Men schrijve 1198, maar het kon ook 1212 zijn, de heer van Breda verleent Bergen op Zoom stadsrechten. Een ruime halve eeuw later ontstaat de Heerlijkheid van Bergen op Zoom, immers het Land van Breda werd gesplitst. Het overige deel werd de Baronie van Breda. Dat is belangrijk om te weten, immers De Baronie zullen we nog treffen in een later stadium. Daarnaast is het goed om te weten dat Roosendaal in het toenmalige gebied van Bergen op Zoom lag. Roosendaal behoorde echter niet toe aan Bergen op Zoom. Roosendaal was een enclave van de Baronie. Een zogenoemde vrijheid. Voor het vervolg van dit verslag is tevens van belang om te weten dat de Heerlijkheid in 1533 verheven werd tot een Markgraafschap (ook wel een Markiezaat). Ook belangrijk is te weten dat Zoom vermoedelijk komt van het woord Soma, wat ‘moeras’ betekent.

Van 1533 springen we naar de jaren ’20 van de vorige eeuw. Het Bergse schaken werd op de kaart gezet. Bijna gelijk tijdig met het Roosendaalse. BSV is echter wat jonger dan De Pion. BSV is immers een fusieclub die tot stand kwam in 1946. Nu, een goede 72 jaar later, ontvouwde zich een wedstrijd voor in de geschiedenisboeken.

Mevrouw Adry Goris-Schouwstra, veel van de onzen hebben volgens overleveringen schrik van haar solide spel, nam het op het achtste bord op tegen Lewon Gevorkjan. Lewon leek een goede stelling te hebben, maar van het een op andere moment stond er een stuk minder op het bord. Toen werd het lastig en al snel verscheen er een nul op onze scorelijst.

Ngo Hin Cheng was de volgende die klaar was. Hij nam het op tegen Peter Kraaijeveld. Ngo Hin had wellicht de fijnste partij. Al vroeg kreeg hij een sterk centrum en het was een kwestie van naar voren lopen met zijn pionnen. Dan kan je een Brabantse Wal hebben, maar een stormwals van pionnen maakt de score gewoon gelijk.

De volgende partij had gewoon een partij kunnen zijn op de vrijdagavond. Deelnemers: Ondergetekende en Laurens Quinten. Laurens is de Bergse enclave in Roosendaal. De partij leek lang de goede kant op te gaan voor ons. Maar ondergetekende was te weinig onder de indruk van paard en dame.

Eric van Loon nam het op tegen de teamleider en voorzitter van BSV, Henry Groenveld. Henry besloot in een Sveshnikov over te gaan tot een stukoffer. Er was logischerwijs genoeg compensatie. Eric moest de dame-vleugel goed te zien te verdedigen. Maar dat lukte en zo wist hij het stuk te verzilveren. We zien hoe Eric zich toegang verschaft tot de koning vanaf zet 15.

Nu eindigden twee partijen waarvan uw geschiedschrijver niet alles kan vertellen. Het slot is onbekend, maar de manschappen van Ivo Kok die het opnamen tegen Oliver de Hert, hadden meer succes dan de Landvoogd der Nederlanden, Parma, in 1588 of Spinola in 1622. Er lag  halverwege de partij een mooie pionnenketen van wit op de diagonaal van b2 richting f6. Dat moest wel iets richting de koning betekenen. En zo geschiedde.

Benny Onrust was gepositioneerd op het tweede bord en nam het daar op tegen Bas van de Putte. Door de voetsoldaten van Benny werd hard naar voren gerend. Vooral op de koningsvleugel. Met zeeën van ruimte, was zwaarder geschut uit het Groot Arsenaal niet nodig.

In de volgende partij kun je met een beetje verbeelding een bepaald kenmerk van Bergen op Zoom vinden. Van oudsher heeft Bergen op Zoom veel kermisexploitanten (culturele tip: In het Markiezenhof is een kermismuseum geherbergd), de fantasie van uw verslaggever heeft in de volgende beginstelling een kermisattractie gevonden (links op het bord). De stelling is uit de partij van Marcel Huijser tegen Abdulhamid Hussein.
De partij werd ook op dat moment beslist. Met een listige veldruiming en een kleine overschatting van een vrijpion werd een toren buit gemaakt door Marcel.

De laatste slag vond plaats op het vierde bord. Deelnemers waren René van den Broek en Ronny Liekens. Wat bakt René er van? Solide aardewerken, die prima de wereld over kunnen zoals de echte Bergse aardewerken ook de wereld over zijn gegaan. Wist u dat?
De beslissing van deze partij viel pas in het eindspel. René had met wat handigheden enkele pionnen gewonnen en zou toch wel gaan winnen. Maar kijkt u mee:

Daarmee eindigt de strijd tussen BSV 2 en De Pion 2 van 6 oktober 2018. Een strijd waar Bergen op Zoom zich niet heeft kunnen verdedigen. Roosendaal is niet voor niks een vrijheid. Op naar de volgende. Dan moet er naar het Zeeuwse gegaan worden. Daar is uw razende reporter echter niet bij. Hoe moet dat nu?

Bergen op Zoom 2

De Pion 2

   
Hert de, O.R. (Oliver) 1889 Kok , I. (Ivo) 2098 z-w 0 - 1
Putte van de, B. (Bas) 1733 Onrust , B. (Benny) 2016 w-z 0 - 1
Kraaijeveld , P. (Peter) 1728 Cheng , N.H. (Ngo Hin) 1978 z-w 0 - 1
Liekens , R. (Ronny) 1715 Broek van den, R. (René) 1915 w-z ½ - ½
Hussein , E.A.H. (Abdulhamid) 0 Huijser , M.W. (Marcel) 1887 z-w 0 - 1
Groenveld , H.A.G. (Henry) 1728 Loon van, E. (Eric) 1885 w-z 0 - 1
Quinten , L. (Laurens) 1669 Lambregts , F.J.J. (Frank) 1858 z-w 1 - 0
Goris-Schouwstra , A.T.C. (Adry) 1698 Gevorkjan , L. (Lewon) 1767 w-z 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1737 Gemiddelde Rating: 1926   2½-5½

Log in om een reactie te geven op dit artikel.