De Pion 3 speelt in de 5e/6e klasse van de KNSB

1  Erik van Elven
 Imad Abou Dehn
2  Henk Alberts
3  Ad Bruijns
4  Peter Huijser
5  Jacques Smits
6  Bas Robben
7  Mark Mathon (TL)
8  Jan Rijkse
9  Kees van Hogeloon


Nieuwsbericht:
Het volledige schaakteam van de Rooische Dam- en Schaakvereniging (RDS) is vermist. Zij vertrokken vandaag vanuit Sint Oedenrode naar Roosendaal, maar sindsdien is niets meer van hen vernomen. Er is door de politie een grote speurtocht opgezet om het team te zoeken. Verdere mededelingen worden voorlopig niet gedaan.

Zaterdag 7 maart stond al lang in de agenda's als een belangrijke dag voor De Pion 3. De match tegen het team dat tot nu toe net zo veel punten heeft als wij: 0. Die wedstrijd moesten we winnen, anders zou degradatie al bijna een feit zijn. Optimaal voorbereid en gemotiveerd stonden wij aan de start van deze cruciale thuiswedstrijd, gespeeld in het JTC vanwege een hardrock-concert in The Black Horse. En veel schakers houden best van hardrock, maar niet tijdens een schaakpartij. Maar.... Waar was onze tegenstander? Niemand te bekennen, niemand te bereiken in eerste instantie. Totdat Mark Mathon toch iemand van RDS te pakken kreeg.

Nieuwsbericht:
Het vermiste team van Sint Oedenrode is terecht. Vanwege de grote afstand tussen Sint Oedenrode en Roosendaal waren zij er vermoedelijk van uitgegaan dat Roosendaal in een andere tijdzone zou liggen. Het team is gesignaleerd in de directe omgeving van het JTC in Roosendaal, alwaar zij verwoede pogingen ondernemen de ingang van het gebouw te vinden. Mark Mathon, teamleider van De Pion, is een reddingsactie gestart om ze de juiste weg naar de ingang te helpen vinden.

Goed. Tegenstander gevonden, nu gaan schaken. RDS mag dan een dam- en schaakvereniging zijn, De Pion is louter een schaakvereniging, dus werd er op alle 8 borden geschaakt, hetgeen duidelijk in ons voordeel was. RDS heeft overigens weliswaar 0 punten, ze hadden wel 3 keer verloren met een nipte 4½-3½. Echt slecht zijn ze dus ook beslist niet. Maar gelukkig verliep in deze wedstrijd alles voor ons al snel voorspoedig.
Mijn tegenstandster had een rating van nog geen 1000, maar speelde 24 zetten lang een prima partij. Daarna ging het echter snel mis. Ze verloor een pionnetje, verloor daardoor meteen ook een tweede pionnetje en gaf vervolgens haar toren weg. Punt even later binnen, 1-0 voor ons. Bas Robben won met een paardvork een stuk en tekende voor de 2-0. Bij Peter Huijser stonden de pionnen als een harmonica in elkaar geschoven en stonden alle stukken, wit en zwart, vast op de onderste rij. De stelling leek wel een stelling uit een dampartij. Dus toch... Enfin, bij Peter werd het remise, er zat gewoon niks meer in.
Bij Imad een spannende, gelijkwaardige partij totdat ook zijn tegenstander een toren weggaf en opgaf voordat Imad die toren kon pakken: 3½-½. De overwinning leek eraan te komen, al was de situatie op alle andere borden op dat moment nog onduidelijk en het duurde een tijd voordat er meer duidelijkheid kwam. In de tussentijd moest Ad Bruijns, die een pionnetje had verloren, na lang tegenstribbelen het hoofd buigen en verloor.
Erik van Elven had al een keer remise aangeboden, maar zijn tegenstander sloeg het af, begrijpelijk gezien de stand. Hij kwam ook wel degelijk iets beter te staan, maar Erik wist het knap remise te keepen: 4-2. Eén punt binnen, maar uiteraard wilden we meer. En dat kwam, dat was wel duidelijk als je op het bord van Jacques Smits keek. Jacques won de kwaliteit tegen 2 pionnen, maar dreigde constant meer pionnen te winnen. Zijn tegenstander kon het lang net verdedigen, totdat het net niet meer ging een Jacques 2 pionnen terugwon. In een toch nog lastig eindspel speelde Jacques het goed uit en pakte de volle buit: 5-2 en de winst was binnen.
Mark Mathon trof op het laatste bord één van de sterkste spelers van RDS. Die voelde zich niet lekker, had slecht geslapen en had gehoopt op het laatste bord snel klaar te zijn. Hij kwam van een koude kermis thuis: het werd een supergecompliceerde partij, waarin hij met bloed, zweet en tranen Mark Mathon uiteindelijk toch wist te verslaan. Tja, wij hebben nu eenmaal geen "makkelijke borden".

