‘Hadden we maar een vliegtuig!’ riep Carlo uit toen hij uitgekeken was op de Vlaamse kentekens. Met een vliegtuig hadden de opgestelde spelers over de stoet van auto’s heen kunnen vliegen, waren ze niet te laat en had de strijd op tijd kunnen beginnen. Maar dat zat er niet in, sterker nog, Carlo schrok zich rot toen hij achter het bord ging zitten. De witte beginopstelling was anders dan anders. Peter de Putter (1655) had eens goed gekeken hoe hij al een beslissend voordeel in de beginopstelling kon krijgen. Een pion had zijn pilotenopleiding voltooid en was in een vliegtuig gekropen. Een Joint Strike Fighter om precies te zijn. Gelukkig voor ons bleek de JSF een miskoop. Op de 26e zet liet de JSF een bom de stelling invliegen, maar dat liep niet goed af:

Gezien uw verslaggever werkelijk geen benul heeft van de chronologische volgorde van het einde van de partijen, kan hij u slechts de scores geven van de volgende partijen:
Ivo Kok – Jan Miedema (1262): 1 – 0
Het verwachtte resultaat gezien het ratingoverwicht. Ivo heeft de afgelopen periode voor het eerst de 2100 elo-grens doorbroken, waarvoor chapeau.

Johan de Meester (1701) – N.H. Cheng(?): 0 – 1
Het is nog niet bekend of de zwarte partij wel Ngo Hin Cheng is geweest. Het uitslagenformulier spreekt onder meer ook over Chang en Ho. Zover uw verslaggever weet, is dat geen lid van het Tweede en doet dan ook geen uitspraken over deze partij. Zodra de naam bekend is, zal een stagiair wellicht een stukje schrijven. Waarover hij dat gaat doen is overigens ook niet bekend, want de stagiair is nog niet in dienst. Onze Ngo Hin Cheng is trouwens voor het eerst met de KNSB-rating boven de 2000 elo-grens uitgekomen.

Jan Damen (1860) - Benny Onrust: ½ - ½
Benny heeft goed geluisterd naar René, je mag de tegenpartij niet met lege handen naar huis sturen. Iets gunnen moet gewoon kunnen. In de partij gunde Benny dan ook twee pionnen. Dat vond Jan erg sympathiek en overtrof het vervolgens door in een eindspel met twee pionnen meer remise aan te bieden. Ondanks verwoede pogingen van René om het punt in Zeeuws-Vlaanderen te laten, nam Benny het halve punt toch mee.

Koen Riemens – Kees Freeke (1624): 1 – 0
Koen heeft achter het stuur zitten vloeken. Continue had hij het over ene ‘Sanne’ die veel te sloom aan het autorijden was. Gefrustreerd was hij dan ook toen hij de ene helft van het team op de plaats van wedstrijd had gebracht. Die frustratie uitte hij ook nog even op het bord door een beetje te stampen op tafel waarbij de koning van zwart zich niet staande hield.

U zult zich af vragen waar die ‘Sanne’ vandaan komt. Terwijl Carlo nummerplaten aan het bestuderen was, had Eric zich verdiept in het fileleed van Nederland. Hij stuitte op een onderzoek waarbij Sanne als boosdoener aangeduid werd. Het onderzoek wees uit dat Sanne in een Suzuki Alto reed. Sanne kan niet goed auto rijden en de auto helpt ook niet echt mee. Vanaf Eindhoven weet ze heel Nederland vast te zetten met haar gehannes. Gehannes was er ook in de partij van Eric tegen Ariaan Oosters (1542). Maar dat komt goed uit want dat geeft de mogelijkheid tot een leuke puzzel.

Wat is de beste wijze om te slaan op h3?
Wat is de beste wijze om te slaan op h3?

Het antwoord van Eric in de partij vindt u onder aan.

