein. (Oeps en het ging richting de kleine uurtjes voordat de laatste pas  vertrokken waren bij onze interne avond).

Verzamelen in het oosten betekende dat we onze eigen superrotonde in Roosendaal mistte (diegene vlakbij dat ander clubje in Roosendaal). Ter compensatie kregen we op de snelweg een mooie andere alternatieve rotonde voorgeschoteld. Op de snelweg was een rotende ingebouwd die voor rechtdoorgaand verkeer met een bochtencircuit omzeild kon worden. Eén van onze tegenstanders wist dit uit te leggen; onze gemeente kan wel wat bedenken, maar ik kom zelf niet uit Nuenen.

De auto's die vanuit het oostplein waren vertrokken kwamen tegelijk aan. Tommie had ons perfect naar het juiste adres gebracht, maar de speellocatie moest nog gevonden worden. De auto met onze voorzitter was voor ons uit het zicht geparkeerd, maar ik zei tegen mijn teamleden, als we het geluid volgen vinden we vast de speelruimte. Achteraf bleek dat wij onze auto het dichts bij het steunpunt geparkeerd hadden. Eén van de slimmere schakers uit onze teams spotte opeens iemand die verdacht veel leek op iemand die zomaar zou kunnen schaken. Deze man kreeg ineens een heel elftal achter zich aan, maar bracht ons wel naar een ruimte vol met schaakborden.

Het derde was compleet, maar helaas voor de Pion 4 was slechts één auto pas gearriveerd met 3 spelers. Gelukkig waren ruim voor 13 uur de andere twee autos ook aangekomen en kon de wedstrijd beginnen. De genuttigde consumpties mochten we zelf bijhouden op een formulier.

Spoiler Alert 2:

Ferdin had zijn naam achter bord 2 van de Pion 3 geschreven!

Nadat de partijen amper begonnen waren, was op bord 4 zeer veel afgeruild, Een tevreden cappie liep rond en zat in overweging te nemen om remise aan te bieden. Had op dit bord een sterk wit paard geen betere kansen dan en ingesloten zwarte loper. Terug achter het bord kwam een eerste remise-aanbod. Niet door de zwartspeler, maar door wit. Hoogstwaarschijnlijk zou de stelling inderdaad gesloten worden.

Naar goed (of slecht) voorbeeld overwogen meer spelers remise, Theo sloeg het af. Cora kwam naar me toe. Ze had net een kwaliteit ingeleverd. Nog voordat iemand remise aan kon bieden deed zwart op dit bord een slechte zet waardoor er óf een zwarte dame verloren ging óf zwart mat zou gaan. Kimberley speelde remise en ook bij Anthony waren alle stukken afgeruild. 2,5-1,5

De koningen op het bord bij Theo hadden inmiddels elkaar opgezocht bij een gaatje in ieders pionnenstructuur. De koning die op de vlucht zou slaan kon een vrijpion niet meer tegenhouden, dus remise volgde. Een gevaarlijke penning gaf bij Ferdin de doorslag in een stelling waarbij de druk hoog was opgevoerd. 4-0

Brabants jeugdkampioen Marieke had flink wat te bewijzen. Met 5 uit 5 en een pion voorspong was winst aanlokkelijk, maar na een remiseaanbod van wit kwam ook teamwinst in zicht. Om deze velig te stellen werd dit door ons jongste teamlid aangenomen, daarna volgde op het laatste bord in een onduidelijke stelling; het laatste remiseaanbod.

Jongens, als jullie zo vlug spelen (we waren om 3 uur klaar!, bij de andere wedstrijd was slecht één partij ten einde) kan ik toch niets van jullie partijen zien, dus graag partijfragmenten om het verslag aan te vullen. En daar ga ik de fout in, want er kwam een opmerking dat dames best gevaarlijk kunnen zijn op het bord. En deze ronde hadden we uiteraard weer drie meisjes mee.

