Zowel De Pion 2 als De Pion 3 namen het in The Black Horse op tegen De Zwarte Dame uit Kruiningen. Zestien schakers van De Zwarte Dame kwamen bij ons op bezoek, allemaal van het mannelijk geslacht en geen van allen zwart. Een misleidende naam, dus: De Zwarte Dame. Maar goed: bij The Black Horse staan ook geen zwarte paarden binnen.
Op papier was De Zwarte Dame 1 een stuk sterker dan De Pion 2 en het papier bleek vandaag niet te liegen. Niettemin bleef het op alle borden lang spannend en stond bijna niemand de eerste paar uur echt heel slecht. Zelf was ik dit keer als eerste klaar. Ik had een paar dreiginkjes, die niet veel voorstelden en makkelijk te pareren waren, alle lichte stukken werden afgeruild en er bleef een totaal remisestelling over. Het punt werd dus gedeeld. Wat er bij Muhammed Almatni was gebeurd, weet ik niet precies (hoewel hij naast me zat), maar hij was ergens een toren kwijtgeraakt. Een totaal verloren eindspel derhalve en Muhammed verloor. Henk Alberts was in een zeer ongebruikelijke en zeer scherpe variant van het Schots verzeild geraakt en kwam in grote problemen. Zijn dame moest een rare hoek in om een mataanval te pareren en raakte ingesloten. Dameverlies was niet meer te voorkomen en Henk gaf op.
Daarmee stonden we 2½-½ achter en was het ineens alle hens aan dek. Bas Robben en Yazan Abo Ras kregen remise aangeboden. Gezien de stand in de wedstrijd weigerden ze dat allebei en knokten door. Dat pakte in het geval van Bas verkeerd uit. Zijn tegenstander kreeg met wit een sterke toren op de 7e rij, de dame kwam ook nog helpen en dat ging dus niet goed. Bas zocht de tegenaanval, maar kwam net één zet te kort en verloor.
Anthony Snijders speelde een ijzersterke partij en had heel lang een gelijkwaardige stelling op het bord. Hij hield alleen weinig tijd over en dat was er mede oorzaak van dat zijn tegenstander na een lange strijd toch de overhand kreeg. Hij wist Anthony's koning in grote problemen te brengen en alleen met fors materiaalverlies kon Anthony mat voorkomen, maar daarmee stond hij wel zodanig verloren dat hij besloot op te geven.
Daarmee stond het ½-4½ en was het verdict geveld. Thimo Linders speelde in zijn eerste externe wedstrijd van dit seizoen meteen maar op het 1e bord en dat bleek dit keer een net iets te zware opgave. Hij verloor de kwaliteit, kwam later een heel stuk achter en verloor dus de partij. Yazan Abo Ras deed het in zijn debuutpartij in de externe competitie heel verdienstelijk en wist zijn tegenstander op remise te houden. In een compleet dichtgeschoven stelling stond Yazan een pionnetje voor, maar kon daar niks mee en moest berusten in remise.
De held van de dag was Patrick Lubbers. Hij speelde op bord 2, trof een zware tegenstander, maar Patrick was niet onder de indruk. Patrick kwam geen moment in de problemen, won een pionnetje en speelde het eindspel puntgaaf uit. En daarmee redde hij voor De Pion 2 toch de eer. Voor wie de partij na wil spelen hier de volledige partij (Patrick speelde met wit):

