Na het eerste team heeft ook het tweede team het kampioenschap binnengehaald. De laatste wedstrijd tegen Krimpen a/d IJssel 4 werd met 5½-2½ gewonnen. Dat klinkt als appeltje-eitje, maar dat was het niet. Tenminste, niet in eerste instantie.
Krimpen a/d IJssel was geenszins van plan ons het kampioenschap cadeau te doen (en gelijk hebben ze natuurlijk) en had een sterk team opgesteld. Met name op de eerste 4 borden troffen we sterke tegenstanders. Ik zei vooraf in de auto met Henk Alberts en Bas Robben dat met name bord 6 en 7 de zwakke plekken bij Krimpen waren en dat daar zeker gewonnen moest worden. "Ja, ja, voer de druk maar op", kreeg ik als antwoord. O ja, Henk en Bas zaten vandaag op bord 6 en 7. Maar ze deden wel wat gedaan moest worden. Het duurde lang voor de eerste beslissingen vielen en na ongeveer een uur à anderhalf uur spelen leek het erop dat het vandaag voor ons nog een bijzonder zware kluif zou worden, maar de eerste klappen vielen op... bord 6 en 7! Henk Alberts zag zijn tegenstander 15 zetten lang uitstekende zetten doen (goede kennis van de openingstheorie?) maar daarna volgden wat Henk noemde "wat rare zetten". Henk kreeg allengs steeds meer voordeel daardoor en won al met al toch vrij gemakkelijk zijn partij. Bas Robben maakte handig misbruik van een open koningsstelling van zijn tegenstander, won ook nog een stuk en ook hij won overtuigend. Muhammed Almatni speelde een goede partij tegen een zeer sterke tegenstander (rating 1847), maar verloor in de loop van de partij 2 pionnetjes en moest het onderspit delven. Zelf verloor ik op schlemielige wijze een pionnetje, dus zocht ik daarna zoveel mogelijk de complicaties op in de hoop aanval te krijgen of ergens een pion terug te kunnen pakken. Dat laatste lukte, waarna een remisestelling overbleef en ik toch nog een halfje wist binnen te hengelen.
De stelling van Ad Bruijns zag eruit alsof iemand willekeurig een doosje stukken over het bord had uitgestrooid. Maar Ad wist wat hij deed. Hij kwam binnen met de dame, creëerde een vrijpion en als klap op de vuurpijl wist hij ook nog de dame te winnen. Hij had nog maar 2½ minuten op de klok staan, maar het vervolg was zo simpel uit te spelen dat zijn tegenstander geen andere keus zag dan opgeven. Nog maar een halfje nodig voor het kampioenschap!
En dat halfje kwam er en nog wel meer ook, want Bas Snijders stond intussen straal gewonnen. Bas had twee pionnen meegesnoept en speelde het eindspel gedecideerd uit: 1½-4½ en daarmee waren we kampioen.
Anthony Snijders trof net als Muhammed een zeer zware tegenstander en bood net als Muhammed uitstekend partij. Alleen verloor hij wel een pionnetje en zag dat nooit meer terug, wat hem de das omdeed in het eindspel. Thimo Linders zette op zijn eigen typische manier de puntjes op de i. Het werd een partij tussen twee jeugdtalenten, de materiaalverhouding bleef lang gelijk, maar Thimo bleef zoals altijd geduldig en secuur spelen en wikkelde af naar een eindspel waarin zijn koning en zijn toren beter stonden dan die van zijn tegenstander. Dat betaalde zich uit: Thimo won het eindspel en bracht ons bordpuntentotaal op 5½.

Missie volbracht, we zijn kampioen! Twee teams van De Pion kampioen, dat brengt vreugde in Roosendaal en de rest van Nederland. In Rotterdam zijn er zelfs vergaande plannen om feest te gaan vieren op de Coolsingel. Het schijnt dat de lokale voetbalploeg daar er ook goed voor staat en waarschijnlijk kampioen gaat worden, dus dan kan die en passant ook in het zonnetje worden gezet. Mooi meegenomen! Zelf vieren we het kampioenschap op de feestavond van 23 juni. Op naar de 5e klasse!