Volgende wedstrijd moeten wij tegen Paardje, opnieuw een bijzonder pittige tegenstander. Daarna de thuiswedstrijd tegen Stukkenjagers 5, waarin wordt beslist wie degradeert en wie zich handhaaft. Een spannende finale dus!

De Pion 3 - RDS 1  5 - 3
Erik van Elven (1821) - Martijn Bax (1781) ½ - ½
Ad Bruijns (1663) - Basten Huisman (1567) 0 - 1
Imad Abou Dehn (1756) - Ad Verhagen (1510) 1 - 0
Peter Huijser (1570) - Harry Willems (1550) ½ - ½
Jacques Smits (1569) - René Dekkers (1625) 1 - 0
Bas Robben (1528) - Toon van Breugel (1342) 1 - 0
Kees van Hogeloon (1498) - Lieke de Louw (982) 1 - 0
Mark Mathon (1489) - Daan Geboers (1771) 0 - 1

Helemaal naar Helmond rijden (is echt een pokke-eind), een hele middag zwoegen achter het schaakbord, van half 12 tot half 7 van huis en wat is het eindresultaat? Eén schamel bordpuntje! Het leven van een schaker kan soms hard zijn. Wat ging er mis? Eigenlijk bijna alles, maar het grootste probleem was dat onze tegenstanders een stukkie beter waren in schaken dan wij. Elo-ratings zeggen niet alles, maar als het verschil een paar honderd punten is zegt het wel degelijk wat over de krachtsverhoudingen. Behalve bij jonge talenten, zoals Gachatur Kazarjan, wiens werkelijke sterkte intussen al wel wat hoger ligt dan zijn Elo-rating. Vraag het maar aan Peter Huijser...