1.d4,d5 2.Pc3,Pf6 3.Lf4,c6 4.d3,Lf5 5.Le2,e6 6.g4,Lg6 7.g5,Pe4 8.Pxe4,dxe4 9.h4,Ld6 10.Lxd6,Dxd6 11.Dd2,h6 12.Ph3,hxg5 13.h5,Lxh5 14.Pxg5,Dd5 15.f4,g6 16.c4,Df5 17.Dc2,Pd7 18.Dxe4,Dxe4 19.Pxe4,Ke7 20.Lxh5,gxh5 21.Kf2,Tag8 22.Th3,Tg7 23.Tah1,Thg8 24.T1h2,f5 25.Pg5,Pf6 26.Th1,b6 27.b4,c5 28.a3,Tc8 29.Tc1,a6 30.Ke2,cxd4 31.exd4,Pd5 32.Kf3,Pf6 33.Te1,Pe4 34.Pxe4,fxe4+ 35.Kxe4,Txc4 36.Kd3,Tc6 37.Te5,h4 38.Tg5,Txg5 39.fxg5,Kf7 40.Txh4,Kg6 41.Tg4,Kf5 42.Tg2,b5 43.g6,Tc8 44.g7,Tg8 45.Tg1,Kf6 46.Ke4,Ke7 47.Ke5,Kf7 48.Kd6,Kf6 49.Tf1+,Kg6 50.Kxe6,Te8+ 51.Kd7,Tg8 52.Tg1+Kf6 53.d5,Kf7 54.Kc6 Zwart gaf op.

De Pion 2 - De Zwarte Dame 1 2 - 6

Thimo Linders (1721) - Wouter Bliek (1926) 0 - 1
Patrick Lubbers ( - ) - Riny Westveer (1759) 1 - 0
Henk Alberts (1550) - Peter van der Borgt (1825) 0 - 1
Anthony Snijders (1473) - Lennard Duynkerke (1738) 0 - 1
Muhammed Almatni (1614) - Ton van Vliet (1592) 0 - 1
Kees van Hogeloon (1465) - Leon Zweedijk (1667) ½ - ½
Bas Robben (1528) - Ruben de Bruijn (1482) 0 - 1
Yazan Abo Ras ( - ) - Rinus den Hollander (1590) ½ - ½

 

 

