Op dinsdagavond is het team bestaand uit Stefan Colijn, Mark Smits, Koen Riemens en René van den Broek naar Helmond afgereisd om alweer de vierde ronde van de avondcompetitie te spelen.

In de eerste drie rondes heeft het team, wat speelt in de hoofdklasse, maar een magere score van één matchpunt weten te boeken. De eerste twee rondes werd er verloren van King en Dubbelschaak. Pas de derde ronde werd er pas één matchpunt gepakt tegen de Stukkenjagers. Dit was reden genoeg om voor de winst te gaan, omdat degradatie anders wel dichtbij was gekomen gelijk.. Hier volgt een samenvatting van de match:

Op het eerste bord nam onze kopman Stefan Colijn het op tegen Jerzy Cebula. Na een ingewikkelde, scherpe variant van het vierpaardenspel kwam Stefan (wit) met een extra pionnetje uit de opening. Heel de partij lang heeft Stefan het plusje niet meer weggegeven en dit resulteerde in de winst op bord 1.

Op bord twee speelde Mark Smits met de zwarte stukken tegen Hugo Faber. Hier ging het lang gelijk op in een Spaanse stelling. Een hoop stukken werden afgeruild, waardoor Mark nog een paard en toren overhield tegen een witveldigeloper en toren. De pionnen werden slim op zwart gezet en het paard werd actiever dan de loper. Op zet 39 ging Hugo (door een foutje in de notatie) door zijn tijd, maar Mark stond ook al beter in de eindstelling.  = Nagekomen noot van de teamleider...  op grond van de partijnotatie van Mark is er op het moment van de tijdsoverschrijding echt sprake van nog maar slechts 39 gespeelde zetten, ook na het invoeren van de partjinotatie in de computer blijkt dat het geval te zijn. Inderdaad een winst voor Mark zowel op stelling én op klok dus ! =

Het derde bord werd bezet door Koen Riemens en Martijn Stoker. Koen, hopend op een gambietje, speelde 1 e4. Toen er hierop werd geantwoord met 1… e6, zag hij de bui al hangen. Frans praten is al niet zijn ding, maar de Franse opening.. Een poging werd gedaan met 2. b3 d5 3. Lb2. Het Reti gambiet werd helaas afgeslagen door Martijn met 4… Pf6. Na tien zetten besloot Koen alsnog maar een pionnetje te offeren voor wat spel, maar dit offer was niet heel sterk. Wat stukken werden afgeruild in het middenspel. In een stelling met een pionnetje minder werd er tot een remise besloten door zetherhaling. Beide partijen zouden bij een andere zet minder komen te staan.

Op het vierde bord nam René van den Broek plaats tegen Pascal Boudewijns. Na een wat vreemde, maar redelijk correcte opening werden er in het middenspel een aantal zwarte pionnen naar voren geschoven. Dit leidde wel tot wat spel, maar ook tot een verzwakte koningsstelling. René zag op een gegeven moment een vervelende, maar mooie, truc met een toren over het hoofd, wat hem de partij kostte.

Ronde: Ronde 4

HSC A

De Pion A

   

Cebula, J. (Jerzy)

2052

Colijn, S. (Stefan)

2339

z-w

0 - 1

Faber, H.K. (Hugo)

2016

Smits, M. (Mark)

2142

w-z

0 - 1

Wuijts, J.M.C. (Johan)

1963

Riemens, K. (Koen)

1926

z-w

½ - ½

Boudewijns, P. (Pascal)

1955

Broek van den, R. (René)

1903

w-z

1 - 0

Gemiddelde Rating:

1997

Gemiddelde Rating:

2078

 

1½-2½

 

Al met al een mooie uitslag van 2,5-1,5 in het voordeel van De Pion. 

De volgende ronde is thuis op 14 februari, tegen WLC. Hopen dat er dan ook punten gepakt kunnen worden!