Krimpen a/d IJssel 4 - De Pion 2 2½ - 5½

Niels Groeneveld (1582) - Kees van Hogeloon (1483) ½ - ½
Frits van Duin (1847) - Muhammed Almatni (1630) 1 - 0
Eric Hill (1537) - Ad Bruijns (1690) 0 - 1
Jonathan Zandee (1706) - Anthony Snijders (1481) 1 - 0
Cornelis Pols (1597) - Thimo Linders (1650) 0 - 1
David Verhoef (882) - Bas Robben (1517) 0 - 1
Dick van Buuren (1334) - Henk Alberts (1541) 0 - 1
Thom van Duin (1354) - Bas Snijders (1440) 0 - 1

 

 

De Pion 2 heeft weer een horde genomen op weg naar het kampioenschap. Een hele lastige horde, zo bleek wel. De sterkte van De Zwarte Dame uit Kruiningen viel lastig in te schatten: wisselende resultaten en een nogal wisselende teamsamenstelling. Maar wij kwamen erachter dat het toch een verdraaid sterke tegenstander was, die ons dan ook een bijzonder lastige middag bezorgde.
Het team van De Zwarte Dame bestond uit 8 mannen met allen een toch zeer lichte huidskleur. Waar is die zwarte dame dan gebleven? Maar ja, wij spelen in The Black Horse en daar staat ook geen zwart paard in de gang. Het duurde zeer lang voor dat er enige aftekening kwam op de diverse borden. De eerste beslissing viel bij mij op het bord. Ik stond niet onaardig, al had ik last van een ingesloten loper. Toen ik eindelijk de bevrijdende zet kon spelen (of dacht te kunnen spelen) die mijn loper zou bevrijden, offerde mijn tegenstander ineens pardoes een toren op h7. Was dat briljant of een overmoedige zet die hem fataal zou worden? Het bleek het eerste: ik moest gedwongen nemen en daarna ging ik gedwongen mat in 4. Een prachtige combinatie!
Daarna dubbel positief nieuws. Patrick Lubbers won (ik ben vergeten navraag te doen hoe het bij hem gegaan is, dus weet daar verder niks van) en ook Bas Robben haalde een punt binnen. Bas speelde tegen Alexander van 't Hoff, die ook speelde (of nog speelt) bij BSV. Bas speelde een schitterende partij: hij offerde eerst een pion en daarna de kwaliteit en kreeg daarna een overweldigende aanval die hem de winst opleverde.
Henk Alberts liet niet veel later een remise optekenen, maar bij Muhammed Almatni ging het helaas mis. Een ijzersterke pion, ondersteund door een sterke toren drong zijn stelling binnen, terwijl Muhammeds eigen pion buitenspel stond. Muhammed verloor en daarmee kwam de stand op 2½-2½ en was het nog even heel spannend. Even, want een blik op de de borden van Anthony en Thimo, onze superscores in ons team, gaf al snel vertrouwen dat het wel goed zou komen.
Anthony Snijders kreeg een ijzersterke aanval langs de 7e rij en dat leverde hem een stuk op. Hij speelde het secuur uit en haalde het volle punt binnen. Theo Potjes stond niet slecht, maar zijn tegenstander had wel een vrijpion die gevaarlijk kon worden. Het kwartje kon twee kanten op vallen. Totdat Theo op ongelukkige wijze een stuk verloor en hij het niet meer kon redden.
De tegenstander van Thimo Linders had een methode bedacht om zich door Thimo te laten onderschatten. Op zijn trui stond met grote letters "DOM" geschreven. Het werkte niet. In een dichtgeschoven pionnenstelling drong Thimo met zijn koning de stelling binnen en voerde de druk geduldig en subtiel op. Zijn tegenstander kwam steeds meer klem te staan, verloor een paar pionnetjes en zo haalde Thimo het punt en daarmee de overwinning voor ons binnen.
Behalve de wedstrijdwinst leverde het treffen met De Zwarte Dame ons nog een onverwachte winst op. De tegenstander van Anthony (Klemen Pernat Sušek) bleek in Roosendaal te wonen en wil lid worden van De Pion. Uiteraard is hij van harte welkom!
Onze concurrent in de titelstrijd (Sliedrecht 3) won overtuigen met 6-2 van De Baronie 4, dus moet er in de laatste wedstrijd tegen Krimpen a/d IJssel 4 minimaal gelijkgespeeld worden om het kampioenschap binnen te halen. Op papier is Krimpen a/d IJssel 4 een team waar we geen moeite mee zouden moeten hebben. Maar je weet maar nooit. Dus nog één keer met volle kracht er tegenaan en dan kunnen we straks samen het eerste een dubbel kampioenschapsfeest vieren.