Ik was eerder terug in Roosendaal dan verwacht. Voordat ik onze eigen tuborotonde ging trotseren besloot ik een tussenstop te maken bij onze concurenten die in de Veestallen speelde. 'Onze' Ted en 'onze' Pieter waren nog volop aan het spelen op het moment dat ik op de Kade aankwam. Het heugelijke nieuws voor onze concurrenten RSG 1 en Stukkenjagers 7 dat mijn team verloren had werd voor waarheid aangenomen en men begon al te rekenen. (de daadwerkelijke uitslag was op de terugrit naar Roosendaal al op de pion-site gepubliceerd, maar ja dat kun je tijdens een wedstrijd natuurlijk niet nakijken). Helaas voor de Pion 4 waren op de 'kaai' de matchpunten al verdeeld en uiteindelijk won RSG met 6,5 bordpunt. Daarmee hebben de schaakgenoten 2 matchpunten voorsprong en kunnen we 11 bordpunten niet meer inhalen.

Spoiler Alert 3:

Ik ga er niet van uit dat de RSG-speler wiens voice-mail is ingesproken met het Wilhelmus en boodschap eerst op deze site gaat kijken, voordat dat rare bericht wordt afgeluisterd. Anders bij voorbaat sorry, Ik heb meegenoten van de schrobbeler die na aflooop werd uitgedeeld aan de aanwezigen (de kampioenen, de overgebleven stukkenjagers (en waar komt dat spul ook al weer vandaan?) en de eerste supporter van de Pion), maar ik heb uiteraard mijn zangkunsten niet benut.

Spoiler Alert 4:

Eén heuse mol was onder het midden bij het schaakgenootschap. Als de Pion 4 wat langer had gespeeld was dit niet gebeurt. De enige Jan die ik heb kunnen bekennen heeft remise gespeeld. Ruben gewonnen? Wie is dat? We hebben vrouwen binnen ons team, maar daarvan luistert toch niemand naar de naam Olcay?

Spoiler Alert 5:

Inmiddels een appje binnen. Nog 3 man bezig. Bas staat goed maar lastig. Huh, Cappie was niet als laatste weggegaan, schip was niet zinkend, maar wat doet Bas daar nog? Het was gelukkig niet onze Bas, maar Bas van de Pion 3,. Het team dat nog volop in Nuenen bezig was, maar al wel 4,5 bordpunt binnenhad. Tegen de tijd dat er niet veel meer viel te bespioneren bij de schaakgenoten kwamen enkele spelers van het derde eveneens naar de afterpartij bij de Veestallen, die nog enige tijd doorging. Tc Christ heeft vooralsnog geen interesse in vertrouwelijke informatie vanuit de Pion. Uiteraard felicitaties voor Christ en zijn  teamleden. Ik zie graag de uitnodiging als RSG-lid tegemoet voor het kampioensfeest, te zijner tijd komt van mijn kant de uitnodiging voor de Roosendaalsche Derby, schijnt ergens na het tweetallentoernooi te zijn.

Nuenen 2

De Pion 4

 
Spruijt , J.M.J. (Jan) 1513 Snijders , A. (Anthony) 1427 ½ - ½
Dujardin , G.C.M. (George) 1527 Graag de, F.J. (Ferdin) 1496 0 - 1
Keizer de, M.J.M. (Rinus) 1564 Snijders , B. (Bas) 1416 ½ - ½
Brussel van, P.J.M. (Peter) 1486 Heijnen , P.A.C. (Patrick) 1280 ½ - ½
Lier van, A.J.M. (Anton) 1363 Oostvogels , K.J.M. (Kimberley) 1245 ½ - ½
Leuken van, C.M.G. (Cor) 1363 Potjes , T.A.A. (Theo) 1348 ½ - ½
Mens van, R. (Reinoud) 1348 Oostvogels , C.A.M. (Cora) 1072 0 - 1
Warbout , D. (Dick) 1298 Essen van, M.M.E.D. (Marieke) 1282 ½ - ½
Gemiddelde Rating:1433Gemiddelde Rating:1321

3-5

 

 

Reacties  

#1 René van den Broek 11-03-2018 11:02
Reactie zelf verwijderd

Log in om een reactie te geven op dit artikel.