Sommigen zullen het al geraden hebben bij de afbeelding, anderen niet. De afbeelding laat Bob de Bouwer zien. De oude versie wel te verstaan, want hij was vernieuwd zag uw verslaggever laatst op televisie (zie de link). Kinderprogramma’s blijven vermakelijk, vooral Vlaamse televisiehits als Kulderzipken, met de onnavolgbare Michael Pas in de hoofdrol (een parel en zonde dat er maar 20 afleveringen van zijn), W817 en Samson & Gert natuurlijk. Nieuwe programma’s lijken een stuk minder leuk, vernieuwde animaties die de boel verpesten. Maar waar gaat dit eigenlijk naar toe? We moesten gaan bouwen aan een overwinning.

Die overwinning leek zeker te gaan lukken. Muck de Bulldozer en Mijnheer Spijker de Gemeenteambtenaar hadden uitstekende stellingen. Trix de Vorkheftruck had als eerste een duidelijk gewonnen stelling. Lifite de Hijskraan en Scoop de Graafmachine leken wat minder goed te werken.

Desalniettemin was als eerste klaar Rollie de Stoomwals. Rollie moest samen met Muck het bouwterrein klaar maken. Logisch dat ze vaak samen even weg gingen van het bouwterrein. Brandstof in de vorm van nicotine bijvullen. Ad Feelders (1992) stond echter wel eens in de weg voor Rollie. Zeker toen Ad op mysterieuze wijze een extra pion op de weg had staan waar Rollie niet overheen kon walsen. Toen Rollie aan de architect kwam vragen of een remiseaanbod dan aangenomen mocht worden, was het gezien de andere stellingen zonder twijfel dat dat mocht.

Muck was flink aan het huishouden aan het begin. Hij schoof de materialen die de andere bouwploeg had meegebracht op handige wijze naar achter. Na zes zetten zat Berry Brand (1828) tegen een pion van de onze op h6 aan te kijken. Het bouwterrein was bouwrijp gemaakt en een overwinning leek in de maak.

De motor van Muck raakte echter oververhit. Alles ging plots fout en Berry kon eenvoudig de bouwgrond onklaar maken. Weg overwinningskansen, een nul op het scorebord. Ziet u hieronder de slotcombinaties.

Deze praktijken van de tegenpartij vereisten natuurlijk een ambtelijk onderzoek. Mijnheer Spijker de Gemeenteambtenaar kwam hoogstpersoonlijk polshoogte nemen. Uiteraard stapte Mijnheer Spijjker uit zijn Spyker C8 Preliator (net geen RB14, maar zo blijf ik bij het thema René 😉). Meteen werd hij tegengehouden door Joost van den Bighelaar (2013). Voordat onderzocht mocht worden wat er mis was gegaan bij de eerste bouwwerkzaamheden, moest er geschaakt worden. En hoe! Stukken werden in de aanbieding gedaan, maar niet aangenomen. De zwarte koning werd onder vuur genomen, maar het bleef voor Mijnheer Spijker bij wat vonken. Het echte vuurwerk bleek van Joost te komen. Zijn stukoffers waren vlijmscherp en met enkele mooie combinaties werd het onderzoek door de gemeenteambtenaar tegengehouden.

Het bouwproces kon desondanks toch doorgaan. Trix de Vorkheftruck had zich goed voorbereid. De handleiding van de machine was doorgelezen en dat hielp. Zeker toen Arnoud Jansen (1964) een paar onnauwkeurigheden maakte. Arnoud dacht Trix te tillen door een aantal pionnen mee te nemen. Maar niks was minder waar. De gulzigheid werd bestraft en ondanks dat de extra loper die Trix overhield na de schermutselingen, achter een bakstenen verstopt was, was het een kwestie van tijd voordat Trix zijn taak volbracht. Het voordeel van een vorkheftruck is namelijk dat de bakstenen opgetild konden worden en zo alle stukken meededen. Een stuk meer is dan voldoende.
 