Op 8 borden gingen wij 6 keer knock-out. Soms ondanks goed spel, soms na blunderen. Zoals in het geval van Jan Rijkse (al was het ook weer niet blunderen in de zwaarste categorie), die in een openingsvalletje trapte dat hij achteraf gezien wel kende, maar achter het bord weer even vergeten was. Het kostte hem een pion, de rochade en het ergste van alles: hij hield in no-time een baggerstelling over. Zo erg zelfs dat hij na de 14e zet al op kon geven.
Peter Huijser trof dus zoals al genoemd het jonge talentje Gachatur Kazarjan (leeftijd: 10 jaar!!). Het manneke speelt goed, maar soms iets te snel. Helaas ging Peter net iets te veel mee in het snelle speeltempo, wat hem de kop kostte. Het werd een bijzonder agressieve, leuke partij, waarbij Peter een paar pionnetjes verloor en dus ook het eindspel verloor.
Intussen was op mijn bord alles zo dicht geschoven dat mijn tegenstander bijna niks meer kon en ik helemaal niks meer kon. Het remise-aanbod nam ik daarom graag aan. Dan waren we van de nul af en ik hoopte dat er meer zou volgen voor ons. Bas Robben was in een stelling terechtgekomen met alleen nog zware stukken op het bord. Alleen stonden die van zijn tegenstander heel actief en was Bas in de verdediging gedrukt. Zijn tegenstander voerde de druk net zo lang op tot er toch pionnetjes begonnen te sneuvelen en Bas de partij na lang tegenstrubbelen toch verloor. Imad Abou Dehn speelde gewoon een prima partij, deed niks onder voor zijn tegenstander, die echter ook geen fouten maakte, met als eindresultaat remise.
Tussenstand 4-1 voor HSC. We gingen de wedstrijd niet winnen, dat was al lang duidelijk, maar zouden we er nog wat bordpuntjes bij kunnen ritselen? Niet dus...
Erik van Elven stond de hele partij onder zware druk. Zo kwam het paard op b1 maar niet van zijn plaats, waardoor de toren op a1 ook nooit in het spel kwam. Niettemin wist Erik de zaak lang te verdedigen. Totdat de boel toch begon te kraken, Erik ook aanzienlijk minder tijd over had dan zijn tegenstander en Erik het punt toch aan zijn tegenstander moest laten. Ad Bruijns bleef ook lang goed overeind, maar zijn tegenstander begon toch langzaam maar zeker de koningsstelling van Ad onder vuur te nemen en er beetje bij beetje gaatjes in te schieten. Ad had een spectaculaire ontsnappingsmanoeuvre in gedachten, maar die bleek toch net niet helemaal goed te zijn doorgerekend en Ad restte een troosteloze stelling met een stuk minder en een koning die een vogeltje voor de kat leek. Ook voor Ad verlies, dus.
Henk Alberts had zonder meer de meest spectaculaire partij van de middag. Hij blunderde in het begin een stuk weg, maar vocht zich terug in de partij, won 2 pionnen en wist het nog behoorlijk spannend te maken. Uiteindelijk was het toch allemaal net niet genoeg en ging het ook bij Henk verloren.
Verlies tegen HSC 2 was niet onverwacht (gezien hun ratings, ze waren ook niet voor niets koploper), maar de 7-1 was wel erg fors. Geen ramp. Volgende wedstrijd spelen we tegen RDS (Rooische Dam- en Schaakclub) uit Sint Oedenrode, die net als wij nog op 0 punten staan. En later treffen we ook nog Stukkenjagers 5, die won van RDS, maar alle andere wedstrijden ook verloor. Dus we hebben wel degelijk kansen om nog wat matchpunten te pakken.

HSC 2 - De Pion 3  7 - 1
Gerard van de Kerkhof (2053) - Erik van Elven (1821) 0 - 1
Pascal Boudewijns (1944) - Ad Bruijns (1663) 1 - 0
Roland Robinson (1802) - Henk Alberts (1620) 1 - 0
John van Rooij (1790) - Imad Abou Dehn (1756) ½ - ½
Hans Nacinovic (1728) - Bas Robben (1528) 1 - 0
Gachatur Kazarjan (1600) - Peter Huijser (1570) 1 - 0
Joost Rutten (1736) - Jan Rijkse (1527) 1 - 0
Joep Peeters (1704) - Kees van Hogeloon (1498) ½ - ½

 

