De Pion 4 speelt in de 6e/7e klasse van de KNSB

1  Ferdin de Graag
2  Bas Snijders
3  Anthony Snijders
4  Marieke van Essen
5  Theo Potjes
6  Ab Witkamp
7  Patrick Heijnen (TL)
8  Ger IJzermans


Vandaag was er bij de Black Horse een metal/rock-concert. Reden om de zaterdagcompetitie een keer op een andere locatie te spelen. Ons vetrouwde jeugdhonk, het JTC, werd eenmalig de speelruimte. Koffie, broodjes en andere versnaperingen werden verzorgd door onze vaste vrijwilligers Rinus en Wendy.

Ieder team kreeg een lokaal toegewezen, de lokalen waarin we normaal onze schaaklessen houden. De Pion 4 kreeg een biologielokaal. Mooie foto’s van kikkers aan de muur en een trouwe fan die het schaken gade sloeg. Als je het mij vraagt had onze supporter de vastentijd echter iets te serieus genomen.

20200307 163759 2

Op bord 5 viel de eerste beslissing. Invaller Martin van Het Witte Paard 4 was vanochtend nog opgetrommeld en hengelde het eerste bordpunt binnen. Ook het tweede bordpunt was conform de elo-normen, op bord 3.

0-2.

De eer werd gered door een van onze invallers. Patrick Peeters kreeg een moeilijk te stoppen vrijpion tegen. Desondanks mondde de partij uit in remise. Onze tweede invaller was Thimo. Spelend tegen het jeugdlid van Sas van Gent hield hij het lang vol, kwam een kwal voor, maar een koningsaanval resulteerde in verlies.

Bij Theo gingen de pionnen van beide spelers in een toreneindspel voortvarend naar voren. Een witte pion redde het. Het eerste bordpunt was een feit.

1 ½ - 3 ½.

Xandar had een evenwichtige partij. Ook hier werd een kwal gewonnen. Helaas verdwenen er in het eindspel een paar pionnen.

1 ½ - 4 ½.

Op bord 1 een unicum. Snijders tegen Snijders. Anthony tegen oom Frans. Beide spelers hadden 3 verbonden pionnen op verschillende vleugels. De koningen werden heen en weer geschoven en zetherhaling was een feit. Vader/broer Bas was op het tweede bord als laatste bezig maar wist helaas geen extra bordpunten te sprokkelen.

2-6

Invallers en vrijwilligers bedankt. Om positief te eindigen. Onze uitgeleende speelster wist bij de Pion 2 een belangrijk bordpunt te scoren (score aldaar 4-4)

 

De Pion 4

HWP Sas van Gent 4

  
Snijders, A. (Anthony) 1434 Snijders, F. (Frans) 1886 z-w ½ - ½
Snijders, B. (Bas) 1438 Schepens, V. (Vincent) 1706 w-z 0 - 1
Prevoo, J. (Joshua) 1427 Frouws, W. (Willem) 1727 z-w 0 - 1
Gentevoort van, X. (Xandar) 1555 Colsen, M.M.M. (Manuel) 1559 w-z 0 - 1
Heijnen, P.A.C. (Patrick) 1302 Stam, M.J.E. (Martin) 1743 z-w 0 - 1
Peeters, P. (Patrick) 1214 Ongena, G. (Gilbert) 1526 w-z ½ - ½
Potjes, T.A.A. (Theo) 1363 Baeten, W. (William) 1476 z-w 1 - 0
Linders, T. (Thimo) 432 Coppenolle Van, L. (Lander) 1500 w-z 0 - 1
Gemiddelde Rating:1271Gemiddelde Rating:1640 2-6

 

Het is de eerste zaterdag in februari, 13 uur. De wedstrijdleider geeft in een Rotterdams denksportcentrum het startschot, want er komt een team helemaal uit Brabant.

Vooraf was het flink puzzelen om de Pion 4 compleet te kregen. Als je de reservespelers meerekent had er een ruim gevuld team zich afgemeld. Gelukkig beschikken we over een grote jeugdafdeling en waren Vincent en Victor bereid om hun debuut te maken in de zaterdagcompetitie bij de senioren. Ondanks de vele spelers die een ronde overslaan was dus het vullen van het team de eerste winst die we binnen hadden.

