Blerick moest uitwijken naar een andere speellocatie en die hadden ze al snel gevonden. Een klein café met enkele zalen bood uitkomst en ontving naast Blerick - De Pion 2 ook Venlo - De Pion 1. Goed gepland van de schaakbond dat we tegen twee verschillende verenigingen spelen maar toch in dezelfde ronde naar dezelfde locatie mogen. De weg er naar toe was lang. Zeker wanneer werd gekozen om via de A2 te rijden, want daar bleek al het verkeer richting Venlo over te moeten aangezien de A67 compleet afgesloten was. File! Maar gelukkig waren de teamcaptains en de wedstrijdleider welwillend en zo werd rond 12.30 uur begonnen aan de partijen. Gezien het gemiddelde ratingverschil van bijna 200 elo-punten zouden die partijen wel eens eenzijdig kunnen worden.

Professor Elo, voluit Arpad Emmerich Elo (geboren op 25 augustus 1903 en gestorven op 5 november 1992), was professor in de natuurkunde en fervent schaker. Een combinatie die ertoe leidde dat hij ook wel wat van statistieken begreep en dus een ratingsysteem kon ontwikkelen, wat nu nog (al dan niet gemoderniseerd) gehanteerd wordt. Als we de Professor mogen geloven, zou Blerick gemiddeld 2138 ratingpunten hebben (ter illustratie, ons Vlaggenschip had zaterdag 2198 ratingpunten), waar wij een speelsterkte hebben die gelijk is aan 1940 punten. Wat is dan de verwachte score? Zo'n 76% kans dat Blerick wint. 76% van 8 bordpunten is 6,08 bordpunten. Als we dus 2 bordpunt pakken, mogen we al tevreden zijn aldus de Professor.

We begonnen in de lijn der verwachting helaas. Eric van Loon, eerder die dag nog razendsnel als chauffeur omdat hij (samen met zijn passagiers) zo slim was om via Nijmegen(!) te rijden en daardoor gewoon kon door rijden, vergaloppeerde zich al vrij snel tegen Heiko Kesseler (2053). Hij schakelde terug naar de eerste versnelling waardoor de motor op volle toeren ging, vergat zijn eerste rijlessen en zag de motor vervolgens afslaan. Heiko maakte daar vlug gebruik. Dag stelling, hallo (Jumbo?) kwalificatie van de F1.

De volgende die klaar was had van de Professor geen enkel schijn van kans gekregen. Het was ondergetekende zelf die zich op het eerste bord had gepositioneerd. Hij nam het daar op tegen Marcel Harff (2384). Er werd offroad gaan door de witspeler, maar dat bleek geen probleem voor de bestuurder van de zwarte stukken. Ondanks dat wit een snelweg had aangelegd voor de h-pion, was de oprit naar de overwinning vanuit de zwarte zijde veel eerder klaar. Er werd een tactische truc gemist, waarna de stelling van wit in elkaar stortte.

René van den Broek speelde ditmaal op bord vier en naar mijn weten ook wel fan van de Formule 1 dus toen er geen power meer in zijn stelling zat, wilde hij remise gaan aanbieden. We stonden achter en enkele borden waren al behoorlijk een zijde opgegaan. Als we de Professor zijn ongelijk willen geven, zou er doorgespeeld moeten worden. Patrick Terhuven (2151) kreeg ook geen grip meer en toen bood hij maar remise aan. Tja, wat moeten we dan? Toch gewoon voor de bordpunten gaan en niet voor de matchpunten spelen? Wie weet hadden we wat kansen op de andere borden.

Ivo Kok leek op een gegeven moment op winst af te gaan. Met een enigszins agressieve (voor de insiders: had het iets met zijn rijstijl te maken?) zet, wist Ivo een kwaliteitswinst te forceren. Maar Eugen Heinert (2183) hield de druk erop. De cruise controle bleek niet te werken. Sterker nog, Ivo blies zijn motor op, verloor zijn centrumpionnen waarna Eugen wel de juiste zetten deed om op de overwinning af te cruisen.