Eloratings zeggen niet alles. Ze zetten je soms behoorlijk op het verkeerde been. Vooraf had ik de ratings gezien van de spelers van Eindhoven 4 en de conclusie getrokken: "Die kunnen we hebben. Daar moeten we punten tegen kunnen pakken." Al viel het me wel op dat dit team het tot dusverre wel heel goed had gedaan, beter dan de ratings zouden doen vermoeden. Tijdens de wedstrijd van De Pion 3 tegen Eindhoven 4 bleek waarom. Het team is veel sterker dan de ratings aangeven, vooral omdat er nogal wat jeugdspelers meedoen, waarvan hun speelsterkte hun rating al lang voorbij heeft gestreefd. De jongste jeugdspeler die meedeed in Roosendaal was Luna Huang. Misschien is ze zelfs de jongste speelster ooit die in Roosendaal tegen De Pion heeft gespeeld. Ze is 8 jaar oud (!!!), overigens wel Nederlands kampioen in haar leeftijdsklasse (jongens en meisjes). Ze speelde tegen Jan Rijkse, de nestor van het team, die zo ongeveer 10 keer zo oud is als Luna. Dat is het mooie van schaken: iemand van 8 kan spelen tegen iemand van een eind in de 70 en dan wordt het gewoon een spannende, gelijkwaardige partij. De partij tussen de benjamin en de nestor eindigde in remise, nadat de stelling behoorlijk was dichtgeschoven en er weinig mogelijkheden meer in zat. Als Luna Huang ooit een topschaakster wordt in Nederland (en die kans zit er best in) kan Jan Rijkse zeggen dat hij een score van 50% tegen haar heeft. Zoals Jan er zich ook nog steeds op beroept een 100% score tegen Mark Smits te hebben. Luna heeft trouwens ook nog een iets oudere zus (Wendy), die ook in haar leeftijdscategorie Nederlands kampioen is normaal ook meespeelt met Eindhoven 4.
Zelf werd ik uitgeleend aan het 4e, omdat Theo Potjes ziek was geworden. De meeste beslissende wendingen vielen toen ik zelf even "diep in de partij" zat, zodat ik weinig van de partijen heb meegekregen. Ik verloor overigens zelf, nadat ik diverse taktische wendingen had gemist, waarmee op voordeel had kunnen komen en afwikkelde naar een verloren eindspel, wat eigenlijk ook niet echt nodig was, dus een al te grote waarde was ik ook niet voor het 4e. Sorry, Patrick.
Imad Abou Dehn is terug in het 3e en dat is goed nieuws. Hij werd echter bij zijn terugkeer wel getrakteerd op een koude douche van jeugdspeler Valentijn Warmerdam (geen familie van Max Warmerdam). In een totaal chaotische stelling stond Imads koning wel erg onveilig en Imad redde het dan ook niet tegen het Eindhovense talent. Even later ging Peter Huijser ergens in de fout en was het ook bij hem ineens afgelopen. Bam: ½-2½. Jacques Smits verlichtte de stand nog even voor ons met een winstparij, maar daarna ging het mis bij Erik van Elven. Erik speelde tegen Frits Schalij. Mensen van mijn leeftijd en ouder kennen die naam wel. Frits Schalij was een gestyleerde schaatser, vooral goed op de 1500 en 5000 meter en werd steeds net geen Nederlands, Europees en wereldkampioen. Alleen was dit een andere Frits Schalij. Of toch niet? Hij schaatste behendig door de stelling van Erik van Elven, zijn stukken doken allen onder het schema en Frits zette Erik op onoverbrugbare achterstand.
Ad Bruijns en Mark Mathon speelden remise (meer zat er bij beiden echt niet in) en Bas Robben plakte er nog een fraaie overwinning aan vast, zodat een alleszins draaglijke eindstand van 3½-4½ op het bord kwam. Maar dus wel weer 0 matchpunten. Er komen zeker nog een paar wedstrijden aan waar we matchpunten zouden kunnen pakken. Niet in de volgende wedstrijd (op 1 februari), want dan moeten op bezoek bij koploper HSC 2 uit Helmond. Daar valt normaal gezien voor ons niks te halen. Overigens staat Eindhoven 4 na hun overwinning op ons op een fraaie 2e plaats en doen ze gewoon mee voor het kampioenschap.

De Pion 3 - Eindhoven 4 3½ - 4½

Erik van Elven (1850) - Frits Schalij (1955) 0 - 1
Ad Bruijns (1679) - Albert Coenen (1763) ½ - ½
Imad Abou Dehn (1768) - Valentijn van Warmerdam (1693) 0 - 1
Bas Robben (1556) - Ewout Snoeck (1579) 1 - 0
Jacques Smits (1581) - Ron van Hoogstraten (1575) 1 - 0
Peter Huijser (1585) - Flip Stomps (1410) 0 - 1
Mark Mathon (1501) - Paul Schaffer (1396) ½ - ½
Jan Rijkse (1556) - Luna Huang (1366) ½ - ½