Het treffen tussen RSR Ivoren Toren 3 en de Pion 4 vond plaats in denksportcentrum de Lombard. In dit centrum vinden meerdere bridgeverenigingen en slechts één schaakclub hun onderdak. De straat waar het zich bevindt heeft een eigen wikipedia-pagina waarin we het volgende lezen. De Lombardkade dankt zijn naam aan de verdwenen Lombardstraat, die al in 1357 werd genoemd. Destijds woonde hier uit het Italiaanse Lombardije afkomstige geldwisselaars. Aan de Lombardkade zit de bridgeclub "BC Vever Down" die al sinds 1958 bestaat. Deze bridgeclub is in de jaren zo gegroeid, dat hij twee keer moest verhuizen. “De Lombard” opende op 5 september 1983 zijn deuren aan de Lombardkade 43a. In 1991 ging de club naar de Lombardkade 48 en nu zit hij op de Lombardkade 28. Onvermeld op wikipedia is het feit dat de Ivoren Toren als opgericht is in 1919 en vorig jaar dus haar eeuwfeest beleefde.

Dan de naam. RSR. Rotterdamse schaakclub? Nee,
De rotterdammers geven zelf een uitgebreide uitleg over de naam. “Uit namen als “S.V. Eeuwig Schaak”, “Het Houten Paard” en “De Pionier” getuigt inspiratie door het spel.

Wanneer men het geloof als inspiratiebron en bindend element tot uiting wil brengen dan kiest men bijvoorbeeld voor R.S.R. (Regina Sacratissimi Rosarii) of Ivoren Toren. Hoewel dit laatste meer betrekking lijkt te hebben op een schaakstuk is de achtergrond religieus. Beide namen zijn verwijzingen naar het “Rijke Roomsche Leven”. Het toeval (of de predestinatie?) wil dat beide namen hun oorsprong vinden in één gebed: Litanie van de H. Maagd Maria. Met de keuze van deze namen gaf men duidelijk aan dat het een Rooms-Katholieke vereniging betrof. De protestanten –de anders denkenden zoals dat vroeger heette- hadden hun eigen verenigingen met namen uit een andere categorie. We zijn de enige vereniging in de R.S.B. met een naam uit deze categorie.”

Een hele introductie, nu verder naar de partijen. Iedere Pionees heeft gestreden voor wat hij waard was. En er waren zeker kansen tegen het jeugdteam van de Ivoren Toren.

Xandar verspeelde in de opening zijn toren. Dat klinkt erg, maar er was zeker nog spel. De partij duurde dan ook nog een behoorlijke tijd. Het eerste verliespunt kwam van Victor, maar als je nieuw bent in de zaterdagcomptitie is het een uur volhouden een prestatie op zich. Partijen bij jeugdcompetities zijn korter. Het is best wennen, lang tempo,noteren en allerlei andere zaken.

Na het verliezen van bordpunten ging ook snel het eerste matchpunt aan onze neuzen voorbij. Nico kwam een kwaliteit achter en Joshua overzag een aanvalszet van zijn tegenstander. Ook bij Vincent ging het mis. Zwart viel een witte loper aan in een qua materiaal gelijke stelling. Het afruilen van deze loper tegen een paard leverde voor zwart misschien een slechte pionstructuur op. Wit koos voor een verdegingszet. Niets mis mee, maar wellicht het kantelpunt in de partij.

Ikzelf had op bord 5 een torenwinst, maar ging daarna blunderen. Overzag loperwinst en 2 vrijpionnen werden sterk. Na het inleveren van de toren tegen deze 2 vrijpionnen werd remise aangenomen. Ook bij Anthony verliep het zoals op de meeste borden. Wit kwam met een stevige aanval die over het hoofd was gezien.

Marieke hield het schaken het langst vol. 2 torens werkten prachtig samen om pionnen te roven. Ook al stond gewonnen, de tijd ging meespelen. Ook hier werd remise overeengekomen.

