Vanwege de bare weersomstandigheden - het vroor 3 graden - is het Pion Beker B team jammer genoeg door het spreekwoordelijke ijs gezakt. De strooi wagens deelden vele punten uit.Patrick - zijn schaatsen al aan - reed daarom geen scheve schaats maar een keurige remise. Henk had zijn ijsmuts tijdens de partij niet op wat hem het punt kostte. Krakend ijs op bord 3 bij Jacques zorgde voor een vervelende wak in de stelling waardoor deze tenslotte verloren ging. IJskoning Bas aan bord 2 bevroor de stelling waardoor de eindstand bepaald werd op 1-3.

Maandag 7 januari heeft het NBSB Beker A-team haar tweede ronde gespeeld. Het gebeurde in Tilburg tegen De Drie Torens. Een andere opstelling dan in de eerste ronde bleek noodzakelijk. Verscheidene spelers hadden aangegeven nog niet klaar te zijn voor een belangrijke partij in het nieuwe jaar. Zo meldde René van den Broek zich kort voor de wedstrijddag met de reden: 'Ik heb een peptalk nodig, dus ga in de studio bij Jack (van Gelder) en Frank (Evenblij) zitten.' Teamleider Ivo Kok vond een vervanger in Erik van Elven en ondergetekende haalde opgelucht adem; 'Staan we tenminste niet stil onderweg naar de speellocatie.' De vierde speler was namelijk Marcel Huijser en die kwam, net als Stefan Colijn in de Avondcompetitie, op eigen gelegenheid. Hieronder volgt het verslag van de wedstrijd.

Het KNSB Bekerteam van De Pion heeft gisterenavond (16 maart 2018) met 3-1 gewonnen van Blerick. Prima overwinningen van Alik (1), Mark (3) en Cees (4). Stefan (2) moest helaas het onderspit delven. De Pion zit nu bij de laatste 8 van Nederland. De volgende tegenstander is Voerendaal. Man van de match was Alik die korte metten maakte met de snelschakende FM Marcel Harff (2376).

In de derde ronde van bekercompetitie van de KNSB was het gisteren tot diep in de nacht allemaal te doen in Waalwijk tegen de gelijknamige schaakclub. Na een hele dag flink werken/studeren geen sinecure. Om 20.30 uur werden de klokken onder toeziend oog van “wedstrijdleider” Nico Pol in werking gesteld. Nico nam opmerkelijk genoeg tegelijkertijd ook deel aan een rapidcompetitie in een andere zaal en kwam zo af en toe eens kijken. Grappig!

Jordy Schouten speelde met wit op bord 4 tegen teamleider Hans Sinnige. In een partij waarin Hans geen of (te) weinig juiste zetten wist te vinden kwam Jordy per zet beter te staan. Hans bleef in een toreneindspel met 3 pionnen minder onzinnig lang doorspelen. De reeks “Eindspelletjes met Jordy” staat overduidelijk niet bij hem in de boekenkast. Stefan Colijn speelde met zwart  op bord 1 tegen Remco Sprangers. Remco had niet echt een plan, verbruikte veel tijd en was feitelijk kansloos. Stefan, die in bloedvorm is na een prima toernooi in Lissabon, tikte het eindspel na verschillende tactische vernuftigheden en grapjes simpel maar gedecideerd uit. Tussenstand: 0 - 2.

Mark Smits speelde op bord 3 met zwart tegen Wilbert Schreurs. De partij leek lange tijd in evenwicht. Met remise zou Waalwijk echter zijn uitgeschakeld. Er werd rustig doorgespeeld. Wilbert nam in het middenspel het initiatief, deed niets dan goede zetten en Mark overzag dat onvoldoende. Tussenstand: 1 - 2. Alik Tikranian speelde op bord 2 met wit tegen Joost Hoogendoorn. Alik speelde rustig en beheerst én won een pion. Later in de partij gaf Alik om beter spel te krijgen zijn voorsprong in materiaal weer terug. Lang leek het dan ook alsof Alik serieuze winstkansen had. De analyse zal dat later uitwijzen. Uiteindelijk dwong hij in tijdnood eeuwig schaak af nadat hij dat eerder nog uit de weg was gegaan.  Alik werd daarmee man van de match. Eindstand: 1½ - 2½. De Pion bekert door en zit met deze prima overwinning bij de laatste 16 van Nederland.