De Pion 2 - De Zwarte Dame 2 4½ - 3½
Kees van Hogeloon (1483) - Riny Westveer (1663) 0 - 1
Muhammed Almatny (1630) - Leendert van Klinken ( - ) 0 - 1
Henk Alberts (1541) - Ad van Klinken (1538) ½ - ½
Anthony Snijders (1481) - Klemen Pernat Sušek ( - ) 1 - 0
Thimo Linders (1650) - Marco Baars (1442) 1 - 0
Bas Robben (1517) - Alexander van 't Hoff (1127) 1 - 0
Patrick Lubbers ( - ) - Marius Leendertse (1302) 1 - 0
Theo Potjes (1402) - Flip Meijaard (1326) 0 - 1

Onderweg naar Overschie waren we wat bevreesd voor blokkade-acties. Die vrees bleek, gelukkig, onterecht; de heenreis verliep zeer voorspoedig. Wel gaf onze teamcaptain Bas ons een waarschuwing mee. Overschie 2 stond dan wel niet zo hoog, maar ze hadden in elke wedstrijd minstens 3½ bordpunt. Zo slecht waren ze dus zeker niet. Ook kregen Theo en Henk het nog over vakantie in Spanje. Op de vraag van Theo of Henk nog naar de Sagrada Familia in Barcelona was geweest reageerde Henk fel. "Nee, nee. Ik ga niet een kerk binnen. Dat doe ik niet!" En even later kwamen we aan in Overschie en wat zien we daar? Een grote kerk! Ad vond hem wel mooi en liep eropaf om er een foto van te maken. En op dat moment zagen voor de kerk een groot bord: "Schaakgenootschap Overschie." Die kerk was de speellocatie! En zo moest Henk alsnog de kerk in.
Aan "voor het zingen de kerk uit" doen we niet. Geen korte partijen, geduld is een schone zaak. Daar zijn we tot nu toe ver mee gekomen. Hoewel: Bas Snijders was redelijk op tijd klaar. Remise was het resultaat. Met Ad Bruijns ging het bepaald niet goed. Hij kreeg een venijnige aanval over zich heen en was in serieuze problemen. Ik weet niet of Ad stiekem een schietgebedje heeft gedaan in de kerk, maar als dat zo was heeft het geholpen. Zijn tegenstander blunderde ineens een stuk weg en Ad stond ineens straal gewonnen. Niet veel later gaf zijn tegenstander dan ook op.
Een tijd later dienden Bas Robben en Thimo Linders gezamenlijk een mokerslag uit aan Overschie door beiden hun partij te winnen. Bas maakte met een paar mooie krachtzetten gehakt zijn tegenstander en Thimo walste dwars door het midden de stelling binnen en won overtuigend. En toen stonden we ineens met 3½-½ voor en de winst al zo goed als binnen, met name omdat Anthony en ik intussen ook gewoon heel lekker stonden.
Theo Potjes stond lange tijd bijzonder aardig, maar laat in de partij kreeg hij wat last van vermoeidheid en na een paar mindere zetten verloor hij alsnog. Henk Alberts had het de hele middag al lastig en met een ongelukkige zet was het ineens helemaal uit. Henk voelt zich echt niet op zijn gemak in een kerk, dat blijkt wel. Maar dat kon de pret allemaal niet drukken. Want Anthony stond in een eindspel met in elkaar geschoven pionnen een kwaliteit voor en wat misschien nog belangrijker was in die stelling: zijn koning stond in het midden en kon de stelling binnendringen, terwijl de koning van zijn tegenstander ergens zielig in een hoekje stond. Anthony won en de buit was binnen.
Mijn tegenstander had in de opening een pion geofferd voor tegenspel, maar kreeg geen tegenspel en die pion zag hij nooit meer terug. Toen het eenmaal 4½-2½ voor ons was en ik inmiddels een straal gewonnen eindspel op het bord had, zinspeelde hij er waarschijnlijk op dat ik snel naar huis wou en bood nog even snel remise aan. Daar had ik geen zin in. Dan maar even doorspelen, maar ik geef geen winstpartij weg. Althans: niet vrijwillig. Onvrijwillig dit keer ook gelukkig niet en pakte mijn eerste winst van het seizoen.
Een mooi eindresultaat: winst met 5½-2½. Geen ander team heeft tot nu toe met die cijfers van Overschie 2 gewonnen. Het kampioenschap komt nu echt dichtbij. We staan aan kop en 2 punten los.

