Eerst nog even terug naar Maria van Nassau. Maria is vernoemd naar Maria van Hongarije, en laat Hongarije nou het geboorteland zijn van Professor Elo! Want weet u nog, uw stukjesschrijver had beloofd dat de Professor weer mee zou gaan. De Professor had ons laten weten dat hij graag opgehaald wilde worden onderweg naar Scherpenisse. Een mooie taak voor Ivo Kok maar ondanks zorgvuldige routebeschrijvingen werd de Professor niet gevonden. Geen optimale voorbereiding dus werd Carlo Rens naar een andere hulpbron gestuurd, een heksenketel om wat toverdrank uit mee te nemen (geruchten gaan dat het cafetaria haar weekendomzet op een middag heeft gehaald door de komst van De Pion). Nadat iedereen wat geproefd had, behalve natuurlijk uw geschiedschrijver, die is immers als klein kind al in een ketel vol toverdrank gevallen, werd begonnen aan de wedstrijden.

Uw geschiedschrijver liet meteen zien dat die val soms zo zijn voordelen heeft. Rond een uur of half drie, na anderhalf uur schaken, had hij Wilco Lindhout (1238) verslagen. We kijken mee vanaf zet 13.

Daarna liet Ivo Kok zien tegen Kim Fierens (1522) dat Professor Elo niet aanwezig hoefde te zijn. Na een dubieus stukoffer tegen een aantal pionnen door Kim, liet Ivo magisch combinatiewerk zien. Geniet u van de volgende zetten:

Eric van Loon was ondertussen met een merkwaardige partij bezig tegen Peter de Vrieze (1333). De Professor zou zeggen: ‘Appeltje-eitje’. Niks was minder waar. De stelling werd wel beter, maar de stelling van Peter werd niet slechter. Er werd in alle wijsheid overgegaan tot remise. Het zou zo maar verkeerd kunnen aflopen.

De volgende partij waar uw verslaggever over schrijft, tja, de speler wilt het niet, maar het moet. Maandag begon het, er werd verloren van De Beer van Roosendaal, beter bekend als Elfje of d’n Erik. In de voorbereiding op de externe partij, werd vervolgens nog eens verloren van onze teamcaptain. ‘Zou kan ik je toch eigenlijk niet opstellen?’ sprak Koen Riemens uit na de gewonnen partij tegen de teamgenoot. ‘Ja maar jouw openingskennis is ook niet al te best.’ was het weerwoord van de betrokken speler. Daar had hij gelijk in, en ook nu kwam hij prima uit de opening. Miste een kans op groter openingsvoordeel en daarna ging Joost van Eenennaam (1669) gewoon goede zetten doen. De onze bleef zijn goede zetten missen en alsof dat nog niet genoeg was, deed de dame ook niet wat ze moest doen waardoor pionnen verloren gingen. Snel vergeten deze reeks partijen.

Benny Onrust mocht het op bord 3 opnemen tegen Kees van den Nieuwendijk (1761). Benny is volop aan het voorbereiden. ‘Toverdrank? Daar doe ik niet aan. Adviezen van een geest? Nee bedankt. Ik win de partijen die ik moet winnen wel.’ waren zijn woorden. Deze partij deed hij dus maar rustig aan, winnen was niet noodzakelijk. Hij stond wellicht wat beter, maar risico’s nemen doen we maar tegen De Raadsheer en De Baronie.

Zijn buurman, Carlo Rens, had extra veel genomen van de toverdrank uit de heksenketel. ‘MAGISCH DIT!’ riep hij uit. Dat hij niet de enige was die dat vond, bleek uit de vele recensies die hij tevoorschijn toverde. Ook op het bord liet hij magie zien tegen Sebastiaan Koedoot. Het werd remise, maar hoe. Geen bewegend materiaal, dat zou te veel magie zijn, maar even een moment uit de computeranalyse na afloop. Oordeelt u zelf.



Met zonder dame maar met twee lopers, werd remise overeengekomen.

Waar waren we met de tussenstand? 2 winstpartijen, 3 remises. Nog een bordpunt en we hebben de matchpunten in ieder geval binnen. Dat bordpunt kwam van Marcel Huijser die het met zwart opnam tegen Ben Snerthorst (1517). Teamleider Koen en uw verslaggever waren in het centrum van Scherpenisse een rondje gaan lopen en ik kan u vertellen, het centrum op het bord bij Marcel en Ben was spannender. Nadat de boel was opengebroken, bleek Marcel meer grip te hebben op de open c- en d-lijn. Nadat Ben een onnauwkeurige zet speelde toen zijn dame aangevallen stond, kon Marcel snel naar de winst spelen. Kijkt u maar eens mee.

De laatste die bezig was, was Ngo Hin Cheng. Hij was op het eerste bord gepositioneerd en kwam daar Olaf van der Sloot (1842) tegen. Opmerkelijk is natuurlijk dat de KNSB-rating van Olaf de hoogste rating is van ZSC, terwijl de laagste rating van onze opstelling slechts 4 punten minder is dan die rating. Dat rating niets zegt is eerder al bewezen in dit verslag. Ook bij deze partij bleek het ratingoverwicht niet doorslaggevend. Professor Elo had wellicht voorspeld dat zodra Ngo Hin een betere stelling zou hebben, hij de partij zou winnen, maar niets is minder waar. De druk die Ngo Hin uitoefende op de damevleugel bleek onvoldoende en toen Olaf remise aanbod, had Ngo Hin de luxe dat de matchpunten al binnen waren.

Toverdrank heeft in sommige stellingen wellicht zo zijn impact gehad en het gemis van de adviezen van Professor Elo wellicht ook, maar desalniettemin een solide overwinning. 10 matchpunten uit vijf wedstrijden. De volgende wedstrijd is tegen De Raadsheer op 9 februari. Die wedstrijd werd vanaf het begin van het seizoen gezien als cruciaal én feestelijk tegelijk. Bij winst is kampioenschap wel heel dichtbij én de teamgenoot en uw verslaggever mogen dan weer kaarsjes uitblazen. Daar moet u toch gewoon bij zijn! 9 februari, Black Horse te Roosendaal, schrijf het op in je agenda. Zorg er wel voor dat je veilig met vuurwerk omgaat bij de jaarwisseling en dat u niet te veel gegeten heeft bij de kerstdiners.

Uw favoriete verslaggever wenst u dan ook fijne feestdagen en tot het grote feestje!

ZSC

De Pion 2

   
Sloot van der, O. (Olaf) 1842 Cheng , N.H. (Ngo Hin) 2022 z-w ½ - ½
Fierens , K.H.K. (Kim) 1522 Kok , I. (Ivo) 2107 w-z 0 - 1
Nieuwendijk van den, C.L. (Kees) 1761 Onrust , B. (Benny) 2020 z-w ½ - ½
Koedoot , S. (Sebastiaan) 1691 Rens , C. (Carlo) 1929 w-z ½ - ½
Eenennaam van, J. (Joost) 1669 Teamgenoot ---- z-w 1 - 0
Snethorst , B. (Ben) 1517 Huijser , M.W. (Marcel) 1894 w-z 0 - 1
Vrieze de, P. (Peter) 1333 Loon van, E. (Eric) 1896 z-w ½ - ½
Lindhout , W. (Wilco) 1238 Lambregts , F.J.J. (Frank) 1838 w-z 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1572 Gemiddelde Rating: 1951   3-5

Log in om een reactie te geven op dit artikel.