De Magische Wereld van Het Tweede

Als razende reporter van Het Tweede heb je het voorrecht om alle in- en outs van het team te kennen. Zo leer je al vlug op wie het team schaaktechnisch bouwt, maar veel belangrijker is hoe het team buiten de arena in elkaar steekt. U weet natuurlijk al dat de coach wel eens tips en tricks vraagt aan Professor Elo, maar wist u ook dat er een hele magische wereld schuil gaat achter die verlegen blikken van de spelers van Het Tweede?

Zodra je de wereld van Het Tweede binnenstapt, waan je je in een soort van wolk. Geen boze donderwolk, maar een liefelijke roze wolk. ‘Roze?’ vraagt u zich natuurlijk af. Spijtig genoeg, kan daar alleen bevestigend op geantwoord worden. Hoezo dan weer spijtig? Wel, u moet weten dat er bij Het Tweede echt sprake is van magie. Helaas heeft een boosaardige magiër, wiens naam niet genoemd mag worden, bezit genomen over het team en een van de ergste nachtmerries vooruitgestuurd. Deze nachtmerrie heeft een naam. Dorothea Omber (origineel is dit Dolores Jane Umbridge, waarbij Dolores afkomt van het Latijnse woord dolor wat zoveel betekent als pijn) is in de welbekende films verzot op de kleur roze. Dus u raadt al wel waarom het spijtig is dat de magische wereld van Het Tweede zich afspeelt op een roze wolk. Maar uw verslaggever dwaalt af, u bent op zoek naar de laatste gebeurtenissen in deze wereld en niet naar deze uitweidingen.

 De laatste gebeurtenissen begonnen zo’n 2 weken geleden. De coach had net een les waarzeggerij gehad van Sybilla Zwamdrift en besloot de aangeleerde technieken in de praktijk brengen door in de glazen bol te kijken. Hier kwam een interessante opstelling uit naar voren. De periode tussen het glazen bolwerk (ha, bolwerk is een leuk woordgrapje voor de gevorderden) en de slag om Snookertown, werd vooral gebruikt om eens goed te verdiepen in  Zo gebeurde het dat Koen Riemens mocht gaan duelleren op het eerste bord. Hier trof hij echter niet de tegenstander die volgens de glazen bol naar voren zou komen. Duistere krachten lieten achteraf blijken dat ze de glazen bol gesaboteerd hadden. Nog meer werk van Jeweetwel? Koen trof Jerzy Cebula (1959) en ondanks dat ergens in een hoekje van de speelzaal iemand toverspreuken aan het mompelen was, wist Koen toch een aardige, degelijke partij neer te zetten. Een remise op het eerste bord. De magie van het Eerste Bord lijkt te zijn verdwenen.

Op het tweede bord mocht Benny Onrust het dan maar waar maken. Hij kreeg Ruben Venis (2226) tegen zich. Het liep echter niet deze middag. De vuurflits was thuisgelaten, dus vloog hij niet over het bord. Zijn tegenstander daarentegen toverde een koningsaanval op het bord. Bij de verdediging daar tegen, was een dubbele aanval net wat te veel.

Op het derde bord had Het Tweede wellicht het meeste kans. Carlo Rens had niet voor niks een amulet meegenomen toch? Een amulet of talisman zou krachten bevatten om bescherming te bieden tegen gevaar, ziekte of ongeluk. Er is wel enig onderscheid, zo bevat een talisman positieve krachten en kan op afstand werken, terwijl een amulet negatieve krachten afweert. Van positieve krachten viel echter weinig te werken op het schaakbord. Hij speelde tegen Bart Dekker (2173) lange tijd een solide partij. Maar het was alsof de talisman al zijn krachten plotseling verloor. Kijkt u mee wat er magisch kan gebeuren met spelers van Het Tweede.

Dat de duistere krachten niet oneindig zijn, liet de jongen die bleef leven zien. Of had hij van de toverdrank gedronken en hield hij moedig stand? In ieder geval, duurde het bij hem het langst. Ivo Kok op het vierde bord had de hele partij een klein voordeel tegen Pim Blijlevens (2012). Een pion meer, een betere koning en een prima samenwerking tussen dame en toren bracht Ivo het enige volle punt dat naar Roosendaal ging na afloop van de slag om Snookertown.