Een fikse nederlaag, maar ach. Met kleine veranderingen hadden we zelf zomaar met grote cijfers kunnen winnen.
In Rotterdam gingen de feestvlaggen uit omdat hun derde in wat ze zelf ‘de degradatiewedstrijd’ noemen hun eerste punten hebben gescoord. Inderdaad een opsteker hun jeugdteam. Ook ons vierde zal wel weer punten pakken. En dat hoefde afgelopen zaterdag niet per se. Een compleet team na alle hindernissen en ondanks het wegblijven van bordpunten een mooie wedstrijd voor onze jeugd, voor sommige dus de eerste keer, mogen we tevreden over zijn.

Volgende keer kan alles weer gunstig naar onze kant uitvallen. Dat wordt 7 maart als we Sas van Gent thuis mogen ontvangen.

RSR Ivoren Toren 3

De Pion 4

  
Rijken, A.F. (Arnold) 1498 Essen van, M.M.E.D. (Marieke) 1660 z-w ½ - ½
Batenburg van, M. (Mees) 1475 Snijders, A. (Anthony) 1434 w-z 1 - 0
Westerhof, J.N.H. (Jannes) 1493 Prevoo, J. (Joshua) 1427 z-w 1 - 0
Westerhof, J.M.Q. (Joep) 1380 Gentevoort van, X. (Xandar) 1555 w-z 1 - 0
Lee, J.B. (Jungbin) 1277 Heijnen, P.A.C. (Patrick) 1302 z-w ½ - ½
Lee, J.M. (Jungmin) 1152 Rooij de, N. (Nico) 0 w-z 1 - 0
Witt Wijnen de, E.P. (Eduard) 882 Wang, V. (Vincent) 735 z-w 1 - 0
Nijdam, K.D. (Kick) 1243 Gentevoort van, V. (Victor) 497 w-z 1 - 0
Gemiddelde Rating:1300Gemiddelde Rating:1230 7-1

 

En dan over naar de Brabanders uit de beginzin. Want er werd vast niet op ons team gedoelt. Van de pionteams zat ons vierde het dichts bij huis, Voor het Brabantse Helmond waar ons derde naar toe mocht, hoef je niet de sloot over, maar is toch stiekem verder rijden. Het team uit Brabant wat vast graag op tijd naar huis wilde 'voor de lange reis' was waarschijnlijk de Combinatie 2 uit Asten dat tegen RSR Ivoren Toren 2 mocht. Spelend in een andere zesde klasse dan de Pion 4. Gelukkig hielden de Oost-Brabanders onze provincie-eer hoog door met 2-6 te winnen.

Dit seizoen is er voor iedere externe ronde de nodige inspanning nodig om de teams gevuld te krijgen. Gelukkig is het voor schakers geen probleem om uitdagingen aan te gaan. Voor de ronde van vandaag zaten we in een luxepositie. Alle teams hadden de beschikking over de opgegeven spelers en doordat we Imad weer mogen verwelkomen als lid had de Pion 3 zelfs 10 spelers. Bij het vierde konden ook alle 8 opgegeven spelers aantreden, waardoor een van de beschikbare reservespelesr alvast wat voorbereidingen kon treffen voor een drukke kerstweek. Onder andere onze jeugdpelers Jesper en Nico moesten afzeggen, jammer want we kunnen de jeugd goed gebruiken. Wel bedankt voor het tijdig afmelden.

Een goede voorbereiding kan voordeel opleveren voor het verdere verloop. Ruim voordat de partij gespeeld werd nam de teamcaptain van de Drie Torens contact op met de Pion 4 in verband met de parkeermogelijkheden bij de Black Horse. Meteen kwam er een probleem om de hoek kijken, de telefoon. Het fide-reglement heeft wat regels betreft de electronische hulpmiddelen, In deze tijden kan het als vreemd beschouwd worden dat je niet de beschikking hebt tot dat zwarte rotding, Op 5 december kwam de goedheiligman bij een van de verzorgingtehuizen langs waar ik werkzaam ben als vrijwilliger, Om de beste man te hulp te schieten mocht ik als zwarte piet meelopen. Tijdens dit optreden was mijn mobiel tijdelijk afgegeven aan een medevrijwilliger, Laat dat nu net het moment geweest zijn dat het eerste telefoontje was. Niks aan de hand, in de pauze werd alsnog contact gelegd.