Over de wedstrijd tegen Souburg 2 waren we vooraf niet al te optimistisch. Te zien aan de ratings waren zij stukken sterker dan wij, maar oké, dat geldt voor zowat alle tegenstanders die we dit seizoen treffen. Maar tegen Souburg 2 ontbraken nogal wat vaste krachten. We moesten het stellen zonder Thimo Linders, Anthony Snijders en Bas Robben. Nog even ter herinnering: Thimo en Anthony waren vorig seizoen onze topscorers in het team! En dan de reis ernaartoe. De Vlaketunnel was afgesloten en René van den Broek schetste ons al horrorscenario's voor van een uur vertraging door file. Het eerste besloot dan ook met de trein te gaan in plaats van met de auto; wij hadden ingeschat dat het op zaterdagmiddag wel mee zou vallen met de files en gingen met de auto. Wel vertrokken we een half uur eerder. Onze inschatting bleek juist: we kwamen zonder veel vertraging langs de omleidroute naast de Vlaketunnel. Wel was er nog extra vertraging in Oost-Souburg zelf. Een vrouw blokkeerde een kruispunt, omdat... haar hondje hoognodig moest plassen! Maar eenmaal uit de auto plaste het hondje alsnog niet. Na een lange tijd proberen en proberen besloot de vrouw het op te geven en het hondje maar weer in de auto te zetten en door te rijden. Heel Oost-Souburg stond intussen vast en waarschijnlijk heeft het hondje vervolgens haar auto ondergezeken.
We waren ruim op tijd op locatie (de teamleider van Souburg 2 was nog bezig met stofzuigen!), eerder dan het eerste team, dat met de trein was gekomen. Souburg is één van de weinige verenigingen met een eigen locatie. Een knusse ruimte, wel groot genoeg voor 2 achttallen, maar met een eigen locatie moet je dus wel zelf schoonmaken, wc's onderhouden en reparaties doen waar nodig. Heel wat werk. Wat overigens wel keurig was uitgevoerd.
Dan de wedstrijd zelf. Die begon zoals verwacht, of beter: zoals gevreesd. De partij van Patrick Heijnen eindigde in een snelle remise (partij was al snel doodgebloed), maar daarna kwamen de problemen. Alex van den Kolk kwam al snel in de problemen, omdat zijn stukken veel minder waren ontwikkeld dan die van zijn tegenstander. Na een prachtige combinatie wist de Zeeuwse tegenstander de dame van Alex te veroveren en toen was de partij feitelijk uit, al bleef Alex nog wel een hele poos doorspelen. Muhammed Almatni ging mee in het snelle speeltempo van zijn jonge tegenstander, wat hem in eerste instantie een tweetal pionnen opleverde, maar daarna ging Muhammed de fout in, wat hem grof materiaal kostte. Virtueel stonden we dus al met 2½-½ achter.
