Drionezen tafelen zwaar

Het is een doordeweekse avond, het is woensdagavond 16 januari. Het vriest dat het kraakt. De Avonddrionezen warmen zich op bij Shoarma Spicy. Vanavond staat er veel vlees op het menu. Vlees als voor-, tussen-, hoofd- en nagerecht. Dit Tilburgse gastronomische arrangement was genaamd Stukkenjagers B.

We arriveren op tijd in de sfeervolle zaal. Eric was als vooruitgeschoven post zo slim om de beste tafels voor ons te reserveren. Na een, zoals altijd, charismatische openingsspeech door clubicoon César Bekx gingen de Avonddrionezen er eens lekker voor zitten.

Aan de eerste tafel zat Rogier als snel smakelijk te kluiven aan een op Slavische wijze bereide vleesschaal. Rogier werkt zich geduldig naar de botten toe. Carlo had het een tafeltje verder zwaarder. Als fijnproever heeft hij niets op met de Engelse keuken en verslikt zich snel. Eric is echter in zijn element: Franse keuken met dure bijpassende wijnen vervoeren hem steeds verder en verder. Ook Marcel probeert te genieten van een gerecht dat in een uithoek van Frankrijk bereid lijkt zijn, het lijkt echter meer een ongezellige Waalse kaasfondue.

Voor zo’n kaasfondue dient men de tijd te nemen. Disgenoot Op ’t Hoog houdt zich echter niet aan deze ongeschreven regel waardoor onze man steeds gehaaster zijn brood in de gele kaasmassa diende te dopen. Bij de laatste gehaastte hap verbrandde hij zijn rechterhand aan de rechaud en kon niets anders dan het diner en de plaats van handeling verlaten.

Eric was ondertussen een aantal klassieke wijnen aan het wegwerken en wist bij de overgang van Bourgogne naar Bordeaux de houtlagering te herkennen van Frans eiken. Deze voorsprong van houtkennis bleek cruciaal: tafelgenoot Huibers boog diep hiervoor.

Rogier ging ondertussen vrolijk verder met het eten van op houtskool gegrilld vlees. Zijn darmen waren tevoren voldoende geleegd om zo’n ongesorteerde massa van kip, varken, lam en rund weg te werken. Een onverwachte hap van bokkenvlees zorgde voor een onbedaarlijke hoestbui en leidde ertoe dat hij de helft van het gerecht in Tilburg moest laten staan.

Als laatste was Carlo nog wat aan kauwen op een bord met taaie sausages. Totaal onverfijnd gekruid en met druiperige friet verrijkte troep eigenlijk. Toen hij besefte wat een ellende hij zichzelf aandeed vermande hij zich: hij stond op, boerde luid en applaudiseerde voor zijn bakgast.

Kortom:

   Stukkenjagers B       1984 – De Avonddrionezen    1974 2½ – 1½
1. Bas Rosheuvel         1786 – Rogier van Loon      2036 ½  – ½
2. Tijmen Kampman        2184 – Carlo Rens           2028 1  – 0
3. Peter Huibers         2118 – Eric van Loon        1951 0  – 1
4. Joost op ’t Hoog      1850 – Marcel Huijser       1882 1  – 0

Geef een reactie