Nu nemen we een sprong in de tijd, Vanochted kwam er een treurig bericht, een speler was ziek geworden, Contact met de reservespeler kwam er helaas niet, dus op naar de volgende optie. De Pion 3 had spelers over, dus daar was opvulling mogelijk. Met de strenge knsb-regels bleek er maar een optie over. Zodoende werd op het laatste moment Kees ingevlogen. Hoe raar het ook klinkt, deze optie was een noodgreep, maar betekende op rating-gebied een versterking van het team. Uiteraard voor Theo beterschap! (Oja, speler 10 van het derde was ook nodig, want spijtig genoeg ook op medisch vlak een tegenvaller bij de Pion 1)

Dan de wedstrijd tegen het team uit 013, oude torens of met drie? Vooraf een kansloze missie. De Tilburgers waren op papier te sterk. Hoewel we geluk hadden met het voltallig zijn van alle teams mocht de sterkste opstelling die we waarschijnlijk dit seizoen hebben gehad vandaag niet helpen. Ger wist in de opening een pion te winnen en wist als eerste een bordpunt binnen te slepen. Xandar volgde met een keurige remise. Op bord 1 hadden we meer elo-punten dan de tegenstand, Marieke moest vroeg in het spel knokken om mat af te wenden en wist uiteindelijk het tweede volledige bordpunt te pakken, met de punten in hogere teams mag ze als topscoorder van de Pion 4 doorgaan,

Verder leuke partijen. Bas wist een kwal achterstand terug te winnen, Anthony hield het van de verliezers het langste vol en Kees kwam in een lastig pionneneindspel. Tevens was er voor DDT een aangenaam uitzicht. Eén van onze oudste spelers van de pion mocht in de Pion 3 de strijd aan gaan tegen een achtjarige. Hieruit blijkt dat de schaaksport een gelijke strijd kan opleveren tussen oud en jong, Hoewel we trots  mogen zijn op ons jeugdige vierde, het kan dus nog altijd jonger.

De Pion 4

De Drie Torens 3

  
Essen van, M.M.E.D. (Marieke) 1632 Vennix, F.A. (Frank) 1501 z-w 1 - 0
Snijders, A. (Anthony) 1441 Velden van der, W.C.M.J. (Wim) 1535 w-z 0 - 1
Snijders, B. (Bas) 1431 Hoorn van, M.D. (Marsel) 1720 z-w 0 - 1
Hogeloon van, C.B.M. (Kees) 1510 Duijnhoven van, P.P.A. (Paul) 1621 w-z 0 - 1
Prevoo, J. (Joshua) 1522 Hohner, A.C. (Andries) 1544 z-w 0 - 1
Gentevoort van, X. (Xandar) 1068 Uijl den, W.J. (Wim) 1508 w-z ½ - ½
Heijnen, P.A.C. (Patrick) 1314 Kaya, C.D. (Cemil) 1488 z-w 0 - 1
IJzermans, G.A.M. (Ger) 1254 Carol, W. (Wendy) 1199 w-z 1 - 0
Gemiddelde Rating:1397Gemiddelde Rating:1515 2½-5½

Na de eerste ronde gewonnen te hebben moest het vierde deze ronde 'uit' tegen RSG.
Qua spelers veel bekende gezichten, aan RSG-zijde 8 oud-pionezen, dat overigens louter toeval

De partijen verliepen snel, jeugdige overmoed van Pion-kant? Er werden op bijna alle borden flink stukken weggegeven. Beter is het om het op de jarenlange ervaring en een groot verschil in ratingpunten van de schaakgenoten te houden. Partijanalyses hebben voor deze ronde weinig nut.