Op dat moment kreeg Ad Bruijns remise aangeboden. Na overleg met mij (ik was vervangend teamcaptain) werd de remise toch maar aangenomen, omdat er voor Ad weinig perspectief op winst meer inzat. Dan maar dat half bordpuntje pakken, winnen of gelijkspelen zat er zo te zien toch niet meer in vandaag. Zelf stond ik lang behoorlijk goed en had aanval, maar die stokte en na wat afruil bleef er een remisestelling over. Ik kreeg remise aangeboden, ook ik zag absoluut geen winstmogelijkheden meer en nam het maar aan. Intussen hadden Alex en Muhammed opgegeven en stonden we dus met 3½-1½ achter.
En toen keerden ineens de kansen. Op de resterende 3 borden kon het lang alle kanten op, maar zag het er langzamerhand niet onaardig uit. Bij Patrick Lubbers waren beiden koningen in grote problemen en kon het kwartje twee kanten uitvallen, Henk Alberts stond 2 pionnen voor en Robin Maas stond één pion voor, maar kon het nog wel een eindspel met ongelijke lopers worden, waarbij het lastig zou worden die ene pion voorsprong in winst om te zetten. Dat werd een stuk makkelijker toen zijn tegenstander pardoes een volle toren weggaf. Na minutenlang met uiterst verbaasde blik op het bord te turen van "Wat overkomt mij nou???" gaf Robins tegenstander op. Bij Patrick Lubbers viel het kwartje voor ons de goede kant op. Patricks koning overleefde het en 2 ver opgerukte vrijpionnen werden tegengehouden door de koning, die echter wel helemaal klem zat. Patrick speelde het uiterst koel uit en één zet voordat een pion van zijn tegenstander tot dame zou promoveren gaf Patrick mat.
En nu zag het er ineens wel heel goed uit voor ons. 3½-3½ en Henk Alberts stond in het eindspel inmiddels 3 pionnen voor. Henk hield het hoofd wat minder goed koel, maakte het zichzelf nog onnodig moeilijk, maar herpakte zich op tijd en won zijn partij uiteindelijk gewoon. We zijn van de 0 af! Het eerste team volgde overigens ons voorbeeld door ook eerst met 3½-1½ achter te komen en eveneens met 3½-4½ te winnen. Zie het verslag van René van den Broek.
De stand in onze klasse is een heel bijzondere. Alle teams hebben nu 2 punten, op één team na. Souburg 2 heeft als enige nu 0 punten. In de eerste ronde verloren zij, ook al verrassend als je naar de ratings kijkt, van Staunton. Je zou dus kunnen zeggen dat we mede-koploper zijn!

Souburg 2 - De Pion 2 3½ - 4½

Max Toetenel (1802) - Ad Bruijns (1720) ½ - ½
Albert Vermue (1687) - Patrick Lubbers ( - ) 0 - 1
Eric van Driel (1664) - Henk Alberts (1550) 0 - 1
Jean-Pierre van Gemert (1601) - Kees van Hogeloon (1465) ½ - ½
Vincent Sleuyter (1587) - Alex van den Kolk ( - ) 1 - 0
Merijn van Broekhoven (1524) - Robin Maas ( - ) 0 - 1
Ralph den Nederlanden ( - ) - Muhammed Almatni (1614) 1 - 0
Brandon Haasbroek (1453) - Patrick Heijnen (1315) ½ - ½