Overschie 2 - De Pion 2 2½ - 5½

Mario Dirks (1558) - Kees van Hogeloon (1467) 0 - 1
Menno Maarsen (1610) - Ad Bruijns (1680) 0 - 1
Kris van den Heuvel (1647) - Henk Alberts (1546) 1 - 0
Wil de Gids (1443) - Anthony Snijders (1469) 0 - 1
Remco van Duist ( - ) - Thimo Linders (1650) 0 - 1
Fabio van 't Hoff ( - ) - Bas Robben (1517) 0 - 1
Ruud Gorseman (1425) - Theo Potjes (1414) 1 - 0
Özgür Atmaca ( - ) - Bas Snijders (1440) ½ - ½

 

 

Gistermiddag heeft ons eerste team met 5,5-2,5 gewonnen van het eerste van D4. Op basis van ratings waren we in het nadeel, maar daar was gezien de 3 overwinningen en 5 remises niet veel van te merken:

D4 1 (1967) - De Pion 1 (1911) 2½-5½
1. Robbert van Vossen (2009) – Ivo Kok (2136) 0-1
2. Pierre Jaspers (1937) - Koen Riemens (1939) ½-½
3. Maykel Smits (2003) - Marcel Huijser (1906) ½-½
4. Thorvald Guurink (2044) - René van den Broek (1893) ½-½
5. Carlo Bloem (1978) - Eric van Loon (1857) 0-1
6. Marc Caluwe (1977) - Carlo Rens (1929) ½-½
7. Lucas den Boer (1871) - Ngo Hin Cheng (2083) 0-1
8. Dick Kriens (1920) - Stijn Goorden (1542) ½-½

De remises waren over het algemeen prima. Koen (bord 2), Marcel (3), Carlo (6) en Stijn (8) hadden allen interessante partijen, met een terechte uitslag. Alleen René (4) gaf aan dat zijn tegenstander tot op het laatste moment kansen had om te kunnen winnen. Een bijzonder knappe prestatie van Stijn: hij hield met zwart Dick Kriens (rating 1921!) strak op remise.

Van de partijen waarin wij aan het langste eind trokken wat fragmenten.  

Ivo Kok – Robbert van Vossen
De mooiste combinatie van de middag komt wat mij betreft op naam van onze eerste bordspeler Ivo Kok. Ivo speelde met wit tegen Robbert van Vossen en won in een betere stelling dankzij een verrassend dameoffer.

