Het was op een onheilspellende, donkere regenachtige dag. Buiten waarde een virus rond, waarvan veel mensen ziek werden en een aantal zelfs aan dood gingen. Alsof dat al niet eng genoeg was, moesten we naar een onheilspellend adres, dat zo uit een horrorverhaal leek te komen: Duivelsbruglaan 13.


Lang, lang geleden was hier een verliefd koppel, Catharina van Gaveren en Walter van Ulvenhout. Maar de vader van Catharina vond de familie van Walter beneden zijn stand en wilde kost wat kost een huwelijk tussen die twee voorkomen. Daarom sloot hij Catharina op in een klooster. Walter liet het daar niet bij. Hij redde Catharina uit het klooster en het koppel toog naar Ginneken om zo snel mogelijk te trouwen. De pastoor aldaar wilde dat niet, omdat de klokken nog niet gewijd waren. Walter dwong de pastoor toch de ceremonie te voltrekken, maar dat had hij beter niet kunnen doen. In één van de ongewijde klokken hield de duivel zich schuil en toen de klokken luidden, stortte de hele kerk in werden Catharina en Walter onder het puin bedolven. En het schijnt dat mensen aldaar nog steeds af en toe klokgelui horen en dan moet je uitkijken, want dan is de duivel in de buurt.


De geesten van Catharina en Walter waren nog steeds rond in Ginneken. En om hun rusteloze zielen van hun vloek te bevrijden, moet een koene ridder op het schaakbord één van de hoeders van de Duivelsbrug verslaan. Maar dat viel niet mee. Acht ridders togen uit Roosendaal naar deze onheilspellende lokatie om deze taak te volbrengen. Maar één voor één faalden ze. Pionnen en stukken verdwenen op mysterieuze wijze van het bord. Andere werden klem gezet en langzaam vermorzeld. Ridder Mark Mathon wist stand te houden, maar kwam niet verder dan remise en dat was niet voldoende.


Maar toen kwam onze Voorzitter Zelve, ridder Ad Bruijns. Hij nam dapper plaats op het eerste bord en toog onvervaard ten strijde, spelend met wit. En na 1.d4,d6 2.e4,c6 3.Pc3,Dc7 4.Pf3,g4 5.Le2,e5 6.d5,Pf6 7.Lg5,Pbd7 8.b4,Le7 9.O-O,Lxf3 10.Lxf3,Pxd5 11.exd5,Lxg5 12.dxc6,bxc6 13.Pb5!,Dd6? 14.Pxd5+,Ke7 15.Pe4,Lf6 16.Dd6+,Ke8 17.Pxf6+,gxf6 18.Lxc6! gaf Ads tegenstander Sander de Smet zich gewonnen en was de vloek verbroken. De dappere krijgers van De Pion 2 moesten de wedstrijdpunten in Breda achterlaten, maar konden niettemin voldaan huiswaarts keren. De duivel is uit het Ginneken verdreven en de zielen van Catharina en Walter hebben dankzij ridder Ad Bruijns eindelijk rust gevonden.

De Baronie 4 - De Pion 2 6½ - 1½

Sander de Smet (1602) - Ad Bruijns (1662) 0 - 1
Hennie Daniels (1708) - Henk Alberts (1598) 1 - 0
Paul Boeren (1675) - Bas Robben (1525) 1 - 0
Jo Godderij (1792) - Kees van Hogeloon (1478) 1 - 0
Frank van Duuren (1549) - Patrick Heijnen (1333) 1 - 0
Willem van Kooten (1475) - Mark Mathon (1485) ½ - ½
Astrid Martens (1420) - Theo Potjes (1379) 1 - 0
Bibi Nooren (1068) - Bas Snijders (1434) 1 - 0

(Zie ook het verslag van De Baronie op hun website.) 

 

 