 

 

Net als de vorige keer begonnen we enigszins gehandicapt aan de wedstrijd. We moesten het (wederom) stellen zonder Ad Bruijns, die met het 1e meespeelde, en zonder Henk Alberts, die inviel in het 2e. Marieke van Essen had het tijdens haar invalbeurt zo goed gedaan dat ze meteen doorgeschoven is naar het 2e, waar ze overigens opnieuw een sublieme prestatie wegzette. Theo Potjes speelde dit keer bij ons en zorgde ook meteen voor het vervoer, zodat we met twee Lexus-bolides (die van Theo en die van Jacques Smits) naar Dongen zoefden. We doen het niet voor minder!

Vooraf stond al vast dat we het tegen DSC 1 moeilijk zouden krijgen en de kans op een overwinning bijzonder klein was. Toch begonnen we met een opsteker. Mijn tegenstander speelde de opening wel erg ongelukkig, waardoor ik na een minuut of 10 spelen al straal gewonnen kwam te staan. Ik mepte het ene na het andere stuk van het bord af, joeg de witte koning zo ongeveer naar a8 en zette hem daar mat. Dat doet een mens goed...
Jan Rijkse kwam na de opening na een ongelukkig zetje beduidend minder te staan, maar nadat alle stukken werden afgeruild was het voordeel voor zijn tegenstander weg en hield hij het remise. Na 2 partijen 1½ punt. Zou er vandaag een verrassing inzitten?
Het antwoord: nee! Ineens sneuvelden de dappere strijders van het 3e bij bosjes. Theo Potjes werd met zijn rug tegen de muur gedrukt, kon zich nog een tijdje staande houden, maar toen kraakte zijn fort en ging de partij verloren. Peter Huijser had even goede hoop toen hij een pion won, maar de prijs voor die pion was hoog. Zijn stelling werd zienderogen slechter en ook hij ging eraan voor de moeite. Bij Bas Robben ontstond aan weerszijden een enorme chaos, waarin Bas zich aanvankelijk uitstekend staande hield. Eén van zijn pionnen sneuvelde, maar hij had nog wel wat spel... Totdat Bas een stuk wegblunderde en toen was het heel snel gedaan: 3½-1½ voor DSC.
Erik van Elven gaf heel lang goed tegenspel aan een tegenstander met een rating van 2136. Totdat een dame zich met veel verleidelijke charme Eriks stelling binnendrong en brutaalweg een pionnetje meejatte. Dat deed Erik aan het eind de das om en ook hij verloor. Mark Mathon wist het met wat moeite remise te houden, meer zat er echt niet in en vervolgens was het wachten op Jacques Smits.
Voor Jacques Smits zag het er het grootste deel van de middag heel slecht uit. Hij verloor 2 pionnen en leek rijp voor de slachtbank. Maar Jacques sputterde hard tegen, won een pionnetje terug en maakte het zijn tegenstander bijzonder lastig. Toen die tegenstander een stuk wegblunderde waren de winstkansen ineens voor Jacques, al moesten nog heel wat venijnige varianten met aanvallen op Jacques' koning en eeuwig schaak vermeden worden. Dat deed Jacques zeer kundig en met hele nauwkeurige zetjes nam hij langzamerhand het initiatief en de aanval over en sleepte hij het volle punt eruit. Eindstand 5-3; dat klinkt zo slecht nog niet tegen een team met gemiddeld 200 elopunten meer. Onze kansen om te winnen komen nog wel. Maar hopelijk kunnen we tegen die tijd wel over onze beste spelers beschikken...