Individuele uitslagen Waalwijk (2114) - De Pion (2206): 1½ - 2½ 
1. CM Remco Sprangers (2220) - FM Stefan Colijn (2300): 0 - 1
2. FM Joost Hoogendoorn (2327) - Alik Tikranian (2259): ½ - ½
3. Wilbert Schreurs (2062) - FM Mark Smits (2169): 1 - 0
4. Hans Sinnige (1845) - Jordy Schouten (2097): 0 - 1

Dan nog naar huis! Er reed echter al lang geen OV meer in Waalwijk. Het was immers ver na middernacht geworden. Gelukkig was ik zelf met de auto, waardoor ik iedereen thuis heb kunnen brengen. Alik was zelfs pas om 2.30 uur thuis. Op naar de volgende ronde! Voerendaal of Blerick uit? Dan zal het nog veel later worden....

Gisteren (1 december 2017) heeft De Pion voor de KNSB beker met 2½ - 1½ gewonnen van Rokado uit Nieuw Beijerland. Het was allemaal te doen in de Black Horse. Tot man van de match werd Ivo Kok (zwart) uitgeroepen die het team op sleeptouw nam met een mooie partij en overwinning op Ben Boog. Alik Tikranian (wit) investeerde in zijn partij tegen TL Hans van der Linden veel tijd in het middenspel. Lang bleef het (in ieder geval voor mij) onduidelijk. Geïnspireerd door Ivo maakte Alik het in tijdnood gedecideerd af. Tussenstand: 2 - 0.

Pim Eerens (wit) stond een groot deel van de partij tegen Rex van Dijken niet veel maar wel duidelijk beter. Pim nam het initiatief en overspeelde zijn hand. Van Dijken die slechts toekwam aan verdedigen profiteerde daarvan. Tussenstand: 2 - 1. Als laatste is dan Stefan Colijn (zwart) nog in de slag met Han Westenberg die tot ieders verbazing remise aanbood. Na een korte overpeinzing nam Stefan dat aanbod aan. Eindstand: De Pion – Rokado: 2½ - 1½. Bekijk HIER de individueleuitslagen.

Een speciaal woord van dank aan Frans Peeters die als arbiter de wedstrijdleiding (on)zichtbaar voor zijn rekening nam. Chapeau!

Afgelopen vrijdag mocht het KNSB bekerteam van De Pion het gaan opnemen tegen meesterklasser HMC Den Bosch. Doordat er van te voren al voor twee rondes geloot werd wisten we al dat we na de 3-1 overwinning op Goes naar Den Bosch mochten om daar de tweede ronde te spelen. Toen heerste er vooral nog het gevoel: leuk dat we eens meedoen met de KNSB beker, tegen HMC eruit gaan is geen schande. Een maand later onderweg naar Den Bosch heerste er echter vertrouwen in de auto. Sommige durfden zelfs te zeggen dat ze gewoon dachten dat we gingen winnen! Misschien dat het sterke vertrouwen in het team wel de doorslag heeft gegeven deze avond, want makkelijk was het zeker niet!

Na een zeer spannende wedstrijd tegen de Baronie is het Pion team door naar de volgende ronde in de NBSB beker. Onder de leiding van ondergetekende trad het bekerteam gisteren aan tegen de Baronie. Ik kreeg zelf, op bord 4, al na 13 zetten remise aangeboden door Joost Rutten de teamcaptain van de Baronie. Er waren toen al een hoop stukken geruild en op de overige borden dacht ik dat we iets beter stonden dus ik nam het aanbod aan. Joris op bord 2 offerde een paard en kon daarmee later de dame van zijn tegenstander winnen. Toch had hij niet helemaal goed gerekend. Zijn tegenstander kreeg heel wat materiaal terug voor de dame en, wat nog erger was, een sterke aanval op de koning. Oei, dat leek slecht af te lopen maar gelukkig voor Joris ging zijn tegenstander in de fout en zo werd er weer een punt aan onze score toegevoegd. We kwamen dus met 1,5-0,5 voor en Pim op bord 1 en Koen op bord 3 waren nog bezig. Als Pim remise kon houden dan waren we al door. Pim moest, in tijdnood, echter alle zeilen bijzetten om de remise te kunnen houden. Koen stond er beter voor. Hij had 2 pionnen gewonnen maar er stonden nog veel stukken op het bord en zijn koning was niet veilig. Dat bleek ook wel even later toen zijn tegenstander met een klein schaakje zomaar een stuk won. Gelukkig hield Koen het hoofd koel en kon, even nadat Pim remise had weten te maken, met eeuwig schaak door de dame ook remise maken. Zo wonnen we dus met 2,5-1,5 van de Baronie en zijn we door naar de volgende ronde.

Subcategorieën

Teamleider Ger IJzermans.

Laad meer