RSR Ivoren Toren 2 is één van de sterkste, misschien wel dé sterkste, tegenstanders in onze klasse. Niettemin verloren ze in de 1e ronde met maar liefst 6½-1½ van De Baronie 4, een team dat ongeveer gelijkwaardig is aan ons team. "Een gezamenlijke off-day van iedereen tegelijkertijd", zo verklaarden de spelers van RSR Ivoren Toren het. Die off-day bleken onze tegenstanders tegen ons helaas niet te hebben. Het is overigens ook een erg internationaal team, zo legde de teamcaptain uit: "Twee Koreanen, twee die ergens uit Zuid-Amerika komen, ik kom uit Afghanistan en er speelt zelfs nog een Hollander mee."
Onze teamleider Mark Mathon zat intussen in zijn rats. Van de 8 teamleden waren er maar 5 (!) aanwezig. Zelf had hij zich op de reservebank gezet, maar we kwamen er nog 2 tekort. Na wat heen en weer bellen werd het team alsnog gecompleteerd, maar dit is toch geen prettige start van een wedstrijd.
Eén van de teamleden die wel op tijd present was, was Theo Potjes. En dat was ook nog een verhaal apart. Theo Potjes was de dag ervoor nog keihard met de e-bike tegen een boom geknald en kort in het ziekenhuis gelegen. De gevolgen vielen gelukkig mee, maar hij had wel een flinke buil op zijn hoofd en nog een klein beetje last van hoofdpijn. In zijn partij was daar weinig van te merken. Hij hield zijn tegenstander op remise en tekende voor het eerste halve punt.
Daarna ging het bij verschillende teamleden net even mis. Anthony Snijders had een echte wildweststelling op het bord, alsof iemand een doosje met stukken leeggeschud had boven het bord. In die chaotische stelling kreeg zijn tegenstander de beste kansen en pakte de winst. Totaal anders was het bij Muhammed Almatni. Hij verloor een pionnetje, maakte dat niet meer goed en verloor. Zo ook het verhaal van Xandar van Gentevoort. Ergens een pionnetje verloren, niet meer goed kunnen maken en daar ga je.
Joshua Prevoo had 2 lichte stukken tegen een toren, maar wel 2 pionnen minder. Zijn stukken stonden wel actiever geposteerd dan die van zijn tegenstander. Hoe het verder gegaan weet ik niet precies, maar het eindresultaat was remise.
Mijn eigen partij zwiepte alle kanten uit. Mijn tegenstander nam meteen mijn koningsstelling onder vuur, en ik moest nauwkeurig verdedigen om te kunnen overleven. Daarna kreeg ik tegenkansten, miste ik nog een winnende combinatie en daarna vervolgde mijn tegenstander de aanval weer. Hij zag een combinatie met eeuwig schaak, bood remise aan en ik kon niet anders dan het aan te nemen. Daarmee kwam ik nog goed weg, want behalve eeuwig schaak kon hij ook mat geven in een paar zetten, maar zag dat pas toen hij eenmaal remise had aangeboden. Wel had hij de stand op 1½-4½ gebracht en de matchpunten zeker gesteld.
Bij Ad Bruijns ging het op bord 2 crescendo. Hij won een pion, nog een pion en won en redde daarmee voor ons de eer. Mark Mathon had tijdens de partij de keus tussen veilig koersen naar remise of aanvallen met veel risico om toch nog een kansje op winst te krijgen. Gezien het verloop van de wedstrijd had hij voor het tweede gekozen en dat liep verkeerd af. In een stelling waarin Mark 3 pionnen voor een toren had was het nog link voor zijn tegenstander, maar die hield het hoofd koel en liet zich niet meer verrassen.
Kansloos verloren tegen een betere tegenstander. Hoewel, kansloos... We hebben op alle borden nog behoorlijk tegenstand geboden en we konden allemaal met opgeheven hoofd naar huis. Volgende ronde tegen Baronie 4, die met 6½-1½ gewonnen heeft van RSR Ivoren Toren 2, maar ik durf niettemin te stellen dat we niks onder doen voor de Bredanaren. Het wordt fifty-fifty....

De Pion 2 - RSR Ivoren Toren 2 2½-5½

Muhammed Almatni (1650) - David van Heusden (1631) 0 - 1
Ad Bruijns (1662) - Bahman Radfar (1800) 1 - 0
Joshua Prevoo (1631) - Arjan Beaumont (1854) ½ - ½
Xandar van Gentevoort (1605) - Leonardo Ayala (1736)
Kees van Hogeloon (1478) - Jungbin Lee (1529) ½ - ½
Anthony Snijders (1434) - Angel Centeno (1693) 0 - 1
Mark Mathon (1485) - Jungmin Lee (1489) 0 - 1
Theo Potjes (1379) - Wouter Scheffer (1627) ½ - ½