DSC 1 - De Pion 3 5 - 3
Maarten van der Burght (2136) - Erik van Elven (1850) 1 - 0
Mark Maas (1876) - Bas Robben (1556) 1 - 0
Roelant Schoots (1983) - Jacques Smits (1581) 0 - 1 (!!!)
Pierre Mulders (1616) - Peter Huijser (1585) 1 - 0
Ivo de Ligt (1691) - Theo Potjes (1363) 1 - 0
Maarten de Kloe (1534) - Kees van Hogeloon (1510) 0 - 1
Xander Mahieu (1530) - Jan Rijkse (1556) ½ - ½
Ad Swinkels (1688) - Mark Mathon (1501) ½ - ½

 

De Pion 3 is gepromoveerd naar een hogere klasse en dat betekent dat we het dit seizoen een stuk moeilijker krijgen dan vorig seizoen. Maar hoe moeilijk dan wel? Dat was voor de wedstrijd tegen Drie Torens 2 nog onduidelijk, maar nu alle wedstrijden van de 1e ronde gespeeld zijn is duidelijk wat de gemiddelde rating van de teams is in die 1e ronde en dat zegt wat over de perspectieven voor dit seizoen. De gemiddeldes per team waren in ronde 1 als volgt:

HSC 2 - 1795
DSC 1 - 1748
Paardje 1 - 1712
De Drie Torens 2 - 1700
RDS 2 - 1653
De Pion 3 - 1601
Eindhoven 4 - 1569
De Stukkenjagers 5 - 1453

Zo slecht staan we er dus nog niet op. Alle kans om dit seizoen wat puntjes te halen en ons te handhaven. Kampioen zullen we uiteraard niet worden.
Onze tegenstander in de eerste ronde, De Drie Torens 2, speelde met 3 invallers en heeft op volle sterkte een gemiddelde rating van 1800. Daarmee zijn ze één van de kampioenskandidaten. Bij ons was Jacques Smits verhinderd en speelde Ad Bruijns mee met De Pion 1. Marieke van Essen viel bij ons in. Voor onze gemiddelde rating maakt dat weinig uit, want de rating van Marieke is maar net even lager dan die van Ad Bruijns.

Maar dan de wedstrijd zelf. Jan Rijkse speelde tegen jeugdspeler Alex Olree. Een paar jaar geleden kwamen we hem ook al eens tegen en hij werd toen keihard van het bord geveegd. Maar jeugdspelers ontwikkelen zich snel en nu was het andersom. In een open stelling kreeg Alex Olree de beste aanvalskansen en hij benutte die optimaal. Een dodelijke mataanval volgde en Jan Rijkse werd zo genadeloos in de pan gehakt.
Onze invalster Marieke van Essen zette de zaken weer recht. Ze won ergens een pionnetje, speelde het verder keurig uit en later in de partij won ze nog een paar pionnen en de kwaliteit. Overtuigende overwinning van Marieke. Maar snel kwamen we weer op achterstand. Mark Mathon maakte de stelling zo snel mogelijk zo gecompliceerd mogelijk, maar verloor zelf het overzicht. Hij had prachtige dingen in gedachten, maar dan moet je wel beginnen bij de eerste zet van de combinatie en niet bij de tweede. Hij vergat zijn paard, dat door een pion aangevallen stond, weg te halen, verloor dat dus en gaf er een zet later nog een extra stuk bij cadeau. Valse start voor onze teamcaptain, volgende keer beter. In de tussentijd had ik zelf remise aangenomen in een stelling waar geen van beiden meer winstperspectief meer had.
Daarmee stond het 1½-2½ en het zag er niet goed voor ons uit. Erik en Henk leken hard naar een remise op weg, Bas stond onder grote druk en heel gedrongen en Peter stond ronduit verloren. De tegenstander van Bas Robben zal bij sommige oudere spelers onder ons wel bekend zijn: Michel Montenegro. Hij heeft vroeger (heel vroeger) bij BSV gespeeld en was toen al een speler die schakers van ons niveau moeiteloos versloeg. Wel, hij is niet slechter geworden. Hij zette Bas Robben al vroeg in de partij met de rug tegen de muur, Bas wist nog best lang stand te houden, maar bezweek toch onder de grote druk. Hier en daar sneuvelde een pionnetje, Michel stoomde op met zijn vrijpionnen en Bas verloor.
Peter Huijser zag dat zijn tegenstander op de damevleugel een overmacht aan pionnen had en alles leek erop dat die pionnen vroeg of laat op zouden marcheren en hem de kop zouden gaan kosten. Maar Peter Huijser is een knokker. Hij knokte zich terug in de wedstrijd, strooide met dreigingen en pakte zijn pionnen weer terug, waarna het ineens weer alle kanten op kon gaan. Voor Peter ging het de goeie kant op. Hij wist zijn tegenstander zelfs gewoon mat te zetten. De zoveelste miraculeuze overwinning van Peter Huijser; hij grossiert erin.
De druk lag toen bij Erik van Elven en Henk Alberts. Eén van hen zou moeten winnen om een matchpunt binnen te halen. Maar bij beiden stond een potremisestelling op het bord. Erik van Elven probeerde in een eindspel met beiden 2 lopers en een hoop pionnen nog wel wat, maar moest toch berusten in een puntendeling. Henk Alberts had een toreneindspel op het bord met beiden een toren en 3 pionnen en zag geen enkele mogelijkheid meer op winst. Merkwaardig genoeg werd zijn remise-aanbod door de tegenstander geweigerd en pas na een uur lang op en neer schuiven met torens berustte hij in de onvermijdelijke remise. . Daarmee verloren we met minimaal verschil, al hadden we nooit echt uitzicht op meer. Ons spel geeft niettemin wel vertrouwen voor het komende seizoen en we zullen best nog wat punten pakken, al zal dat in de volgende wedstrijd (in Dongen tegen DSC 1) bijzonder lastig worden.