De partij op bord 8 is het meest benoemenswaardig. Vooraf had Pieter aangegeven graag tegen Ger te spelen en deze partij werd ook gespeeld. De partij ging gelijk op en Ger was het zuinigst op zijn stukken. Hiermee werd het enige bordpunt binnengesleept.

RSG 1

De Pion 4

  
Naalden, M. (Marc) 1798 Snijders, A. (Anthony) 1441 z-w 1 - 0
Schumacher, A. (Arco) 1719 Snijders, B. (Bas) 1431 w-z 1 - 0
Laar van de, A.J.M. (André) 1636 Heijnen, P.A.C. (Patrick) 1314 z-w 1 - 0
Kloosterboer, N.C.W. (Nico) 1627 Gentevoort van, X. (Xandar) 1068 w-z 1 - 0
Rockx, F.M.M.M. (Frank) 1552 Prevoo, J. (Joshua) 1522 z-w 1 - 0
Ravestein, H. (Hans) 1535 Peeters, P. (Patrick) 1217 w-z 1 - 0
Cartens, U.L.M. (Ben) 1442 Rooij de, N. (Nico) 0 z-w 1 - 0
Nijs de, P.G.A.M. (Pieter) 1179 IJzermans, G.A.M. (Ger) 1254 w-z 0 - 1
Gemiddelde Rating:1561Gemiddelde Rating:1321 7-1

 

De eerste vooruitzichten voor het compleet krijgen van alle teams zijn voor de volgende ronde iets positiever. Op 14 december spelen we thuis tegen de Drie Torens 3.

Er zijn dit jaar vele jubilerende verenigingen, op zich niet moeilijk, want je mag iedere 5 jaar een lustrum vieren. De Pion bestaat dit jaar 90 jaar en de jubileumcommissie zal dat niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Opgericht in 1944 bestaat de Raadsheer dit jaar 75 jaar en omdat dit uiteraard een nog iets ‘ronder’ jaar is, is daar al een startborrel geweest.

De Raadsheer 3 nam op bord 1 een bijzondere speler mee. Rico is oud-pion-lid. Bij de Pion 4 lag deze ronde de nadruk bij het inzetten van jeugdspelers en daarmee had de raadsheer binnen hun team een speler die meer piongeschiedenis heeft meegemaakt dan de meeste pion-4-spelers.

Over mijn eigen partij kan ik vrij kort zijn, e4 was de beginzet. Vrijwel meteen daarna vroeg ik mezelf af waarom ik een d-pion in me handen had. Na een poosje doorspelen won ik een pion, maar remiseaanbod werd afgeslagen, terecht.

Op bord 5 en 6 verloren oudgedienden hun partij, hetgeen goedgemaakt werd door Bas en Anthony. Op bord 8 was een tactisch remiseaanbod afgeslagen en achteraf was dit gunstig. Joshua won.

Op bord 7 maakte Jesper zijn debuut eveneens spelend tegen een jeugdspeler. Wit wist een dubbelpion op het bord te houden en de voorste dreigde de promoveren. Het voorkomen van promotie ging ten koste van een toren en de partij werd prima uitgetikt.

Inmiddels had de tegenstander van Marieke een koning over, remise was op zich al voldoende voor de overwinning, maar patvalletjes werden voorkomen.

Ferdin kwam slechter weg. Rico had een mooi schaakje, waardoor de stelling onderuit ging.

De Pion 4

De Raadsheer 3

  
Graag de, F.J. (Ferdin) 1532 Gomis , R.B. (Rico) 1584 z-w 0 - 1
Essen van, M.M.E.D. (Marieke) 1530 Mertens , R. (Rick) 1095 w-z 1 - 0
Snijders , A. (Anthony) 1444 Schraets , M. (Mark) 1372 z-w 1 - 0
Snijders , B. (Bas) 1429 Hoogen van den, A. (Arno) 1014 w-z 1 - 0
Heijnen , P.A.C. (Patrick) 1305 Roos , P. (Pascal) 1344 z-w 0 - 1
Potjes , T.A.A. (Theo) 1353 Han , N. (Naomi) 1323 w-z 0 - 1
Prevoo , J. (Joshua) 0 Krijnen , H. (Herman) 1182 z-w 1 - 0
Fidder , J.P.M. (Jesper) 0 Elst , T. (Tygo) 0 w-z 1 - 0
Gemiddelde Rating:1432Gemiddelde Rating:1273 5-3