Eindelijk! We kunnen weer schaken! We zijn gevaccineerd, de corona-maatregelen zijn bijna allemaal verdwenen en we kunnen weer normaal schaken. Nou ja, bijna normaal. We moeten nog wel onze QR-code bijhebben. En dat is nog wel een dingetje. Want tijdens het schaken dient ieders mobieltje uit te staan, dat is inmiddels bekend. Maar om de QR-code te laten zien moet hij aanstaan. Dat geeft het volgende ritueel. We komen de speellocatie binnen met ons mobieltje aan, om eventueel de QR-code te laten zien. Dan lopen we de speelzaal binnen en zetten het mobieltje uit. Dan gaan we wat te drinken halen, waarbij we de QR-code moeten kunnen laten tonen, dus het mobieltje gaat weer aan. Dan lopen we met het drinken de speelzaal weer binnen en moet het mobieltje weer uitgezet worden. Bij de uitwedstrijd in Goirle viel het uiteindelijk allemaal wel mee, want we schaakten boven en als we het drinken mee naar boven namen, hoefden we geen QR-code te laten zien. Kennelijk is het zo dat je meer dan 2 meter boven de grond geen crona kan krijgen of zo, ik weet het ook niet. Ik ben geen viroloog, dus ik volg gewoon veilig het advies van de deskundigen op, dat lijkt me wel zo verstandig.
Dan de wedstrijd zelf. Die verliep voor ons bijzonder voorspoedig. Het duurde overig zeer lang voor de eerste beslissingen vielen, zowat alle partijen gingen de eerste 20 zetten gelijk op. Ons nieuwe lid Muhammed Almatni liet meteen een "proeve van kunnen" zien. In de prachtige aanvalspartij sloopte hij de koningsstelling, liet een fatale aanval op de koning volgen en haalde als eerste de winst binnen. Anthony Snijders kwam al snel een pion voor, maar zijn tegenstander had goede compensatie en Anthony stond voortdurend onder druk. Het resulteerde in een remise. Patrick Heijnen won de kwaliteit, ruilde die later in voor een vol stuk en won gedecideerd zijn partij. Ook Mark Mathon won de kwaliteit en ook nog een pion en ook hij pakte zodoende het volle punt. Bas Snijders won een pionnetje, later nog een pionnetje en koerste naar een degelijke winst, En ikzelf won met een aftrekaanval een stuk, kreeg mooie aanvalskansen en besloot met een mooi matje de partij te eindigen. Alleen... had ik dat niet goed gezien. Het was helemaal geen mat. Ik moest het stuk teruggeven en terwijl ik nog zat na te balen kreeg ik remise aangeboden. Die had ik gewoon aan moeten nemen, maar ik had gewonnen gestaan, moest en zou alsnog winnen, zag wel wat aanvalskansen en mijn tegenstander had erg weinig tijd. Dus speelde ik koppig door en werd daarvoor niet veel later keihard afgestraft. Niet hij, maar ik maakte de beslissende fout en ik verloor mijn partij alsnog. Gelukkig hadden we toen al 4½ punten binnen en was de winst al verzekerd.
Ad Bruijns was de enige van ons die een hele zware avond had. Zijn jonge tegenstander stond lange tijd beter, maar speelde een beetje te snel. Ad begon wat te rommelen, zijn tegenstander ging na enige tijd in de fout en Ad won de partij. Bas Robben speelde tegen de vader van de tegenstander van Ad Bruijns. Bas Robben was wel héél blij dat hij weer kon schaken, want hij was bijzonder agressief aan het spelen. Alles naar de koningsstelling, heel veel taktische finesses en zijn tegenstander moest na zich met bloed, zweet en tranen te hebben verdedigd uiteindelijk toch het hoofd buigen.
Eindresultaat: 1½-6½. Zo'n forse overwinning hadden we niet verwacht en geeft eerlijk gezegd ook niet de krachtsverhoudingen goed weer, want de spelers van EGS 2 gaven op alle borden gewoon goed partij. Maar overal viel het voor ons net de goede kant uit. In ieder geval geldt voor ons: de eerste klap is een daalder waard. We zijn vertrokken!

EGS 2 - De Pion 2 1½ - 6½

Fedor Sazonov (1605) - Ad Bruijns (1651) 0 - 1
Peter Ansems (1302) - Muhammed Almatni (-) 0 - 1
Andrei Sazonov (1435) - Bas Robben (1515) 0 - 1
Frans Brock (1220) - Patrick Heijnen (1324) 0 - 1
Rob van Esch (1375) - Kees van Hogeloon (1495) 1 - 0
Thijs Spapens (-) - Anthony Snijders (1434) ½ - ½
Ciske Meeuwsen Venema (-) - Mark Mathon (1484) 0 - 1
Sil Meeuwsen Venema (-) - Bas Snijders (1434) 0 - 1

 

 

De KNSB organiseert een online KNSB zaterdagcompetitie. Zie hiervoor https://schaakbond.nl/competitie/online-competitie

Het gaat om een online 10 min + 2 sec competitie op 9 zaterdagen vanaf 19 december tot eind februari met 4 partijen per zaterdag en teams van 5 spelers. We mogen een team samenstellen voor De Pion 1 en een voor De Pion 2.