 

Alles verliep volgens plan. Ruim voor 20:00 uur waren onze vier spelers aanwezig om het op te nemen tegen onze Bergse vrienden. De borden werden klaargezet, ook die voor de interne competitie opdat deze spelers in alle rust zouden kunnen plaatsnemen. De klokken werden ingesteld. Niemand wist met zekerheid met welk speeltempo er gespeeld zou moeten worden. Het op de NBSB website beschikbare reglement 2019-2020 spreekt van “ Het speeltempo bedraagt voor de bekercompetitie 40 zetten in 1½ uur. Na de tijdcontrole krijgen beide spelers ¼ uur extra bedenktijd.” Vervolgens Is dan in artikel 16  het artikel 30 van de het NBSB-competitiereglement van toepassing en deze spreekt van “Het speeltempo bedraagt 90 minuten voor de hele partij. Bij elke zet vanaf de start krijgen beide spelers 15 seconden extra bedenktijd.” In vertwijfeling de competitieleider van de NBSB aangeschreven maar nooit geen antwoord gekregen. Volgens plan waren stipt 20:00 uur ook onze tegenstanders aanwezig en de twee teamleiders besloten dan maar het NBSB-competitiereglement van toepassing te verklaren zoals vooraf ingesteld op de klokken.

Volgens plan won Muhammed op bord 4 al snel zijn wedstrijd tegen Henk van Houten. Patrick Lubbers moest de vlag strijken tegen de teamleider Pieter Jan Demmers en Bas Robben legde het loodje tegen voorzitter Henry Groenveld en dit laatste liep dus niet meer volgens plan. Het verloop van deze partijen heb ik niet meegekregen. Ik was verwikkeld in een strijd tegen Piet Bruys met een niet aangenomen onterecht stukoffer van mijn kant en daarna verprutste winst varianten kwamen we beiden in tijdnood en werd besloten tot remise. Einde bekercompetitie voor De Pion.

Na het eerste team heeft ook het tweede team het kampioenschap binnengehaald. De laatste wedstrijd tegen Krimpen a/d IJssel 4 werd met 5½-2½ gewonnen. Dat klinkt als appeltje-eitje, maar dat was het niet. Tenminste, niet in eerste instantie.
Krimpen a/d IJssel was geenszins van plan ons het kampioenschap cadeau te doen (en gelijk hebben ze natuurlijk) en had een sterk team opgesteld. Met name op de eerste 4 borden troffen we sterke tegenstanders. Ik zei vooraf in de auto met Henk Alberts en Bas Robben dat met name bord 6 en 7 de zwakke plekken bij Krimpen waren en dat daar zeker gewonnen moest worden. "Ja, ja, voer de druk maar op", kreeg ik als antwoord. O ja, Henk en Bas zaten vandaag op bord 6 en 7. Maar ze deden wel wat gedaan moest worden. Het duurde lang voor de eerste beslissingen vielen en na ongeveer een uur à anderhalf uur spelen leek het erop dat het vandaag voor ons nog een bijzonder zware kluif zou worden, maar de eerste klappen vielen op... bord 6 en 7! Henk Alberts zag zijn tegenstander 15 zetten lang uitstekende zetten doen (goede kennis van de openingstheorie?) maar daarna volgden wat Henk noemde "wat rare zetten". Henk kreeg allengs steeds meer voordeel daardoor en won al met al toch vrij gemakkelijk zijn partij. Bas Robben maakte handig misbruik van een open koningsstelling van zijn tegenstander, won ook nog een stuk en ook hij won overtuigend. Muhammed Almatni speelde een goede partij tegen een zeer sterke tegenstander (rating 1847), maar verloor in de loop van de partij 2 pionnetjes en moest het onderspit delven. Zelf verloor ik op schlemielige wijze een pionnetje, dus zocht ik daarna zoveel mogelijk de complicaties op in de hoop aanval te krijgen of ergens een pion terug te kunnen pakken. Dat laatste lukte, waarna een remisestelling overbleef en ik toch nog een halfje wist binnen te hengelen.
De stelling van Ad Bruijns zag eruit alsof iemand willekeurig een doosje stukken over het bord had uitgestrooid. Maar Ad wist wat hij deed. Hij kwam binnen met de dame, creëerde een vrijpion en als klap op de vuurpijl wist hij ook nog de dame te winnen. Hij had nog maar 2½ minuten op de klok staan, maar het vervolg was zo simpel uit te spelen dat zijn tegenstander geen andere keus zag dan opgeven. Nog maar een halfje nodig voor het kampioenschap!
En dat halfje kwam er en nog wel meer ook, want Bas Snijders stond intussen straal gewonnen. Bas had twee pionnen meegesnoept en speelde het eindspel gedecideerd uit: 1½-4½ en daarmee waren we kampioen.
Anthony Snijders trof net als Muhammed een zeer zware tegenstander en bood net als Muhammed uitstekend partij. Alleen verloor hij wel een pionnetje en zag dat nooit meer terug, wat hem de das omdeed in het eindspel. Thimo Linders zette op zijn eigen typische manier de puntjes op de i. Het werd een partij tussen twee jeugdtalenten, de materiaalverhouding bleef lang gelijk, maar Thimo bleef zoals altijd geduldig en secuur spelen en wikkelde af naar een eindspel waarin zijn koning en zijn toren beter stonden dan die van zijn tegenstander. Dat betaalde zich uit: Thimo won het eindspel en bracht ons bordpuntentotaal op 5½.

