De Pion Roosendaal wint van PION Groesbeek

17 september 2016, zaterdag, 8 uur in de ochtend. Wekkertje gaat. Op dat soort momenten sta je rechtop naast je bed, want je weet dat vandaag de cruciale dag gaat worden waarop het beste team uit Roosendaal zichzelf gaat revancheren. Waar het Eerste vorig seizoen buitengewoon dichtbij promotie is gekomen in klasse 2D, mogen we het dit jaar opnieuw proberen. De eerste ronde treffen we PION in Groesbeek. Pittig ver weg, maar eenmaal daar zagen we gelijk kans schoon om onze longen te verschonen in de bosrijke omgeving. Het is weer eens wat anders dan uitlaatgassen inhaleren. Nieuw seizoen. Nieuwe kansen. Dat is wat opperbaas Ger IJzermans langs de zijlijn aan het brullen was. Aan motivatie geen gebrek! Laten we die twee matchpunten dan maar eens kapen… Met een aardig openingswoordje heette onze tegenstander, in de vorm van Theo Wijnhoven, ons welkom. Even na twaalf konden we dan beginnen. Groesbeek had twee invallers geregeld op bord 7 en 8. De Pion verkeerde op volle oorlogssterkte. Alik, Cees en Jordy stonden in de spits. Met daarachter het waanzinnige sterke en solide middenveld in de personen van Stefan, Jan en Mark. Ivo en Ludo in de achterhoede. Onze goalie en man van de wedstrijd was Ger.

Op bord 1 zit ons talent Alik met wit tegen Jasper Bons (2163). Hij speelde een Rossolimo tegen het Siciliaans van Bons. Het gaat redelijk gelijk op tot zet  25 (zie diagram).

Zwart speelt net de zet 25… g4, welke op het eerste gezicht logisch lijkt (je wilt immers lijnen openen) maar faalt op 26. Tb1+ Ka8 27. Lf4. De toren gaat naar b8 en Txf4 voor zwart is ook niet echt een aantrekkelijke voorzetting. De partij pieterde uit tot een puntendeling. Bord 2 was voor Cees. Tegen Luuk de Ruijter (2179) speelde hij tegen een dubbele fianchetto in het Konings-Indisch. Het oogde na de zet e5, gevolgd door wits antwoord dxe5 en daarop zwart: Pg4 wel redelijk flexibel en oké voor zwart, maar ergens in de afwikkeling kreeg Luuk toch weer druk in het eindspel. Er moest uiteindelijk een pion worden gegeven en het begin van het einde werd ingezet, of toch niet? Nog voor zet 40 ging Luuk ,die in augustus nog senioren- en veteranenkampioen van Nederland werd, door zijn vlag en verloor daardoor de partij. Zuur en pijnlijk voor Luuk .

Schouten op 3 tegen Olav Schoonenberg (2166), een partij die ontwikkelde rondom het interessante (maar dubieuze?) 1. d4 d5 2. Lg5, waarop Olav liet zien dat Schouten niet de enige is die kromme zetten kan doen: 2… Pc6! Goede tactiek tegen Jordy, want die zet had hij niet opgeschreven in zijn voorbereidingsboekje. Na een hele partij te spelen die schommelde rond “het kan nog wel, ziet er wel oké uit” voor beide partijen, was het Jordy die als eerste de mist in ging en in twee zetten drie pionnen moest geven. Dit resulteerde in een afwikkeling naar een T+4p tegen T+2p wat nog even geprobeerd werd, maar al snel werd de handdoek in de ring gegooid. Op 4 zat Big Tasty Colijn tegen Theo Wijnhoven (2017) en kreeg het volgens mij voor elkaar om in een slechte versie van het Konings-Indisch terecht te komen door wat onhandig te manoeuvreren vanuit de opening (welke oorspronkelijk een Philidor was). Stefan offerde een pion voor initiatief op de damevleugel en leek wat te krijgen, maar er werd stug verdedigd, en Theo hield het droog.

Jan van Mechelen moest op 5 aantreden tegen Wim Molenkamp (2046) en kreeg Hollands op zijn bordje. Dat is geen enkel probleem, want we weten allen dat 2. Pc3 dan komt en de stukken kunnen in het doosje. En zo geschiedde, alleen moest Jan nog 50 zetten spelen om zijn tegenstander hiervan te overtuigen. Zwart koos ervoor om het b8-paard op a6 te parkeren welke ten prooi viel aan de witveldige witte loper en gelijk chaos veroorzaakte rondom de zwarte monarch. Zwart weerde zich prima met krachtzetten op de koningsvleugel en later een kwaliteitsoffer. Echter mocht het niet baten, wit trok aan het langste eind doordat hij toren en dame kon ruilen voor een elementair gewonnen pioneindspel. Mark Smits viel bord 6 aan, waar hij Thomas Dickmann (2006) trefde. Mark speelde een leuke zijvariant tegen het Spaans met Pge7 en g6/Lg7. Hij won een pion, die hij helaas niet vast kon houden. Later stond hij er echter weer eentje voor, in het diepe eindspel wist hij nog iets leuks te borduren in de stelling. De witte koning was ver op gedrongen in het zwarte kamp en omsingeld door zwarte units. Het zag eruit alsof dit niet goed kon gaan, en zo geschiedde. De witte monarch moest capituleren door de belegering die Smits hardhandig had aangevoerd.

Ivo Kok op 7 tegen Ton Thijssen (1811). Caro-Kann met 4…Lf5, Ivo weet wel hij dit aan moet pakken. Vrijwel vanuit een theoretische stelling ging zwart niet helemaal lekker en wist Ivo makkelijk initiatief te pakken terwijl zwart een beetje doelloos stukken heen en weer aan het schuiven was. Toen alles goed stond ramde Ivo erdoorheen en was het huilen met de pet op. Vandaag hebben we weer een vleugje van de beruchte Ivo gezien, dit mag hij zo het hele seizoen voortzetten! Ludo zat vandaag op bord 8 en mocht een pot schaken tegen Wobke Veenstra (1959). De Franse opening werd getest met 4. Lg5 en nadat Ludo aardig agressief te keer ging op de koningsvleugel met een opmars van zwarte pionnen leek het er optisch al op dat het kat in het bakkie was. Echter wist Wobke de activiteit van Ludo in te dammen en zijn eigen stukken beter te positioneren. Het eindspel dame en loper voor Ludo en dame en paard voor Wobke werd maar snel afgedaan als remise.

Hiermee heeft De Pion haar eerste wedstrijd redelijk soepel gewonnen met 5.5-2.5, ik hoorde een aantal mensen Groesbeek nog zeggen dat het ook 4-4 had kunnen worden. Tja, had gekund…. Wilde van dit moment ook nog even gebruik maken door te bedanken voor waar wij vandaag speelden, vanaf twee uur hadden ze zelfs livemuziek voor ons geregeld! De Pion staat nu (22:51 17/09/2016) met 5.5 BP bovenaan in klasse 2D. Volgende match is op 8 oktober tegen HMC 2 in Roosendaal! Een leuke opponent, maar ook zij weten dat we met hun nog een spreekwoordelijk appeltje hebben te schillen.

Geef een reactie