Er is een uitnodiging uitgegaan naar onze spelers. Het enthousiasme van de spelers die mee willen doen is erg hoog maar het aantal is nog te beperkt. We moeten ons voor 25 november aanmelden dus snel een reactie als je toch mee wil doen in een van beide teams naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Afgelopen zaterdag was er zoals bekend een hardrock concert bij de Black Horse, waardoor er uitgeweken moest worden naar het jeugdhonk van de club, het Jan Tinbergen College. Verdeeld over 4 leslokalen konden de teams aan de bak om de begeerde matchpunten proberen te winnen. De Pion 2 trof DSC Delft 3 als tegenstander.

Over de match kan ik kort zijn, aangezien ik weinig van de andere stellingen heb meegekregen. Op veel borden ging het lang gelijk op, slechter stonden we zeker niet. Marcel, Ngo Hin en top-invalster Marieke pakten het volle punt. Benny en Frank wisten een half punt te scoren.

Waar ging het dan mis? Eric verloor helaas zijn partij, maar helemaal opvallend was dat op de borden 3 en 4 op het zelfde moment een stuk weggeblunderd werd... Dit resulteerde in een korte rokade op het uitslagenformulier, 0-0.

Al met al is 4-4 nog geen slechte uitslag, tegen de nummer 2 in de competitie. Wie had er vooraf gedacht dat we 3 matchpunten zouden scoren tegen de nummers 1 en 2. In de groepsapp werd er al hoopvol geroepen: volgend jaar worden we kampioen. Laten we het hopen, maar laten we eerst proberen om niet te degraderen. Er moet nog tegen Goes 1, Bergen op Zoom 1 en Sas van Gent 3 gespeeld worden.

Zie verslag tegenstanders: http://www.delftseschaaksite.nl/?type=news&id=5853  of  http://www.delftseschaaksite.nl/wbb/thread.php?threadid=5853&boardid= 

Ronde: Ronde 6

De Pion 2

DSC Delft 3

  
Onrust, B. (Benny) 1989 Kortis, W. (Wim) 2097 z-w ½ - ½
Cheng, N.H. (Ngo Hin) 2048 Buzing, P.C. (Pieter) 2082 w-z 1 - 0
Riemens, K. (Koen) 1928 Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien) 2044 z-w 0 - 1
Broek van den, R. (René) 1874 Bottema, T. (Timo) 2058 w-z 0 - 1
Huijser, M.W. (Marcel) 1905 Gosliga van, J.S. (Jouke) 1891 z-w 1 - 0
Loon van, E. (Eric) 1879 Tamerus, H.A. (Henrik) 1904 w-z 0 - 1
Lambregts, F.J.J. (Frank) 1843 Glimmerveen, M.A. (Martin) 1908 z-w ½ - ½
Essen van, M.M.E.D. (Marieke) 1660 Breton, M.R. (Mark) 1649 w-z 1 - 0
Gemiddelde Rating:1891Gemiddelde Rating:1954 4-4

Nieuwsbericht:
Het volledige schaakteam van de Rooische Dam- en Schaakvereniging (RDS) is vermist. Zij vertrokken vandaag vanuit Sint Oedenrode naar Roosendaal, maar sindsdien is niets meer van hen vernomen. Er is door de politie een grote speurtocht opgezet om het team te zoeken. Verdere mededelingen worden voorlopig niet gedaan.

Zaterdag 7 maart stond al lang in de agenda's als een belangrijke dag voor De Pion 3. De match tegen het team dat tot nu toe net zo veel punten heeft als wij: 0. Die wedstrijd moesten we winnen, anders zou degradatie al bijna een feit zijn. Optimaal voorbereid en gemotiveerd stonden wij aan de start van deze cruciale thuiswedstrijd, gespeeld in het JTC vanwege een hardrock-concert in The Black Horse. En veel schakers houden best van hardrock, maar niet tijdens een schaakpartij. Maar.... Waar was onze tegenstander? Niemand te bekennen, niemand te bereiken in eerste instantie. Totdat Mark Mathon toch iemand van RDS te pakken kreeg.