Missie volbracht, we zijn kampioen! Twee teams van De Pion kampioen, dat brengt vreugde in Roosendaal en de rest van Nederland. In Rotterdam zijn er zelfs vergaande plannen om feest te gaan vieren op de Coolsingel. Het schijnt dat de lokale voetbalploeg daar er ook goed voor staat en waarschijnlijk kampioen gaat worden, dus dan kan die en passant ook in het zonnetje worden gezet. Mooi meegenomen! Zelf vieren we het kampioenschap op de feestavond van 23 juni. Op naar de 5e klasse!

Krimpen a/d IJssel 4 - De Pion 2 2½ - 5½

Niels Groeneveld (1582) - Kees van Hogeloon (1483) ½ - ½
Frits van Duin (1847) - Muhammed Almatni (1630) 1 - 0
Eric Hill (1537) - Ad Bruijns (1690) 0 - 1
Jonathan Zandee (1706) - Anthony Snijders (1481) 1 - 0
Cornelis Pols (1597) - Thimo Linders (1650) 0 - 1
David Verhoef (882) - Bas Robben (1517) 0 - 1
Dick van Buuren (1334) - Henk Alberts (1541) 0 - 1
Thom van Duin (1354) - Bas Snijders (1440) 0 - 1

 

 

De Pion 2 heeft weer een horde genomen op weg naar het kampioenschap. Een hele lastige horde, zo bleek wel. De sterkte van De Zwarte Dame uit Kruiningen viel lastig in te schatten: wisselende resultaten en een nogal wisselende teamsamenstelling. Maar wij kwamen erachter dat het toch een verdraaid sterke tegenstander was, die ons dan ook een bijzonder lastige middag bezorgde.
Het team van De Zwarte Dame bestond uit 8 mannen met allen een toch zeer lichte huidskleur. Waar is die zwarte dame dan gebleven? Maar ja, wij spelen in The Black Horse en daar staat ook geen zwart paard in de gang. Het duurde zeer lang voor dat er enige aftekening kwam op de diverse borden. De eerste beslissing viel bij mij op het bord. Ik stond niet onaardig, al had ik last van een ingesloten loper. Toen ik eindelijk de bevrijdende zet kon spelen (of dacht te kunnen spelen) die mijn loper zou bevrijden, offerde mijn tegenstander ineens pardoes een toren op h7. Was dat briljant of een overmoedige zet die hem fataal zou worden? Het bleek het eerste: ik moest gedwongen nemen en daarna ging ik gedwongen mat in 4. Een prachtige combinatie!
Daarna dubbel positief nieuws. Patrick Lubbers won (ik ben vergeten navraag te doen hoe het bij hem gegaan is, dus weet daar verder niks van) en ook Bas Robben haalde een punt binnen. Bas speelde tegen Alexander van 't Hoff, die ook speelde (of nog speelt) bij BSV. Bas speelde een schitterende partij: hij offerde eerst een pion en daarna de kwaliteit en kreeg daarna een overweldigende aanval die hem de winst opleverde.
Henk Alberts liet niet veel later een remise optekenen, maar bij Muhammed Almatni ging het helaas mis. Een ijzersterke pion, ondersteund door een sterke toren drong zijn stelling binnen, terwijl Muhammeds eigen pion buitenspel stond. Muhammed verloor en daarmee kwam de stand op 2½-2½ en was het nog even heel spannend. Even, want een blik op de de borden van Anthony en Thimo, onze superscores in ons team, gaf al snel vertrouwen dat het wel goed zou komen.
Anthony Snijders kreeg een ijzersterke aanval langs de 7e rij en dat leverde hem een stuk op. Hij speelde het secuur uit en haalde het volle punt binnen. Theo Potjes stond niet slecht, maar zijn tegenstander had wel een vrijpion die gevaarlijk kon worden. Het kwartje kon twee kanten op vallen. Totdat Theo op ongelukkige wijze een stuk verloor en hij het niet meer kon redden.
De tegenstander van Thimo Linders had een methode bedacht om zich door Thimo te laten onderschatten. Op zijn trui stond met grote letters "DOM" geschreven. Het werkte niet. In een dichtgeschoven pionnenstelling drong Thimo met zijn koning de stelling binnen en voerde de druk geduldig en subtiel op. Zijn tegenstander kwam steeds meer klem te staan, verloor een paar pionnetjes en zo haalde Thimo het punt en daarmee de overwinning voor ons binnen.
Behalve de wedstrijdwinst leverde het treffen met De Zwarte Dame ons nog een onverwachte winst op. De tegenstander van Anthony (Klemen Pernat Sušek) bleek in Roosendaal te wonen en wil lid worden van De Pion. Uiteraard is hij van harte welkom!
Onze concurrent in de titelstrijd (Sliedrecht 3) won overtuigen met 6-2 van De Baronie 4, dus moet er in de laatste wedstrijd tegen Krimpen a/d IJssel 4 minimaal gelijkgespeeld worden om het kampioenschap binnen te halen. Op papier is Krimpen a/d IJssel 4 een team waar we geen moeite mee zouden moeten hebben. Maar je weet maar nooit. Dus nog één keer met volle kracht er tegenaan en dan kunnen we straks samen het eerste een dubbel kampioenschapsfeest vieren.

De Pion 2 - De Zwarte Dame 2 4½ - 3½
Kees van Hogeloon (1483) - Riny Westveer (1663) 0 - 1
Muhammed Almatny (1630) - Leendert van Klinken ( - ) 0 - 1
Henk Alberts (1541) - Ad van Klinken (1538) ½ - ½
Anthony Snijders (1481) - Klemen Pernat Sušek ( - ) 1 - 0
Thimo Linders (1650) - Marco Baars (1442) 1 - 0
Bas Robben (1517) - Alexander van 't Hoff (1127) 1 - 0
Patrick Lubbers ( - ) - Marius Leendertse (1302) 1 - 0
Theo Potjes (1402) - Flip Meijaard (1326) 0 - 1

