Op de eerste plaats feliciteer ik De Pion 2 van harte met de mooie overwinning op Voerendaal 2 die voor de poorten van de hel in Klimmen is weggekaapt. Chapeau!

In klasse 1B van de KNSB was het voor De Pion 1 allemaal te doen bij Paul Keres. Voor deze match werd er uitgeweken naar het Rode Kruis gebouw in Utrecht met beperkte parkeermogelijkheden en een kantine waar vooral slappe koffie en lauwe thee gekocht kon worden. Er waren in tegenstelling tot de informatie hierover in de competitiegids geen broodjes beschikbaar. Daarnaast werd ik voor de eerste keer in mijn carrière als TL overgeslagen bij het uitdelen van de consumpties. Al met al een troosteloos geheel. De match zelf was niet veel anders…..

Jordy Schouten speelde op bord 5 met wit tegen Jan Jaap Janse (2210). Na wat theorie op het bord te hebben gezet werd de partij dichtgeschoven met c4,d3,e4 –c5,d7,e5 en leek de stelling vooral om de paarden te gaan draaien. Wit zou een paard op d5 gaan krijgen en zwart een paard op d4. Het voordeel voor wit was dat het paard op d5 niet meer weggestuurd kon worden, maar het paard van zwart nog geruild kon worden met de loper op b2. Deze mogelijkheid was dan ook het enige kleine plusje die Jordy zou krijgen. Na overleg met de TL bood Jordy remise aangezien hij niet voldoende winstkansen zag. Geïmponeerd door Jordy zijn OKU winst in het recente verleden nam Janse dit dan ook maar wijselijk aan: ½ - ½. FM Jan van Mechelen speelde op bord 1 met wit tegen IM Demre Kerigan (Turkije). Er werd een gesloten Catalaan gespeeld die ondoorzichtiger was dan normaal  omdat Kerigan vroeg a7-a5 had gespeeld. Voortdurend moest Jan rekening houden met a5-a4 als zijn paard c3 zou verlaten. Uiteindelijk werd het opgelost met a2-a4. Gevolg was dat het lang duurde vooraleer Jan het thematische e2-e4 kon spelen. Ondertussen zat Kerigan niet stil en daarom sorteerde e4 niet het effect dat het gewoonlijk heeft, namelijk: een klein voordeel. Kerigan had zich prima centraal opgesteld met zijn torens. In een objectief min of meer gelijke stelling bood Jan remise aan, hetgeen werd aangenomen door Kerigan. Jan speelde, toch zeker gezien zijn enkele reisafstand van 190 kilometer, een solide partij: 1- 1.

Ludo Tolhuizen speelde op bord 7 met wit tegen Raymond de Rooij. Na een onnauwkeurigheid van Ludo in de opening had De Rooij zeer comfortabel spel. Toen De Rooij wat te voorzichtig speelde dacht Ludo heel goed te staan. Toen De Rooij een zet speelde die Ludo naar eigen zeggen helemaal niet had gezien bood Ludo  remise aan wat door De Rooij werd aangenomen.  Tussenstand: 1½ - 1½. FM Mark Smits speelde op bord 4 met zwart tegen IM Xander Wemmers. Na een bekende variant van het Konings-Indisch waarin Wemmers een pion offert om een paard afzijdig te dwingen en de damevleugel onder druk te zetten had Mark lange tijd het idee redelijk te staan. De zwarte stelling bleek in de analyse echter moeilijker speelbaar dan aanvankelijk ingeschat. Het zal in een eerder stadium anders en waarschijnlijk vooral actiever hebben gemoeten maar Mark meende er juist verstandig aan te doen solide te zijn en niet te overhaasten. Mark werd in een stelling die hij redelijk zorgeloos inzag na een ongelukkige paardzet pijnlijk verrast door een ijzersterk (schijn)paardoffer, waarmee zijn spel door een fabelhafte samenvloeiing van uitlopende tactische motieven tot glorieuze wasdom kwam. De stukken van Mark leken welhaast niet ongelukkiger te kunnen staan en in luttele zetten blies Wemmers zijn verdediging omver. De achterstand is een feit: 2½ - 1½.