Dat de duistere magiërs overhand hadden genomen over de magische wereld van Het Tweede was vooral duidelijk op het vijfde bord. Eric van Loon had niet opgelet bij de lessen van Professor Sneep. Waardeloos spoiler-alert: hij wordt toch echt Professor van Verweer tegen de Zwarte Kunsten. Als je bij Severus Sneep niet oplet, dan word je gestraft. Direct, en zo bleek maar bij Eric. Hij nam het dus met de witte stukken op tegen Johan Wuijts (2012). Na Lg5 door Eric, werd door zwart h6 gespeeld. De loper van Eric stond tweemaal aangevallen, door de pion en de dame. Eenmaal gedekt, door een dame. Ld3 was de volgende zet, de aanvallende dame werd aangevallen, briljante tussenzet, niet waar? Niet waar inderdaad.

Ngo Hin Cheng, soms wel eens Won-Won genoemd, speelde op het zesde bord tegen Hugo Faber (1964). ‘Ho, wachten even, Won-Won, leg eens uit!’ Dat is waar ook, dat snapt niet iedereen. Hier komt de verkorte uitleg. Ngo Hin heeft best vaak honger en eet dan ook behoorlijk vaak en veel. Nu komt de leukste vergelijking. Die eigenschap deelt hij met Ronald (Ron) Wemel. Ron wordt door Belinda Broom (Lavender Brown in het origineel klinkt een stuk beter trouwens) ten tijde van hun kortstondige relatie wel eens Won-Won genoemd. Op het schaakbord werd een flacon van de liefdesdrank over wat pionnen van Hugo heen gegoten. Aantrekkelijk genoeg voor de dame van Ngo Hin om zich buitenspel te plaatsen, waarna het een kwestie van tijd was voordat Hugo stukken won.

Op het zevende bord nam René van den Broek het op tegen Maarten Smit (1993). Nog zo’n partij waar uw razende reporter eigenlijk weinig over kan schrijven. Dat had Rita Pulpers beter gekund. Zij had haar veer aan het werk gezet en wat onzinnige feitjes op papier gezet. Maar daar begint uw verslaggever niet aan. De uitslag zegt voldoende, remise.

Op het laatste bord zat ondergetekende tegen Paul van Asseldonk (1981) te spelen. De beste vergelijking die je kunt maken, is met Rubeus Hagrid. Als een soort allemansvriend, liet zwart de witte torens iets te makkelijk binnen komen op de zevende rij. Daar kreeg de zwarte partij dan wel een pion voor terug, maar met een cruciatusvloek werd het duel beslist door Paul. Kijk maar eens hoe verkrampt zwart er bijzat.

De eindstand spreekt boekdelen over hoe sterk het Kwaad is geworden. En dat allemaal omdat die wolk in de Magische Wereld van Het Tweede roze is? Tijd voor een likje verf. Wie komt er mee verbouwen? We beginnen ergens in april met drie torens op de wolk te zetten.

HSC Helmond

De Pion 2

 
Cebula , J. (Jerzy) 1959 Riemens , K. (Koen) 1822 ½ – ½
Venis , R. (Ruben) 2226 Onrust , B. (Benny) 2022 1 – 0
Dekker , B.W. (Bart) 2173 Rens , C. (Carlo) 1884 1 – 0
Blijlevens , W.J.H. (Pim) 2012 Kok , I. (Ivo) 2085 0 – 1
Wuijts , J.M.C. (Johan) 2012 Loon van, E. (Eric) 1887 1 – 0
Faber , H.K. (Hugo) 1964 Cheng , N.H. (Ngo Hin) 1965 1 – 0
Smit , M. (Maarten) 1993 Broek van den, R. (René) 1951 ½ – ½
Asseldonk van, P. (Paul) 1981 Lambregts , F.J.J. (Frank) 1867 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2040 Gemiddelde Rating: 1935 6-2

Geef een reactie