Ivo heeft een mooi plusje bereikt, maar de beste voortzetting is niet meteen duidelijk. Wel voor onze Ivo. Hij speelt hier 30. f4!


30. .. Txf4 31. Txe3!! Wit offert tijdelijk de dame tegen een toren en een loper:

31.. Txg4 32. Txe5 Te4

33. Te1! De problemen op de onderste rij zorgen voor groot materiaalverlies 1-0

Eric van Loon - Carlo Bloem

Eric speelde op bord 5 een partij uit 1 stuk. Hij wist een klein voordeel mooi uit te bouwen tot materiaalvoordeel:

24. Ph4! 

24...Tf8 (24... gxh4 25. Dxf5+ Kh8 26. Tg6 Df8 27. Lf7 ) 25. Pxf5 (25. Lf7 Txf7 26. Txh6+ ) 25... Txf5 26. Td8 Tf8 27. Le6

Zwart staat helemaal klem en besluit materiaal te offeren: 27.. Pa6 28. Rxa8 Rxa8 29. Td7 waarna Eric de zwarte dame wint. 29 ... Tf8 30. Txg7+ Kxg7 31. Dd1 Pc5 32. Lb3 Te8 33. Dd4+ Kg6 34. Dd6+ Kg7 35. Dxc6 Td8 36. Dc7+ Td7 37. Dxb6 e3 38. fxe3 Td1+ 39. Kh2 Pd7 40. De6 1-0

Ngo Hin Cheng - Lucas den Boer

Ngo Hin had een mooie partij, al een kwaliteit gewonnen en zorgde vlak na de tijdcontrole voor een matje dat je niet zo vaak ziet:

41. g4+ 1-0

We staan hierdoor eerste in de 4e klasse G. Volgend jaar gaan we op 11 februari verder tegen mede kampioenskandidaat EGS.

Oh ja, de legendarische D4-De Pion wisselbeker blijft dus in Roosendaal!

