10 uur en 15 minuten
'Kapitein, de bevelhebber van het Vlaggenschip seint iets door. Scheurbuik, geelzucht, de pest. Dat klinkt niet goed, u kunt beter gaan kijken of kunt helpen.'

Niet veel later gaan al de wildste geruchten de ronde. Verhalen over de Black Pearl, een krokodil die tiktak-geluiden maakt na een gevecht met ene meneer Haak en een verwarde kapitein die bevriend is geworden met een journalist zijn er niets bij.

12 uur en 05 minuten
'De schepen liggen tegen elkaar aan, het kanonnenvoer is op, nu komt het aan op mankracht. Zwaardvechten is al lang geleden verboden, de schaakborden zijn erbij gepakt. Verstop de kinderen, dit wordt bloederig.'

Het scheepsjournaal bleek niet volledig bewaard gebleven. Tijden van de volgende gebeurtenissen zijn niet bekend. Historisch onderzoek kon ook geen uitsluitsel geven.
Toen de kruitdampen waren opgetrokken, iedereen goed en wel achter de juiste borden zaten, waren al vrij snel een aantal remiseaanbiedingen. Zowel bij Lewon, Ngo Hin en  Benny. Lewon was met de witte stukken begonnen tegen Paul Aben (1945). Er zou een eindspel volgen waarbij Lewon aan weerszijde van de flanken 3 pionnen had, terwijl zijn tegenstander aan de ene kant 2 pionnen had staan en aan de andere 4. Lastig, en zeker de moeite waard om uit te spelen maar voor het team kan je geen risico nemen. Remise.
Bij zowel Ngo Hin als Benny, was eigenlijk nog niet veel bijzonders gebeurd. Ngo Hin had het opgenomen tegen Eric Schouten (1984). Ze hielden elkaar in bedwang, dus kun je beter in vrede uit elkaar gaan. Dat Benny remise maakte, was even een fijne opsteker gezien het ratingverschil. Hij zat als stuurman aan het eerste bord. Tegen Joost Heltzel (2205) wist Benny alles onschadelijk te maken en was Joost ook niet van plan om te vechten tegen de bierkaai. Drie remises beginnen we mee.

Driemaal is scheepsrecht en dus zou het verbazingwekkend zijn als er meer remises zouden volgen. Toch gebeurde het. Het scheepsrecht werd geschonden. De volgende remises waren wat interessanter (voor de oplettende lezer, dit is dus niet in chronologische volgorde zoals u wel eens gewend bent). We duiken onder in de partij van Carlo tegen Eduard Coenen (2141).

Echt interessant werd het na de 30e zet. Carlo kiest voor b4, het idee is duidelijk. De pion op a2 gaat hoe dan ook verloren, dan maar twee gebonden vrijpionnen maken. Een alternatief wat ook te overwegen valt is eerst b3 spelen. Het remt de loper van zwart even af én houdt de toren op d4 mobieler (ook de a-lijn is beschikbaar). Maar zoals te zien bij bovenstaande foto hadden beide heren niet al te veel tijd meer.

Ook bij Koen gebeurde er genoeg. Vanuit het kraaiennest van het Vlaggenschip kon men op een gegeven moment deze stelling waarnemen.

Wolfgang de Cauter (1966) had zijn dame vooruitgestuurd, maar dat gaf Koen een sterk paard. Dusdanig sterk dat Wolfgang slechts als enige remedie het ruilen van loper tegen twee pionnen zag. Dat werden er drie en dan is het opeens lastig om dat voordeel te verzilveren. 

Het scheepsrecht was geschonden met vijf remises. Zeegod Poseidon was ondertussen in de wateren te vinden. In diezelfde wateren dreef de kapitein op een geïmproviseerd vlotje nadat hij uit het kraaiennest van het Vlaggenschip was geslagen. Kon de kapitein nog een goed woordje doen bij Poseidon? Poseidon was streng en barbaars. Er was geen beginnen meer aan. Eric had tegen Henri van Bersselaar (1899) goede kansen. Met een pionoffer voor activiteit zou dat tot een punt moeten leiden. Maar Henri kreeg hulp van de drietand van de zeegod. De poorten bleven dicht. Ook hardhandig aankloppen met een toren hielp Eric niet verder. Sterker nog, de toren kwam achter de drietand terecht en verdween in de vergetelheid.

Ook bij René was het kwaad al geschied. Hij speelde tegen Ivan Utama (2098) en dacht eens gek te doen. Waarschijnlijk het werk van... 

Toch was nog een sprankje hoop toen uw kapitein zo af en toe langs dobberde. Ergens zag hij een vrijpion ontstaan voor de juiste kleur. Tegen Guido Royakkers (2094) had Erik-Jan de eerste aanval afgeslagen. Het had hem wat pionnen gekost op de koningsvleugel, maar ook een vrijpion bezorgd op de a-lijn. Je had die vrijpion in de Black Pearl naar de overkant willen laten varen. Niet te stoppen was hij dan. Maar helaas, het was slechts het Tweede Schip waar de pion het mee moest doen. Niet snel genoeg, Guido had genoeg tijd om torens te ruilen en de dreiging onschadelijk te maken. Het pionnenoverwicht op de koningsvleugel deed de rest.

Volgende keer zal uw kapitein maar weer gewoon vanaf het begin op het zelfde schip aan boord gaan. En het moet gaan gebeuren! Met nog drie rondes te gaan, staan we nu echt stijf onderaan.

Nog even een overzicht van de scores:

De Pion 2

RSC 't Pionneke

 
Onrust , B. (Benny) 2022 Heltzel , J. (Joost) 2205 ½ - ½
Rens , C. (Carlo) 1884 Coenen , E.A.J. (Eduard) 2141 ½ - ½
Broek van den, R. (René) 1951 Utama , I. (Ivan) 2098 0 - 1
Colijn , E.J. (Erik-Jan) 1984 Royakkers , G. (Guido) 2094 0 - 1
Riemens , K. (Koen) 1822 Cauter de, W.G. (Wolfgang) 1966 ½ - ½
Cheng , N.H. (Ngo Hin) 1965 Schouten , E. (Eric) 1984 ½ - ½
Loon van, E. (Eric) 1887 Bersselaar van den, H. (Henri) 1899 0 - 1
Gevorkjan , L. (Lewon) 1835 Aben , P. (Paul) 1945 ½ - ½
Gemiddelde Rating: 1919 Gemiddelde Rating: 2042 2½-5½

Log in om een reactie te geven op dit artikel.