Scoop de Graafmachine was ergens achter op het bouwterrein bezig. Daar vond hij Bert-Jan Panjoel (1972). Kon Scoop een kuil graven voor zijn tegenstander? Of zou hij er dan zelf invallen? Ondanks nieuwe software, werd niet echt een kuil gegraven. Er was activiteit meetbaar op de a-lijn, maar van kuilen waar een van de partijen in kon vallen was nooit echt sprake. Remise.

Liftie de Hijskraan moest de tweede overwinning omhoog halen. Dat moest hij doen tegen Jaap Weel (1862) met de zwarte stukken. Een grote overwinning betekent een hoge toren. Hoger dan drie torens op elkaar moest ons bouwwerk worden. Liftie is echter nog wat jong en niet even ervaren. Hij liet zijn kwaliteiten zien, maar het was toch wat te zwaar. Jaap kreeg een vrijpion op de a-lijn en die kon niet worden tegengehouden. Net iets te hoog gegrepen.

Tijd voor een ervaren rot. Hector de Tractor! Als we de hoogte niet in kunnen, bouwen we een mooie boerderij. Hector wilt daar vast voor meehelpen. Eerst even langs Huub Leemans (2025) komen en dan Boer Nijhof ophalen voor de ideeën voor een boerderij.  Hector liet zien dat hij betrouwbaar is, speelt een solide partij en dan denk je eigenlijk dat het remise wordt. Een licht voordeel was er, maar wat een lastige stelling. Voordeel: Een tractor rijdt vaak op diesel. Diesels komen langzaam op stoom en klaarblijkelijk had Huub geen diesel. Ziet u hier wat er verrassend genoeg aan het slot van de partij gebeurde.

Ondekbaar mat na Dc1! Een overwinning. Boer Nijhof was trots en liet mij weten dat ondanks dat de kans op een overwinning al vergaan was, het vast een mooi bouwwerk werd. Dizzie de Cementmolen was druk bezig met het klaarmaken van het cement om de boerderij die het uiteindelijk werd, mee op te kunnen bouwen. Dat ging zeker niet zonder slag of stoot, maar Wilbert Kocken (2099) saboteerde boel niet. Sterker nog, Dizzie had de mogelijkheid om de juiste hoeveelheid water te gebruiken voor het chemisch proces van een overwinning. Wat extra vaatjes water werden gewonnen tijdens het schaken en dat bleek voldoende. Soepel kwam het cement uit de molen, waarna ondergetekende een 4-4 uitslag kon noteren en de bouw van de boerderij kon afronden.

Geen imposante toren zoals op de schets van Bob, maar een mooie boerderij. Plan mislukt, maar Boer Nijhof was er blij mee, dus kunnen we het maken? Nou en of! Toch een lichtpuntje. Volgende ronde kunnen we richting WLC. Daar gaan we nog eenmaal schitteren in de Derde Klasse alvorens we het licht uit doen (goh, wat eenvoudig is het soms ook).

De uitslagen in detail:

Het Tweede

De Drie Torens

 
Dizzie 2085 Kocken , W.G.R.M. (Wilbert) 2099 1 - 0
Muck 1982 Brand , B.J.L.M. (Berry) 1828 0 - 1
Rollie 1984 Feelders , A.J. (Ad) 1992 ½ - ½
Hector 1884 Leemans , H.M.C.A. (Huub) 2025 1 - 0
Trix 1822 Jansen , A.G.J. (Arnoud) 1964 1 - 0
Mijnheer Spijker 1951 Bighelaar van den, J.H.A.M. (Joost) 2013 0 - 1
Liftie 1835 Weel , J.J.M. (Jaap) 1862 0 - 1
Scoop 1887 Panjoel , B.J. (Bert-Jan) 1972 ½ - ½
Gemiddelde Rating: 1929 Gemiddelde Rating: 1969 4-4

 

 

Log in om een reactie te geven op dit artikel.