We draaien leuk mee aan kop in de 6e klasse, maar tegen de ontmoeting met De Baronie 4 zagen wel een beetje op. Elk jaar hebben we het lastig tegen De Baronie en vorig seizoen zijn we zelfs ongenadig door hen afgedroogd. Onze teamcaptain en onze voorzitter waren voor de ontmoeting met De Baronie ineens zo ver mogelijk weggevlucht: helemaal naar Australië. Op vakantie? Of angst voor De Baronie? Wie zal het zeggen. Ook de beide Patricks (Patrick Heijnen en Patrick Lubbers) moesten we missen. De overigen bleven ontredderd achter. Ergens in de huishoudelijke reglementen staat kennelijk dat De Pion 2 niet zonder Ad mag aantreden. Maar onze Ad zat aan het andere eind van de wereld. Wat nu? Gelukkig bleek na enig speurwerk dat we behalve Ad Bruijns nog een Ad in de vereniging hebben: Ad van den Brand. Hij was 23 jaar lang penningmeester en een behoorlijk goed schaker, maar heeft wel al in 5 jaar geen partij meer gespeeld. Maakt niet uit: het is een Ad en hij is nog altijd lid van De Pion dus hij werd opgetrommeld. We hadden hem wel op bord 8 geplaatst, want iemand die zo lang niet meer geschaakt heeft zou wel eens kunnen zijn vergeten hoe het ook weer moet. Dat viel in de praktijk nogal mee, maar daarover later.
Behalve Ad van den Brand wilde zowat het hele team ook op bord 8 spelen. Want velen klaagden dat ze niet in vorm waren. Ook Muhammed Almatni, door teamcaptain Bas Robben op bord 1 gezet, zou liever op bord 8 spelen. Dat ging me wat te ver, maar ik bood hem wel aan te ruilen met mijn bord (bord 5). Dan zat ik op bord 1, maar zoals ik tot dusverre heb gespeeld in de externe maakte dat niet veel uit. Als je dan toch verliest kun je het beter op bord 1 doen. Want ja, ook ik zat in over mijn vorm.
Wie de uitslag ziet zal waarschijnlijk de wenkbrauwen fronzen over dat getob over onze vorm. Misschien is vooraf roepen dat het niks wordt wel een goede voorbereiding, ik weet het ook niet. Hoe dan ook: alle teamleden speelden de sterren van de hemel, met een klinkende overwinning als gevolg. Het duurde bijzonder lang voordat de eerste uitslag binnenkwam en veel partijen gingen in eerste instantie redelijk gelijk op. Bas Snijders speelde na een paar uur remise, de uitslag van de anderen lieten nog langer op zich wachten. Zowat overal kwam iedereen langzamerhand steeds beter te staan en in één keer kwamen de punten binnenrollen. Ad van den Brand was het schaken echt niet verleerd en won simpel op het 8e bord. Theo Potjes ("Ik had beter niet mee kunnen gaan, want ik ben totaal uit vorm") won dit keer niet met een spetterende aanval, maar speelde rustig, won een paar pionnetjes en scoorde wederom een punt. Naar eigen zeggen was dat mede de verdienste van Ad van den Brand. "Die man straalt zo'n rust uit, daar word ik zelf ook rustig van", aldus Theo Potjes. Henk Alberts was in het begin van de partij in de problemen gekomen, wist die aardig op te lossen, maar wel ten koste van een pion en dat werd hem in het eindspel fataal. Verlies voor Henk, met een stand van 2½-1½ in ons voordeel was het nog even spannend. Totdat er in één klap 3 punten binnenkwamen. Muhammed, nu dus op het 5e bord, won met speels gemak. Tja, als je zelf vraagt om een lager bord moet je ook wel scoren en dat deed Muhammed dus ook. Thimo toverde de ene na de andere krachtzet op het bord, dreef zijn tegenstander tot wanhoop en won ook overtuigend. En ook Anthony, dit keer spelend op bord 3, wat toch ook hoger is dan waar hij normaal speelt, won simpel en overtuigend. En daarmee deed mijn partij ineens niet meer ter zake. Na een redelijk snelle stukkenafruil bleef er lang een gelijkwaardige stelling op het bord staan en dat was intussen niet veranderd. Na herhaling van zetten werd het remise.
We staan nu 2e op één puntje van Sliedrecht 3. Als we die wedstrijd winnen zijn we koploper en hebben we gezien de tegenstanders die we daarna nog krijgen het kampioenschap voor het grijpen. Maar dan moeten we eerst wel winnen van Sliedrecht 3. Ik denk dat het verstandig vooraf te constateren dat dat een zware dobber voor ons wordt en dat we toch eigenlijk zwaar de underdog zijn. Met die gedachte zijn we de vorige wedstrijden ook ingegaan en dat is steeds goed afgelopen.

De Baronie 4 - De Pion 2 2 - 6

Alex Crane (1682) - Kees van Hogeloon (1479) ½ - ½
Bas Ligtenberg (1605) - Henk Alberts (1542) 1 - 0
Simon den Hengst (1563) - Anthony Snijders (1437) 0 - 1
Ron Graumans (1495) - Thimo Linders (817) 0 - 1
Michiel Stafleu (1537) - Muhammed Almatni (1598) 0 - 1
Jan-Leendert Dogterom (1520) - Bas Snijders (1429) ½ - ½
Kees de Leeuw (1413) - Theo Potjes (1385) 0 - 1
Nico Zaal (1299) - Ad van den Brand (1621) 0 - 1

 

Op zaterdag 26 november 2022 kwam De Raadsheer op bezoek in The Black Horse. Het is één van de sterkere teams in de klasse 4G: dit beloofde een spannende strijd te worden. De inzet van de match is niets minder dan het in de race blijven voor een kampioenschap.

Teamcaptain René had een week te voren de opstelling van het 1e doorgeseind. Na wat korte uitwisselingen was er consensus. Zo gezegd zo gedaan: de Pionezen namen plaats in de gekozen opstelling.