Op het tweede bord, zat onze stuurman Benny Onrust. Met wat gemanoeuvreer, weet Benny meestal wel een minstens gelijk eindspel te bereiken. Maar het gemanoeuvreer in de kleine ruimtes is lastig. Tijdens een van mijn rondes langs de racebanen, zag ik dat Benny zijn stukken netjes op een rijtje op de achterste rij had ingeparkeerd, en ondanks dat ze daar wel wat deden, was het Jürgen Kaufeld (2278) die vrij baan had. Daar werd vol gebruik van gemaakt en zo verloren we de match. Maar kunnen we de Professor nog tegenspreken?

Koen Riemens reed ergens achter aan, letterlijk en figuurlijk. Met langzame rondetijden, had Koen de tijd genomen om na te denken. Maar dat bleek onvoldoende tegen Dirk Bergmans (2071). Met een gevaarlijk dameoffer voor een open C-lijn werd geprobeerd om een bocht af te snijden en zo alsnog kans maken om als eerste de finish te bereiken. Maar Dirk houdt blijkbaar niet van mensen die afsnijden en wierp een fikse roadblock op. Koen crashte.

Twee borden te gaan voor minstens 1.5 bord punt, dat moet toch wel lukken?! Welnee, dat kan niet volgens de Professor. Of toch? Erik-Jan Colijn vroeg zich af wat de Professor te zeggen had over zijn tegenstander. 1885 fluisterde hij. Dus besloot Erik-Jan nog eens goed te gaan zitten, wat extra knopjes in te drukken en vervolgens wat nitromethaan toe te voegen aan de benzine. Niek Philipsen leek hetzelfde te doen en er kwam eindspel van dame+loper en paard tegen dame+twee paarden op het bord. Erik-Jans stukken werkte beter samen. Goed geoefend natuurlijk met Need for Speed. Met een leuke combinatie won Erik-Jan een van de paarden en vervolgens was de finish in de buurt.

Ngo Hin Cheng mocht op verzoek ergens achter aan zitten. 'Ik heb een diesel, dus ik haal jullie wel in.' Dat dacht hij ook op het bord. Tegen Dennis Liedmann (2096), kwam Ngo Hin langzaam op stoom, verloor een stuk tegen twee pionnen toen hij iets te vroeger naar de vijfde versnelling schakelde maar kwam verrassend terug. Kon een kwaliteit pakken, deed dat ook en vervolgens kon hij doorrijden naar een gewonnen eindspel met drie pionnen meer. Al toerend speelde hij dat uit. De Professor is het ongelijk bewezen, goed gedaan mannen!

Ruim een half bordpunt meer dan dat de Professor ons zou geven. Jammer genoeg dat het daar bij bleef, want Blerick was tot op heden erg ongelukkig bezig. In het volgende deel van dit tweeluik wordt Voerendaal 2 bestreden. Dat is in december, hopelijk ligt er geen sneeuw (hint). Wordt vervolgd dus...

Samenvatting van de race:

Blerick

De Pion 2

 
Harff , M. (Marcel) 2384 Lambregts , F.J.J. (Frank) 1812 1 - 0
Kaufeld , J. (Jürgen) 2278 Onrust , B. (Benny) 2027 1 - 0
Heinert , E. (Eugen) 2183 Kok , I. (Ivo) 2077 1 - 0
Terhuven , P. (Patrick) 2151 Broek van den, R. (René) 1929 ½ - ½
Philipsen , N.P. (Niek) 1885 Colijn , E.J. (Erik-Jan) 1981 0 - 1
Kesseler , H. (Heiko) 2053 Loon van, E. (Eric) 1917 1 - 0
Liedmann , D. (Dennis) 2096 Cheng , N.H. (Ngo Hin) 1932 0 - 1
Bergmans , D. (Dirk) 2071 Riemens , K. (Koen) 1846 1 - 0
Gemiddelde Rating: 2138 Gemiddelde Rating: 1940 5½-2½

Reacties

#1 Jacques Smits 26-11-2017 21:50
Wat een leuke verslagen maak jij toch altijd. Mijn complimemten.

Log in om een reactie te geven op dit artikel.