Het was gisteren allemaal te doen in de Höllekes in Steensel. Dat ligt in de Kempen. In het begin van de 19de eeuw werden de dorpen rondom Steensel onveilig gemaakt door de bende van Steensel, die vooral uit afgedankte soldaten bestond. Ze pleegden gewelddadige inbraken in alle nachten, zoals de bendeleden zelf in hun eigen lied brutaal zongen. De plaatselijke bevolking en ook de politie kenden de bendeleden. Toch kon de bende van Steensel gedurende acht jaar ongestoord de gewelddadige inbraken plegen. Volgens het verhaal reed de leider op een paard met verkeerd onderslagen hoefijzers, om eventuele achtervolgers te misleiden. Uiteindelijk werd de bende toch opgepakt, waarna de schout in Eersel, op 25 november 1804 een kar Eindhoven binnenreed met daarop alle bendeleden. Na een berechting in Den Bosch werden een deel van de bende op 10 mei 1805 opgehangen. Een ander deel werd gegeseld, gebrandmerkt en tot tuchthuisstraf veroordeeld. Oppassen dus in Steensel….

In de weken voorafgaand aan de match tegen De Kemppion 1 ging er heel wat vooraf. De beschikbaarheid van de bemanning en de reserves van De Pion 4 was minimaal, waardoor het afblazen van de match zelfs even aan de orde was. Het was uiteindelijk noodzakelijk om twee partijen vooruit te spelen. Daartoe gaven Patrick Heijnen en Ab Witkamp als een soort van verkenner op dinsdagavond in Steensel acte de présence. Ad Bruijns offerde overigens zijn vrije tijd op door de rol van chauffeur op zich te nemen. Bedankt Ad!

Dan de match zelf. Bij de vooruitgespeelde partijen kwam Patrick Heijnen met wit op bord 1 tegen Wilbert Rombauts niet verder dan een mooie remise en Ab Witkamp verloor met zwart op bord 2 door een foutje in de opening van Piet Roos. Gisteren werd vervolgd met een achterstand. Marieke van Essen maakte op bord 3 met wit in 14 zetjes korte metten met TL Frank Rombouts. Bij zet 11 maakte Rombouts een grote fout. Hij speelde Pd4, dit paard kon Marieke ruilen om vervolgens met haar loper op e6 te slaan. Hij sloeg terug, met stukwinst voor Marieke en ondekbaar mat op g4 tot gevolg. Tussenstand: 1½ - 1½.

Theo Potjes speelde met wit op bord 7 tegen Rolf Westmijse. Theo kreeg veel ruimte. Na de lange rokade van Westmijse leidde dit tot een snelle opmars op links én tot een verkruimelde defensie van zwart. Uiteindelijk ging dit uiteraard fout voor Westmijse. Puntje voor Theo. De voorsprong is met 1½ - 2½ een feit! Op bord 8 speelde Joshua Prevoo met zwart tegen Theo Jacobs een rommelpartij. Beiden kwamen redelijk uit de opening, daarna over en weer veel slechte zetten. Jacobs stond dik gewonnen, maar wist daar niet zo goed raad mee en accepteerde het in opdracht aangeboden remiseaanbod van Joshua. Zelf speelde ik met zwart tegen Frans Rombouts. In een eindspel met gelijke lopers en een pion meer werd mijn remiseaanbod geaccepteerd. Tussenstand: 2½ - 3½.

Kimberley Oostvogels speelde met wit tegen Leendert Vriens. In het middenspel kwam er wat spanning op de stelling te staan, maar dat werd verholpen door het afruilen van stukken. Nadat alles zo’n beetje was afgeruild, werd remise overeen gekomen. Anthony Snijders speelde met zwart op bord 4 tegen Jan Gerritsen. Na een rustige opening stond het ongeveer gelijk. Door beide kemphanen werden over en weer foutjes gemaakt. Gerritsen als laatste, waardoor Anthony terug in de partij kon komen en de stelling weer min of meer gelijk was. Gerritsen bood remise aan en dat werd uiteraard geaccepteerd. Eindstand: 3½ - 4½.