De Pion 3 - De Drie Torens 2  3½ - 4½ 
Erik van Elven (1850) - Jan Douwes (1979) ½ - ½
Henk Alberts (1608) - Daniël van Boxtel (1881) ½ - ½
Bas Robben (1556) - Michel Montenegro (1867) 0 - 1
Peter Huijser (1585) - Frank Schouten (1638) 1 - 0
Kees van Hogeloon (1510) - Pieter Priems (1756) ½ - ½
Marieke van Essen (1643) - Cemil Kaya (1488) 1 - 0
Mark Mathon (1501) - Jan Korevaar (1456) 0 - 1
Jan Rijkse (1556) - Alex Olree (1535) 0 - 1

 

 

De Pion 3 is er niet in geslaagd het kampioenschap binnen te halen. Tegen D4 werd het (met hangen en wurgen) 4-4, terwijl RSG met 5½-2½ van De Baronie  won. (Mede dankzij hun geweldige eerstebordspeler. Wie dat was? Zie Netstand!) Daardoor is RSG kampioen en spelen wij volgend seizoen weer vrolijk in die ontzettend leuke 6e klasse. 

Klasse 3E kent een krankzinnig competitieverloop. Iedereen is aan iedereen gewaagd en iedereen kan winnen of verliezen van iedereen. Alleen Staunton blijft achter en heeft alles verloren, maar dan wel steeds met klein verschil. Dus waarschuwde teamcaptain Mark Mathon, die tegen Staunton zelf niet meespeelde, ons vooraf om Staunton niet te onderschatten. Dat deden we niet, we wonnen met 5½-2½ en omdat de teams boven ons onderuit gingen zijn we nu ineens koploper. De nummer 7 (!) staat slechts 2 punten achter op ons! En als we de laatste ronde winnen van D4 is het niet eens zeker dat we ook kampioen zijn. Maar daarover zo dadelijk meer.