Onderweg naar Overschie waren we wat bevreesd voor blokkade-acties. Die vrees bleek, gelukkig, onterecht; de heenreis verliep zeer voorspoedig. Wel gaf onze teamcaptain Bas ons een waarschuwing mee. Overschie 2 stond dan wel niet zo hoog, maar ze hadden in elke wedstrijd minstens 3½ bordpunt. Zo slecht waren ze dus zeker niet. Ook kregen Theo en Henk het nog over vakantie in Spanje. Op de vraag van Theo of Henk nog naar de Sagrada Familia in Barcelona was geweest reageerde Henk fel. "Nee, nee. Ik ga niet een kerk binnen. Dat doe ik niet!" En even later kwamen we aan in Overschie en wat zien we daar? Een grote kerk! Ad vond hem wel mooi en liep eropaf om er een foto van te maken. En op dat moment zagen voor de kerk een groot bord: "Schaakgenootschap Overschie." Die kerk was de speellocatie! En zo moest Henk alsnog de kerk in.
Aan "voor het zingen de kerk uit" doen we niet. Geen korte partijen, geduld is een schone zaak. Daar zijn we tot nu toe ver mee gekomen. Hoewel: Bas Snijders was redelijk op tijd klaar. Remise was het resultaat. Met Ad Bruijns ging het bepaald niet goed. Hij kreeg een venijnige aanval over zich heen en was in serieuze problemen. Ik weet niet of Ad stiekem een schietgebedje heeft gedaan in de kerk, maar als dat zo was heeft het geholpen. Zijn tegenstander blunderde ineens een stuk weg en Ad stond ineens straal gewonnen. Niet veel later gaf zijn tegenstander dan ook op.
Een tijd later dienden Bas Robben en Thimo Linders gezamenlijk een mokerslag uit aan Overschie door beiden hun partij te winnen. Bas maakte met een paar mooie krachtzetten gehakt zijn tegenstander en Thimo walste dwars door het midden de stelling binnen en won overtuigend. En toen stonden we ineens met 3½-½ voor en de winst al zo goed als binnen, met name omdat Anthony en ik intussen ook gewoon heel lekker stonden.
Theo Potjes stond lange tijd bijzonder aardig, maar laat in de partij kreeg hij wat last van vermoeidheid en na een paar mindere zetten verloor hij alsnog. Henk Alberts had het de hele middag al lastig en met een ongelukkige zet was het ineens helemaal uit. Henk voelt zich echt niet op zijn gemak in een kerk, dat blijkt wel. Maar dat kon de pret allemaal niet drukken. Want Anthony stond in een eindspel met in elkaar geschoven pionnen een kwaliteit voor en wat misschien nog belangrijker was in die stelling: zijn koning stond in het midden en kon de stelling binnendringen, terwijl de koning van zijn tegenstander ergens zielig in een hoekje stond. Anthony won en de buit was binnen.
Mijn tegenstander had in de opening een pion geofferd voor tegenspel, maar kreeg geen tegenspel en die pion zag hij nooit meer terug. Toen het eenmaal 4½-2½ voor ons was en ik inmiddels een straal gewonnen eindspel op het bord had, zinspeelde hij er waarschijnlijk op dat ik snel naar huis wou en bood nog even snel remise aan. Daar had ik geen zin in. Dan maar even doorspelen, maar ik geef geen winstpartij weg. Althans: niet vrijwillig. Onvrijwillig dit keer ook gelukkig niet en pakte mijn eerste winst van het seizoen.
Een mooi eindresultaat: winst met 5½-2½. Geen ander team heeft tot nu toe met die cijfers van Overschie 2 gewonnen. Het kampioenschap komt nu echt dichtbij. We staan aan kop en 2 punten los.