Nieuwsbericht:
Het vermiste team van Sint Oedenrode is terecht. Vanwege de grote afstand tussen Sint Oedenrode en Roosendaal waren zij er vermoedelijk van uitgegaan dat Roosendaal in een andere tijdzone zou liggen. Het team is gesignaleerd in de directe omgeving van het JTC in Roosendaal, alwaar zij verwoede pogingen ondernemen de ingang van het gebouw te vinden. Mark Mathon, teamleider van De Pion, is een reddingsactie gestart om ze de juiste weg naar de ingang te helpen vinden.

Goed. Tegenstander gevonden, nu gaan schaken. RDS mag dan een dam- en schaakvereniging zijn, De Pion is louter een schaakvereniging, dus werd er op alle 8 borden geschaakt, hetgeen duidelijk in ons voordeel was. RDS heeft overigens weliswaar 0 punten, ze hadden wel 3 keer verloren met een nipte 4½-3½. Echt slecht zijn ze dus ook beslist niet. Maar gelukkig verliep in deze wedstrijd alles voor ons al snel voorspoedig.
Mijn tegenstandster had een rating van nog geen 1000, maar speelde 24 zetten lang een prima partij. Daarna ging het echter snel mis. Ze verloor een pionnetje, verloor daardoor meteen ook een tweede pionnetje en gaf vervolgens haar toren weg. Punt even later binnen, 1-0 voor ons. Bas Robben won met een paardvork een stuk en tekende voor de 2-0. Bij Peter Huijser stonden de pionnen als een harmonica in elkaar geschoven en stonden alle stukken, wit en zwart, vast op de onderste rij. De stelling leek wel een stelling uit een dampartij. Dus toch... Enfin, bij Peter werd het remise, er zat gewoon niks meer in.
Bij Imad een spannende, gelijkwaardige partij totdat ook zijn tegenstander een toren weggaf en opgaf voordat Imad die toren kon pakken: 3½-½. De overwinning leek eraan te komen, al was de situatie op alle andere borden op dat moment nog onduidelijk en het duurde een tijd voordat er meer duidelijkheid kwam. In de tussentijd moest Ad Bruijns, die een pionnetje had verloren, na lang tegenstribbelen het hoofd buigen en verloor.
Erik van Elven had al een keer remise aangeboden, maar zijn tegenstander sloeg het af, begrijpelijk gezien de stand. Hij kwam ook wel degelijk iets beter te staan, maar Erik wist het knap remise te keepen: 4-2. Eén punt binnen, maar uiteraard wilden we meer. En dat kwam, dat was wel duidelijk als je op het bord van Jacques Smits keek. Jacques won de kwaliteit tegen 2 pionnen, maar dreigde constant meer pionnen te winnen. Zijn tegenstander kon het lang net verdedigen, totdat het net niet meer ging een Jacques 2 pionnen terugwon. In een toch nog lastig eindspel speelde Jacques het goed uit en pakte de volle buit: 5-2 en de winst was binnen.
Mark Mathon trof op het laatste bord één van de sterkste spelers van RDS. Die voelde zich niet lekker, had slecht geslapen en had gehoopt op het laatste bord snel klaar te zijn. Hij kwam van een koude kermis thuis: het werd een supergecompliceerde partij, waarin hij met bloed, zweet en tranen Mark Mathon uiteindelijk toch wist te verslaan. Tja, wij hebben nu eenmaal geen "makkelijke borden".

Volgende wedstrijd moeten wij tegen Paardje, opnieuw een bijzonder pittige tegenstander. Daarna de thuiswedstrijd tegen Stukkenjagers 5, waarin wordt beslist wie degradeert en wie zich handhaaft. Een spannende finale dus!

De Pion 3 - RDS 1  5 - 3
Erik van Elven (1821) - Martijn Bax (1781) ½ - ½
Ad Bruijns (1663) - Basten Huisman (1567) 0 - 1
Imad Abou Dehn (1756) - Ad Verhagen (1510) 1 - 0
Peter Huijser (1570) - Harry Willems (1550) ½ - ½
Jacques Smits (1569) - René Dekkers (1625) 1 - 0
Bas Robben (1528) - Toon van Breugel (1342) 1 - 0
Kees van Hogeloon (1498) - Lieke de Louw (982) 1 - 0
Mark Mathon (1489) - Daan Geboers (1771) 0 - 1

Laad meer