Pim Eerens speelde op bord 9 met wit tegen Willem van de Fliert. Van de Fliert speelde een soort 3 rijen systeem, waarbij hij speelde op de hangende pionnen van Pim. Toen Pim een goede kans miste om d5 te spelen werden de hangende pionnen zwaar onder druk gezet. Uiteindelijk kon Van de Fliert met een breekzet op e5 de pion op d4 winnen, waarna de stelling verloren was. Met een kleine combinatie won Van de Fliert daarna partij. Tussenstand: 3½ - 1½. Cees IJzermans speelde op bord 3 met wit tegen FM Jan Breukelman.  Er kwam een variant op het bord waarin Breukelman al snel de kans kreeg om gelijk te komen. Kort daarna speel Cees in een verstandsverbijstering zijn paard in het centrum wat werd ingeschat op een massale stukkenruil. Helaas voor Cees had Breukelman iets verder gekeken in de variant en wist op het einde nog een extra pion mee te snoepen. In een verder eenzijdige partij wist Breukelman het gedecideerd uit te tikken. FM Stefan Colijn had op bord 2 met zwart van doen met IM Hugo ten Hertog. Helaas heb ik geen bijdrage van Stefan ontvangen. Behalve dat Stefan verloor, heb ik er zelf te weinig van meegekregen om er echt iets over te kunnen zeggen. Tussenstand: 5½ - 1½. De matchpunten gaan naar Paul Keres.

Alik Tikranian doet met zwart op bord 10 tegen Gerben Veltkamp iets terug en red de eer. Veltkamp speelde een koningsgambiet. Alik speelde de c6-variant van de Falkbeer. Veltkamp ging hier niet op in en speelde in het centrum en kwam beter uit de opening. Alik viel op de damevleugel aan, terwijl Veltkamp datzelfde deed op de koningsvleugel. Veltkamp kwam er beter doorheen, maar door in tijdnood een aantal enige zetten te missen, kwam Alik beter te staan. Er ontstond een loper tegen toren eindspel, wat Alik met zijn toren vakkundig uitspeelde. Tussenstand: 5½ - 2½. Bas de Feijter speelde met op bord 6 met zwart tegen Joris Kokje. Na een rustige opening stond Kokje iets beter. Toen de stelling opende won Bas een stuk maar was de stelling niet gecoördineerd. Bas  vond geen goede manier om de problemen op te lossen en verloor nadat eeuwig schaak niet werkte. David Du Pont speelde op bord 8 met zwart tegen Paul Hommerson. De partij tussen voortdurend tussen een gelijke stelling en een stelling waarin zijn tegenstander net wat druk hield. Op het moment dat David de remise binnen handbereik had deed hij een onnauwkeurige zet in waarna hij Hommerson nog enkele praktische kansen gaf. Een tweede onnauwkeurigheid in tijdnood gaf de doorslag waarna Hommerson het mooi afwerkte. Eindstand: 7½ - 2½.

INDIVIDUELE UITSLAGEN PAUL KERES 1 (2276) - DE PION 1 (2165): 7½ - 2½
1. IM Demre Kerigan (2348) - FM Jan van Mechelen (2235): ½ - ½
2. IM Hugo ten Hertog (2460) - FM Stefan Colijn (2322): 1 - 0
3. FM Jan Breukelman (2350) - Cees IJzermans (2183): 1 - 0
4. IM Xander Wemmers (2454) - FM Mark Smits (2210): 1 - 0
5. Jan Jaap Janse (2210) - Jordy Schouten (2081): ½ - ½
6. Joris Kokje (2234) - Bas de Feijter (2155): 1 - 0
7. Raymond de Rooij (2155) - Ludo Tolhuizen (2130): ½ - ½
8. Paul Hommerson (2210) - David Du Pont (2051): 1 - 0
9. Willem van de Fliert (2170) - Pim Eerens (2044): 1 - 0
10. Gerben Veltkamp (2168) - Alik Tikranian (2241): 0 - 1

Log in om een reactie te geven op dit artikel.