René had een vreemd verzoek. ‘Wil je mijn partij niet helemaal publiceren?’ Zou het slecht zijn gegaan vraag je je dan als onafhankelijk verslaggever af. Zouden er gebeurtenissen hebben plaatsgevonden die te schokkend zijn voor de wereld? Dat laatste is zeker wat er gebeurd is. Sterker nog, geruchten gaan dat de revolutie is begonnen in Oostburg. Gerard de Winter (1576) heeft de verkeerde stukken aangetroffen. De stukken zijn opstandig en dan voornamelijk de pionnen. De pionnen willen af van de ondemocratisch gekozen koning, de schijnheiligheid van de schoonste dame op het bord en het slechte carrièreperspectief van de pionnen zelf. De volgende beelden kunnen als schokkend worden ervaren. Er zijn pionnen te zien die hun taak als wachters, vooruitgeschoven posten en nog meer van dat soort gein nauwelijks serieus nemen. Als goed journalist moet ik u mededelen dat kinderen beter niet mee kunnen kijken. Wit heeft net een loper geslagen op d6 en de zwarte koning ziet er al reddeloos uit, de c-pion van Gerard maakt het echter echt bont!

Wist u trouwens dat matchfixing in het schaken voor komt? Het is betrekkelijk eenvoudig om aan matchfixing te doen in het schaken. Je blundert je dame weg op de vierde zet, daar is immers op gewed. Maar uiteindelijk komt matchfixing altijd uit want het is een kwestie van geldstromen volgen. Daarom doen wij daar niet aan. Waar wij wel aan doen? Wij geven paarden doping, dan springen ze beter, minder geschuif over de velden maar echt lekker over de velden heen en weer springen. Althans, dat is de bedoeling. Marcel had zijn paarden ook wat doping gegeven maar was vergeten te controleren over de kwaliteit van de doping in orde was. Dat bleek niet het geval, ze sneuvelde maar gelukkig was een van de paarden van Barish Valipoor (1540) ook besmet geraakt. Marcel hield zo het loperpaar over en rolde dan ook een loper uit richting de koning van Barish. De elegante loop daar over heen kunt u hieronder op zijn beloop laten of er even naar kijken.

Uw verslaggever heeft ondertussen nog steeds geen idee wat er in werkelijkheid zich heeft afgespeeld in Zeeuws-Vlaanderen. Maar bovenstaand klinkt toch allemaal plausibel, er valt haast geen speld tussen te krijgen. Mocht dat wel kunnen, niet doen want straks bezeerd iemand zich nog op de loper.

Uw razende reporter is ook volgende ronde niet aanwezig op het strijdtoneel. Dan ontmoet De Pion De Zwarte Dame. Schrijver dezes gokt erop dat dat een politiek debat gaat worden omtrent de arbeidsvoorwaarden van De Pion. Rest voor nu slechts het antwoord op de puzzel en het uitslagenformulier.

Ome Fritz gaf aan dat beter was gxh3 te spelen. Het idee is uiteraard dat het paard ook blijft hangen. De oplossing van Eric was +2, gxh3 werd gewaardeerd met een +9.

Uitslagenformulier

N.b.:Enige overeenkomsten met De Speld berustten op een toevalligheid. Bewezen andere feiten hebben geen invloed op de visie van uw reporter op het wedstrijdverloop.

 

Reacties  

#1 René van den Broek 05-11-2018 11:30
Een mooi 'fake news' stuk Frank ! En mijn "verwoede pogingen om het punt bij de partij van Benny in Zeeuwsch Vlaanderen te laten", vallen wellicht ook onder dat fake news... of misschien niet zelfs :-), het moet zo zijn dat Frank ter ore is gekomen dat ik na het einde van de partij van Benny aan iemand vroeg: "Waarom geeft Benny nu juist in deze stelling op, als hij toch al een tijdje met twee pionnen minder speelt?"... Waarop werd geantwoord: "Benny heeft niet opgegeven, het is remise geworden..." Ik had dus eventjes gemist dat de tegenstander van Benny, in een stelling die wij als gewonnen beschouwden voor de tegenstander van Benny, plotsklaps remise had aangeboden... en vanzelfsprekend had Benny dat meteen geaccepteerd...

Log in om een reactie te geven op dit artikel.