Frank Lambregts, met dank voor het invallen, speelde op bord 1 met zwart tegen Jasper Willeboordse. Hij verloor al vroeg op de avond een stuk en daarmee werd ook de partij beëindigd. Patrick Peeters weerde zich goed met wit op bord 4 tegen Michiel Stafleu. Hier werkte het grote ELO verschil te zeer in zijn nadeel. Eén pion achter en daarna nog wat materiaal verlies waarna de partij in ons nadeel werd beslecht. Lewon Gevorkjan, met wit op bord 2 tegen Willem Linden (1962), wist op een onbewaakt ogenblik een toren plus een pion te ruilen voor twee stukken. Hierna werd het strategisch manoeuvreren en ondertussen werden er pionnetjes van de tegenstander verorbert. Lewon wist hier het punt van de avond te scoren tegen een veel sterkere tegenstander. Heel knap. Ondergetekende wist op bord drie de stand redelijk in evenwicht te houden tegen Jo Godderij. Vervolgens probeerde ik een doorbraak te forceren op de koningsvleugel zonder duidelijk voordeel te krijgen. Eind van het liedje was voor mij de vlag toen er volgens Frits nog wel geforceerd remise in had gezeten maar voor mij de pijp uit was. Eindstand 1 -3. We maken ons op voor onze laatste ontmoeting in de eerste klasse op 2 april tegen ’t Paardje.

Electronic Stability Program, Antiblokeersysteem, Antislipregeling. Zo maar wat termen die je niet vaak tegenkomt in een verslag van een externe wedstrijd. Het begon op die bewuste dinsdagavond 4 december 2018. Je wordt om 18.15 uur opgehaald om richting Eindhoven te rijden. Eerst het station in Eindhoven en daarna de speellocatie van de Woensel Licht Combinatie. Dat was de bedoeling. Het begon al verkeerd, in plaats van die net gescoorde maaltijdsalade, had je rustig wat groentes kunnen snijden, pasta kunnen koken en het vlees bakken. De chauffeur was wat te laat omdat de teamleider zijn papieren niet op orde had. Nog steeds ruim op tijd vertrokken we overigens uit Roosendaal. Maar na zo'n 25 minuten rijden, stopten we. We waren bij Rijen (goh, het toeval, niet kunnen rijen doe je bij Rijen...). De auto ging in storing. Gelukkig kwam een monteur van de Garage Van Eijck uit Breda zo'n 40 minuten later en konden we onze weg vervolgen. Maar wat had dat voor impact. Onze treinreiziger was vooruit gestuurd, meneer de Competitieleider bleek mevrouw de Competitieleider en onze teamleider bleek niet de bekende René te zijn. 'René wie?' waren de legendarische woorden van de teamleider van WLC A.

Omstreeks 20.30 uur, ruim 2 uur nadat uw reporter had gebaald dat hij die maaltijdsalade naar binnen had gewerkt, gingen de klokken toch aan. 30 minuten later dan de bedoeling. Maar de partijen waren er niet minder om. Stefan Colijn, onze treinreiziger, was dus als eerste aanwezig, zat op het eerste bord, is de enige speler van het Eerste in ons midden en is als eerste klaar. Het verhaal van de partij is simpel. Guus Bollen (2221) werd op de achterste drie rijen van het bord vastgezet. De stukken die over de vierde rij heen gingen werden afgeruild waarna Stefan 2 lopers had en Guus 2 paarden. De paarden werden vervolgens gewonnen ten koste van een toren een pion, maar de lopers bleken oppermachtig. Zie hieronder hoe een matnet gevlochten wordt.