Surf voor de individuele uitslagen naar de website van de KNSB. Mede namens de bemanning van De Pion 4 wens ik u nog een fijne zondag, prettige feestdagen, een goed uiteinde en alvast een gezond en sportief 2019.

Het externe schaakteam van de  Rooise Dam en Schaakverening bracht voor het eerst een bezoek aan Roosendaal. De pion 4 ontwijken was niet moeilijk afgelopen seizoenen, want in de NBSB-competitie speelde ze in een hogere klasse. Maar Het derde kwamen ze ook niet tegen, destijds mochten ze in het Oosten blijven.

De afstand van Sint-Oedenrode naar Roosendaal was dus een suk langer dan 'normaal'. Wat dat betreft jammer dat naburige provincies maar weinig extra teams inbrengen in de nieuwe klasses. Overigens bij de Pion zijn we wel grotere afstanden gewend. De dammers van RDS hebben 3 externe teams, de schakers helaas maar 1. Op zich een oneerlijke vergelijking, want voor het dammen zijn minder spelers per team nodig. Als ik zo op de site kijk zijn beide groepen ongeveer even groot. En eerlijk is eerlijk, als ik het zo zie hebben ze daar op een clubavond meer interne partijen dan wij. En dat ze daadwerkelijk kunnen schaken is gebleken.

Op bord 1 werd de stelling meteen op scherp gezet, in de openingsfase stond het bord barstensvol penningen. De andere partijen verliepen een stuk rustiger. 3 remises volgde.
Op bord 7 stond Theo er positioneel lang beter voor. Een mindere torenzet liet echter een paardvork toe. Op bord 5 werd een loper weggeblundert. Op de vorige zet was een pion vooruitgespeeld om de loper weg te spelen, maar vervolgens werd niet aan het plan gehouden.

Niet alle uitslagen verliepen volgens het verwachtingspatroon, of misschien toch wel. Op de eerste tafel bij binnenkomst zaten onze jongste en oudste externe speler te spelen. Joshua maakte in Goirle al een mooi debuut in de KNSB-zaterdgcompetitie en ook deze ronde wist hij een puntje te pakken, uiteindelijk het enige volledige bordpunt,

De Pion 4

RDS 1

  
Graag de, F.J. (Ferdin) 1539 Ham ten, J. (John) 1824 z-w 0 - 1
Essen van, M.M.E.D. (Marieke) 1521 Bax , M. (Martijn) 1788 w-z 0 - 1
Snijders , A. (Anthony) 1436 Laat de, B. (Bert) 1633 z-w ½ - ½
Snijders , B. (Bas) 1425 Verhagen , A.C. (Ad) 1526 w-z ½ - ½
Heijnen , P.A.C. (Patrick) 1300 Dekkers , R. () 1640 z-w 0 - 1
Oostvogels , K.J.M. (Kimberley) 1269 Willems , H. (Harry) 1565 w-z ½ - ½
Potjes , T.A.A. (Theo) 1354 Huisman , B.M. (Basten) 0 z-w 0 - 1
Prevoo , J. (Joshua) 0 Biggelaar v.d., J.C. (Jos) 1425 w-z 1 - 0
Gemiddelde Rating:1406Gemiddelde Rating:1629 2½-5½

 

Volgende ronde spelen we in Steensel tegen de Kemppion. Binnen dit team varieren de ratings met slechts 800 punten, dus wat we kunnen verwachten is moeilijk te zeggen. Zeker is wel, als we daar matchpunten pakken doen we weer mee in de bovenste helft van het klassement. Ennuh, dat zou ook wel eens fijn zijn. Als 'oude-derdeklasser' moet winst tegen een 'oude-tweedeklasser' niet onmogelijk zijn.

Laad meer