Het scherpe oog van De Raadheer bespeurde echter nog voor de aanvang van de match een verschil in de opstelling op de wedstrijdformulieren, en de spelersnamen achter de borden... De keus tussen de paperassen aanpassen of een stoelendans tussen René en Marcel was snel gemaakt: de Pionezen ruilden van stoel, bord en kleur.

Na de openingswoorden van onze welbesnorde voorzitter werden de klokken in gang gezet, en de eerste houtjes verschoven.

De relatie tussen de verrichtingen van het Eerste en de annalen van een zeeslag berust op louter toeval.

De eerste beslissing viel al snel... René kwam met een Vliegende Ouwe Man uit de startblokken. Deze is nog net wat minder legendarisch dan de Vliegende Hollander, maar daar wordt aan gewerkt. De bordenwissel pakte vooralsnog goed uit. Zoals het spreekwoord zegt: Een winnende kapitein heeft altijd gelijk!

Oud-lid Johan Goorden komt tegenwoordig uit voor de Raadsheer en kwam uit tegen zijn jongere naamgenoot Stijn Goorden. De ervaren oude rot wist hier wel raad mee en kaapte het punt.

Thijs probeerde te Hepta een Caro-Kann uit een baai te krijgen en kreeg al vroeg een dubbele aanval voor zijn kiezen. De grote vaart leer je met veel vallen en net zo vaak weer opstaan. Volgende keer beter!

Eric belandde bij het verlaten van haven numero Cinco in zwaar weer. Niet lang daarna sloegen kanonnen grote gaten in het vlaggenschip. Het schip dreef af naar open zee, alwaar de eenzame admiraal zich moest overgeven aan een grote overmacht.

De Pionese vloot heeft het zwaar te stellen. Gelukkig zit bij onze tweemaster een koene kapitein aan de riemen. In de zee van mogelijkheden vond hij de juiste weg om de Zilvervloot thuis te brengen.

Bij Uno raakte Yvo na wat omslachtige maneuvres in troebel Siciliaans water. Met het bijzetten van alle zeilen kon hij gelukkig averij voorkomen, maar daar bleef het dan ook bij.

De slag van de driemaster begon met veel ontwijkende manouvres. Lang leek er niets aan de hand. De vloot van uw verslaggever koos echter een ongunstige stroming en lag plots passief opgesloten achter Franse riffen. De antagonist trok plots met veel geweld ten aanval maar sloeg daarbij zichzelf stuk op de riffen. Uiteindelijk werd de vijandelijke admiraal geïsoleerd en gekielhaald. De gewisselde spelers  scoren het volle pond: Wat je noemt een gouden wissel!

Zo was het evenwicht tussen de teams weer volledig hersteld, en kwam het aan op D'n Elf. Erik enterde het vijandelijke schip en er ontspon zich een lang man-tegen-man gevecht. Langzaam maar zeker werd de opponent in een hoek gedrongen. De genadeklap uitdelen was niet eenvoudig, maar het lukte: Erik was de matchwinner!

Zie voor de volledige opstelling:

https://knsb.netstand.nl/pairings/view/12737

Zo doet het Eerste nog volop mee om het kampioenschap: met nog drie andere koplopers hebben we 6 matchpunten uit 4 wedstrijden. Dat het maar een spannend seizoen mag blijven!

 

 

 