De volgende die klaar was, was uw razende reporter. Dat duurde wel even wat langer overigens. Op het derde bord, tijdens de lange autorit was nog een wissel gemaakt op bord 3 en 4 overigens, trof hij Charlie Tang (2124) aan. Het werd een partij waarbij ondergetekende naar tactische kansen zocht, terwijl Charlie rustig afwachten. Nooit leek er iets aan de hand te zijn. Het zoeken was echter tijdrovend. Te tijdrovend. Ondanks prima voorbereiding om te snelschaken op 1 december jongstleden, vergaloppeerde uw favoriete verslagenschrijver zich lelijk in het eindspel. Er werden onnauwkeurige zetten gespeeld en dat leidde tot kwaliteitsverschil en daarmee verloor we een partij die gezien het spelverloop, naar de mening van schrijver dezes ook zeker terecht, in remise had mogen eindigen. Kijkt u maar mee naar de volgende zetten, met de analyse van Fritz.

Ondertussen wist de teamleider van WLC A, Rudy Simons (1994), weer wie René was. Van den Broek, dé Van den Broek. Maar zoals al bekend was René bij de les vandaag. Het werd een partij die niet noemenswaardig is, waarbij René door de vlag ging en daar houd het wel op wat René betreft. Toch komt hier een fragment, want gezien onze teamleider min of meer verwachtte dat ondergetekende dit verhaal zou typen, mag die ondergetekende ook wel afwijken van de post-rondemail van zijn teamleider. Kijkt u mee naar de stelling waarbij onze aller teamleider door de vlag gaat (met de analyse van René zelf).

Maar dan, de laatste. Waar onze Competitieleider zichzelf Moi noemt, heeft Ivo Kok het voordeel dat hij slechts IK hoeft te noteren bij zijn naam. Hij nam het op tegen Jeroen Medema (2190). Ivo had veel tijd gebruikt om activiteit te krijgen op het bord en dat leverde hem een prima stelling op. Een actief paard in het centrum dat goed kon samenwerken met de overblijvende toren. Ideaal, want hierdoor kon hij een vrijpion creëren. In de tweede helft van de partij, na de eerste tijdscontrole, bleek dat nuttig want Jeroen had moeite om een verdediging te bedenken. In de tweede tijdsperiode gebruikte Jeroen dan ook veel tijd en dat brak hem op. Met nog 1 seconde op de klok en een winnende stelling, kon Ivo vlag zeggen.

Daarna begon de lange terugreis, via een straat in Tilburg met een moeilijk mooie naam, langs de bewuste parkeerplaats, zonder autoproblemen. Met een stabiele 2-2 arriveerden we rond half twee ’s nachts in Roosendaal en werd uw razende reporter aan het typen gezet. Daar heeft hij even zijn tijd voor genomen om wat partijfragmenten op te kunnen nemen.

De komende wedstrijden zijn allemaal tegen Tilburgers, eerst komt KiNG nogmaals op bezoek, daarna mag Stukkenjagers op bezoek komen en daarna mogen we op bezoek bij Stukkenjagers. Lijfsbehoud is nog altijd mogelijk.

Subcategorieën

De Pion A speelt in de Hoofdklasse van de avondcompetitie van de NBSB

 Koen Riemens
2  René van den Broek (TL)
3  Henk Wennekes
4  Frank Lambregts


De Pion B speelt in de 1e klasse van de avondcompetitie van de NBSB.

1  Imad Abou Dehn
2  Lewon Gevorkjan
3  Henk Alberts (TL)
4  Marieke van Essen
5  Ab Witkamp
6  Patrick Peeters

 

De Pion C speelt in de 2e klasse van de avondcompetitie van de NBSB.

1  Koen Riemens
2  Ton van der Werf
3  Frank Lambregts (TL)
4  Lewon Gevorkjan
5  Ferdin de Graag
6  Kimberley Oostvogels


De Pion D speelt in de 2e klasse van de avondcompetitie van de NBSB.

 Imad Abou Dehn
2  Frans Peeters
3  Henk Alberts
4  Ab Witkamp
5  Patrick Peeters
6  Ger IJzermans (TL)
7  Cora Oostvogels


Laad meer