De Pion 2 speelt in klasse 4F van de KNSB

 Ivo Kok   2098 
2  Benny Onrust  2016
3  Ngo Hin Cheng  1978
4  Koen Riemens (TL)  1977
5  Carlo Rens  1919
6  René van den Broek  1915
7  Marcel Huijser  1887
8  Eric van Loon  1885
9  Frank Lambregts  1858

 

9 februari 2019, René van den Broek viert zijn 57e verjaardag toepasselijk met een etentje bij een restaurant met huisnummer 57. Het pand met huisnummer 57 aan de Brugstraat in Roosendaal is natuurlijk wereldberoemd bij Pion-leden. Inderdaad, dat is het vroegere Hotel Merks. Tegenwoordig mogen we ons favoriete spelletje uitoefenen in de Black Horse en ja hoor, uw verslaggever hoorde eindelijk weer eens het flauwe grapje over het zwarte paard. Uw verslaggever, op de eerder genoemde datum, begonnen aan zijn 27e levensjaar (let op: je levensjaar is altijd één meer dan je leeftijd), mocht het opnemen tegen die grappenmaker. Het verslag van de grappenmaker is hier te lezen. Het verslag van onze wedstrijd tegen De Raadsheer is hieronder dan weer lezen.

Scherpenisse. Geen van onze teamleden kon zich herinneren ooit een externe wedstrijd te hebben gespeeld in dit pittoreske dorp. Scherpenisse telde in 2011 1791 inwoners en behoort sinds 1971 bij de gemeente Tholen. Tot dat jaar was Scherpenisse een zelfstandige gemeente en dat is maar goed ook want anders had onze speellocatie wellicht nooit bestaan. Hoewel… Het Oude Raadhuis van Scherpenisse stamt uit 1594. Maria van Nassau, een van de dochters van Willem van Oranje, heeft hier een gift voor gedaan. Zometeen meer over Maria, maar eerst nog even wat details over deze speellocatie. De speellocatie heeft een flink kelder naar het schijnt en heeft een prachtig torentje. Dat torentje is van latere tijd aangezien in 1847 een deel is afgebroken. In 1982 is het een en ander herbouwd. Een mooie historische speellocatie dus. De schaakvereniging van Scherpenisse, Denk en Zet, is tegenwoordig de beheerder van de ruimte die toegankelijk is gemaakt. De vereniging laat ook haar schaakhistorie zien, zo zag uw verslaggever prijzen van een toernooi waar onze voorzitter wellicht nog om heeft gestreden; het Vierstedentoernooi tussen Eeuwig Schaak, UNK, Denk en Zet en Schaakhoeve. Er werd echter niet tegen Denk en Zet gespeeld. Voor de zaterdagcompetitie heeft Denk en Zet een samenwerking opgezet met de schaakvereniging uit Zierikzee. Zierikzee Scherpenisse Combinatie (ZSC) heeft daardoor de beschikking over meer spelers, een slimme zet. Maar was het voldoende voor de wedstrijd? Dat leest u hieronder.

Uw razende reporter was opnieuw niet aanwezig bij het grote schaakfestijn, of is schaakmanifestatie een beter woord? De Pion (2) speelde tegen De Zwarte Dame en zoals al voorspeld was, werd het een vurige strijd. De voetsoldaat die het opneemt tegen Dé Zwarte Dame. De voetsoldaat die zijn onvrede uit, ten strijde trekt tegen het onrecht wat hem wordt aangedaan. Een niet-ooggetuigenverslag volgt.

Hoe schrijf je een verslag van iets waar je niet bij geweest bent? Wordt het verslag dan geen ‘fake news’-gevalletje? Het risico is aanzienlijk dat de geschreven feiten afwijken van de werkelijke feiten en daarmee zijn de geschreven feiten geen feiten meer. De schrijver dezes roept daar tegen in dat de bewijslast in dit geval niet bij de schrijver ligt, want wat u hieronder aan gaat treffen is zijn kijk op de zaak en voor hem zijn het de werkelijke feiten. Veel leesplezier.

Bèrrege. Het heeft weer even geduurd, maar de mannûh van het Tweede hoeven voor hun uitwedstrijden niet altijd meer ver weg. Verzamelen om half één bij de Mac en dan gewoon keurig op tijd achter het bord verschijnen. De borden stonden opgesteld in een dependance van ’t Rijks. Niet meer het oude vertrouwen Café Bellevue, waar ondergetekende naar toe zou zijn gereden. Immers verandering kunnen wij niet aan. Dit wilt men echter niet lezen, men wilt de spannende partijen voorbij zien komen. Dat komt goed uit want ondanks het ratingoverwicht was er genoeg spanning op de borden te zien. Tijd dus voor een stukje geschiedschrijving.

Laad meer