De wedstrijd in Etten-Leur tegen Staunton verliep van begin af aan voor ons van een leien dakje. Ze stonden kennelijk toch ook niet helemaal voor niks onderaan met 0 punten. Jan Rijkse won zo snel dat hij niet eens de kans kreeg om remise aan te bieden. Hij won al in de opening een stuk en zijn tegenstandster gaf kort daarop op. Tot Jans vreugde was er ter plaatse een rijk gevulde boekenkast, zodat hij de rest van de middag nog wel door kon komen .Henk Alberts stond een pion voor, maar belandde in een eindspel met ongelijke lopers en strandde in remise. Ad Bruijns had het lange tijd lastig en naar eigen zeggen werd zijn stelling bijeen gehouden door Supertape, gemaakt overigens in Etten-Leur. Zijn tegenstander kwam er niet doorheen en toen hij een paard wegblunderde won Ad zelfs nog. Peter Huijser speelde tegen de altijd onberekenbare Daniël Koopman, waarvan je nooit weet of hij je ineens verrast met een “truc uit de hoge hoed”. Dit keer vloerde Daniël niet zijn tegenstander met een truc, maar zichzelf: Peter won een stuk en haalde het punt daarna simpel binnen. Erik van Elven trof Jan Hendrikx, eveneens een speler die het graag agressief aanpakt. Jan offerde in de opening 3 pionnen, kreeg er een ijzersterke aanval voor terug en Erik werd gevloerd. Jan Hendrikx in topvorm!

Bas Robben had de middag van zijn leven. Hij pakte uit met een dame-offer, dat op straffe van mat niet aangenomen mocht worden door zijn tegenstander. Dat deed hij dan ook niet, maar Bas liet er een torenoffer op volgen en wist hij alsnog mat te forceren. Bas glunderde de hele middag nog van oor tot oor. Met de winst van Bas stonden we op 4½-1½ en waren de matchpunten binnen. Zelf leek ik ook al snel een makkelijke middag te hebben. Ik won een pion in de opening, stond gewoon lekker, maar gaf ineens op knullige manier de kwaliteit weg. Vervolgens werd de partij heel rommelig en chaotisch en profiteerde ik van een paar foutjes van mijn tegenstander. Ik won een stuk terug, ik won een toren en toen was het wel klaar. Punt binnen. Jacques Smits verloor een pionnetje, maar het toreneindspel leek nog wel kansen op een remise te bieden. Zijn tegenstander speelde het echter voortreffelijk uit en haalde de 2e winstpartij voor Staunton binnen.

 

Staunton – De Pion 3 2½ – 5½

 

Jan Hendrikx (1891) – Erik van Elven (1893) 0 – 1

Wiek van Leeuwen (1597) – Ad Bruijns (1640) 0 – 1

Cees van Gils (1726) – Henk Alberts (1607) ½ – ½

Maikel Merkies (1594) – Jacques Smits (1598) 1 – 0

Ad Speekenbrink (1643) – Bas Robben (1548) 0 – 1

Daniël Koopman (1455) – Peter Huijser (1575) 0 – 1

Tamara van Boxel (1188) – Jan Rijkse (1558) 0 – 1

Owen van Santen (1054) – Kees van Hogeloon (1530) 0 – 1

 

Met nog één ronde te spelen is dit nu de absurde spannende stand in onze klasse:

  1. De Pion 3 - 8 (27½)
  2. RSG - 8 (26½)
  3. De Raadsheer 2 – 7 (25½)
  4. CSV 2 - 7 (22½)
  5. D4 2 – 6 (26)
  6. De Baronie 4 – 6 (24½)
  7. Leiderdorp 3 – 6 (22½)
  8. Staunton – 0 (17)

 

In de laatste ronden spelen wij tegen D4 2 en RSG tegen De Baronie 4. Als wij winnen van D4 2 en RSG met groter verschil van De Baronie 4 dan is RSG alsnog kampioen. Maar het kan ook dat wij allebei verliezen en als De Raadsheer dan wint van Leiderdorp zijn zij kampioen. Maar het kan ook dat De Raadsheer verliest en als CSV dan wint van Staunton is CSV kampioen. En als De Pion, RSG, D4 en CSV allemaal verliezen dan is het kampioenschap voor D4. Tenzij D4 met klein verschil wint en De Baronie met groot verschil, dan is De Baronie kampioen. Kunt u het volgen?

 

Laad meer