Even genoeg van het voetbal? Schaken is zeker zo spannend! Dat bleek maar weer eens bij de afgelopen ronde van de KNSB-clubcompetitie in de Black Horse. Bij zowel het eerste als het tweede van De Pion was het een echte thriller.
De Pion 2 begon voor de verandering met een 1-0 voorsprong. De tegenstander, RSR Ivoren Toren 3 uit Rotterdam, kwam met 7 man. (Ze hadden dat wel vooraf keurig netjes doorgegeven). Bas Snijders kreeg het punt daardoor cadeau. Vorig seizoen speelden we ook tegen RSR Ivoren Toren en verloren we kansloos, maar dit seizoen zijn enkele sterke spelers er niet meer bij en zijn de Rotterdammers op papier wat minder sterk. Niettemin hebben zij nog altijd een team wat in de top van onze klasse kan meedraaien. Tegen De Pion 2 waren zij slechts met 7 en deden de broers Jungbin Lee en Jungmin Lee niet mee. Aan de andere kant moesten wij het stellen zonder Bas Robben en Muhammed Almatni. En RSR Ivoren Toren hade vervangers voor de gebroeders Lee die in sterkte niet voor hen onder deden. Al met al speelden we tegen een team met een gemiddelde rating van 1588 (da's behoorlijk sterk voor deze klasse) met een paar jeugdspelers van wie de rating waarschijnlijk nog wat achter loopt. Ter vergelijking: onze gemiddelde rating was 1381, al zegt dat ook weinig, omdat Thimo Linders veel sterker is dan zijn rating aangeeft en Patrick Lubbers nog helemaal geen rating heeft.
Onze 1-0 voorsprong was snel verdwenen. Ik blunderde een stuk weg, probeerde nog wat te rommelen, maar mijn tegenstander liet zich niet gek maken en won gedecideerd. Anthony Snijders bracht de voorsprong weer terug. Hij won een pion en wikkelde vervolgens af naar een straal gewonnen eindspel. We stonden voor, maar op veel borden was het nog onduidelijk of hadden onze spelers het knap lastig. Maar ze bleven manmoedig overeind. Ad Bruijns kreeg een scherpe opening voor zijn kiezen, moest alle zeilen bijzetten om niet in de problemen te komen, maar bleef overeind en wikkelde na stukkenruil af naar remise. Thimo Linders kreeg een stelling op het bord met in elkaar geschoven pionnen en ongelijke lopers. Remise was onvermijdelijk. Stand 3-2: dat begon er toch al aardig uit te zien.
Theo Potjes speelde wederom met jeugdig elan en viel de koning van zijn tegenstander aan met elk stuk wat op het bord stond. Een tijdje leek die tegenstander het nog net te kunnen keepen, maar de druk van Theo werd toch te veel en Theo won met een vernietigende mataanval.
Nog maar een halfje nodig voor de winst en dat halfje kwam er. Net als Thimo Linders had ook Henk Alberts een stelling met in elkaar geschoven pionnen en ongelijke lopers op het bord gekregen en moest zijn tegenstander berusten in remise. Patrick Lubbers kon daarna met een gerust hart opgeven. Hij was naar bord 2 geschoven, kreeg een jonge tegenstander die normaal gesproken overigens ook op een lager bord speelt, maar de sterren van de hemel speelde, een prachtige koningsaanval opzette en daardoor een volle toren kon winnen. Patrick zocht nog naar tegenkansen, maar tevergeefs, Hij verloor dus, maar de winst was toch al binnen.
We draaien lekker mee bovenaan en doen nog mee voor het kampioenschap, maar we zijn er nog lang niet. Volgende ronde moeten we tegen De Baronie 4 uit Breda, ook weer een pittige tegenstander. De krachtsverschillen in deze groep zijn bijzonder klein en dat maakt het een heel leuk seizoen.

De Pion 2 - RSR Ivoren Toren 3 4½ - 3½

Ad Bruijns (1686) - Bent Blokland (1730) ½ - ½
Patrick Lubbers ( - ) - Rawi Wortman (1581) 0 - 1
Henk Alberts (1538) - Leo Veth (1671) ½ - ½
Anthony Snijders (1437) - Manixia Wortman (1531) 1 - 0
Kees van Hogeloon (1478) - Wouter Scheffer (1581) 0 - 1
Thimo Linders (717) - Ed van Doorn (1560) ½ - ½
Theo Potjes (1385) - Rik Wortman (1460) 1 - 0
Bas Snijders (1429) - NO 1 - 0

Laad meer