Overschie 2 - De Pion 2 2½ - 5½

Mario Dirks (1558) - Kees van Hogeloon (1467) 0 - 1
Menno Maarsen (1610) - Ad Bruijns (1680) 0 - 1
Kris van den Heuvel (1647) - Henk Alberts (1546) 1 - 0
Wil de Gids (1443) - Anthony Snijders (1469) 0 - 1
Remco van Duist ( - ) - Thimo Linders (1650) 0 - 1
Fabio van 't Hoff ( - ) - Bas Robben (1517) 0 - 1
Ruud Gorseman (1425) - Theo Potjes (1414) 1 - 0
Özgür Atmaca ( - ) - Bas Snijders (1440) ½ - ½

 

 

Gistermiddag heeft ons eerste team met 5,5-2,5 gewonnen van het eerste van D4. Op basis van ratings waren we in het nadeel, maar daar was gezien de 3 overwinningen en 5 remises niet veel van te merken:

D4 1 (1967) - De Pion 1 (1911) 2½-5½
1. Robbert van Vossen (2009) – Ivo Kok (2136) 0-1
2. Pierre Jaspers (1937) - Koen Riemens (1939) ½-½
3. Maykel Smits (2003) - Marcel Huijser (1906) ½-½
4. Thorvald Guurink (2044) - René van den Broek (1893) ½-½
5. Carlo Bloem (1978) - Eric van Loon (1857) 0-1
6. Marc Caluwe (1977) - Carlo Rens (1929) ½-½
7. Lucas den Boer (1871) - Ngo Hin Cheng (2083) 0-1
8. Dick Kriens (1920) - Stijn Goorden (1542) ½-½

De remises waren over het algemeen prima. Koen (bord 2), Marcel (3), Carlo (6) en Stijn (8) hadden allen interessante partijen, met een terechte uitslag. Alleen René (4) gaf aan dat zijn tegenstander tot op het laatste moment kansen had om te kunnen winnen. Een bijzonder knappe prestatie van Stijn: hij hield met zwart Dick Kriens (rating 1921!) strak op remise.

Van de partijen waarin wij aan het langste eind trokken wat fragmenten.  

Ivo Kok – Robbert van Vossen
De mooiste combinatie van de middag komt wat mij betreft op naam van onze eerste bordspeler Ivo Kok. Ivo speelde met wit tegen Robbert van Vossen en won in een betere stelling dankzij een verrassend dameoffer.

Ivo heeft een mooi plusje bereikt, maar de beste voortzetting is niet meteen duidelijk. Wel voor onze Ivo. Hij speelt hier 30. f4!


30. .. Txf4 31. Txe3!! Wit offert tijdelijk de dame tegen een toren en een loper:

31.. Txg4 32. Txe5 Te4

33. Te1! De problemen op de onderste rij zorgen voor groot materiaalverlies 1-0

Eric van Loon - Carlo Bloem

Eric speelde op bord 5 een partij uit 1 stuk. Hij wist een klein voordeel mooi uit te bouwen tot materiaalvoordeel:

24. Ph4! 

24...Tf8 (24... gxh4 25. Dxf5+ Kh8 26. Tg6 Df8 27. Lf7 ) 25. Pxf5 (25. Lf7 Txf7 26. Txh6+ ) 25... Txf5 26. Td8 Tf8 27. Le6

Zwart staat helemaal klem en besluit materiaal te offeren: 27.. Pa6 28. Rxa8 Rxa8 29. Td7 waarna Eric de zwarte dame wint. 29 ... Tf8 30. Txg7+ Kxg7 31. Dd1 Pc5 32. Lb3 Te8 33. Dd4+ Kg6 34. Dd6+ Kg7 35. Dxc6 Td8 36. Dc7+ Td7 37. Dxb6 e3 38. fxe3 Td1+ 39. Kh2 Pd7 40. De6 1-0

Ngo Hin Cheng - Lucas den Boer

Ngo Hin had een mooie partij, al een kwaliteit gewonnen en zorgde vlak na de tijdcontrole voor een matje dat je niet zo vaak ziet:

41. g4+ 1-0

We staan hierdoor eerste in de 4e klasse G. Volgend jaar gaan we op 11 februari verder tegen mede kampioenskandidaat EGS.

Oh ja, de legendarische D4-De Pion wisselbeker blijft dus in Roosendaal!

Laad meer