UVS ontsnapt!
Het was gisteren (10 maart 2018) allemaal te doen in een zonnig Nijmegen (Nimwèège), dat grotendeels aan de zuidelijke oever van de Waal ligt. Na een kort oponthoud, mijn medereiziger was zijn portemonnee kwijt, arriveerde uw verslaggever (TL) na een voorspoedige reis met de cabrio om 11.45 uur in Hengstdal in Oost Nijmegen waar wij in Café-Zaal Groenewoud (255 jaar oud) ontvangen werden door een bardame, ook van een zekere leeftijd. Vroege vogel Jan van Mechelen zat, als altijd breed lachend, al aan een kopje koffie met een minikoekje. Langzaam druppelde de manschappen binnen. Zonder enige uitzondering was iedereen keurig op tijd. Chapeau!
Na een korte toespraak van onze gastheer namens UVS (uit vrienden samengesteld…) ging het geweld op de 64 velden van start. Bas de Feijter speelde op bord 5 met wit tegen IM Hans Klip. Na een Leningrader kwam een uitermate spannende stelling op het bord, waarbij zowel Klip als onze man achteraf van mening waren dat ze beiden iets beter stonden. Na wat kleine schermutselingen en het afruilen van flink wat (lichte en zware) stukken werd na 1½ uur spelen de vrede getekend. Een rustig begin van de match! Dit gaf mij ook de gelegenheid het eeuwenoude speellokaal eens rustig te bekijken. Aan de muur prijkte het strafwetboek voor Zatlappen. Volgens straf 24 word je opgehangen wanneer je als je dronken bent in je broek pist. Dat liegt er niet om! Gelukkig is het in de Black Horse allemaal wat gemoedelijker en wordt je wanneer je in je broek pist van de drank alleen maar flink uitgelachen en enige tijd nagewezen, maar dat terzijde. Terug naar de match. Pim Eerens speelde op bord 7 met wit tegen FM Jaap Houben een ongelijke strijd. In een damegambiet, waarbij Houben een pion voor kwam en Pim die pion op de koningsvleugel terug won, werd het pleit toch in ons nadeel beslecht. Een vrije vleugelpion die naar dame promoveerde dwong Pim tandenknarsend edoch sportief Houben te feliciteren. Tussenstand: 1½ – ½ in ons nadeel.
Op bord 2 speelde Dirk van Dooren met zwart tegen Jan Pijkeren. In de opening besloot Dirk agressief alles naar voren te gooien, wellicht was dit te ambitieus omdat hij toch met ontwikkeling achter bleef. Na dameruil leken er wel kansen voor beide zijden te zijn, maar de onveilige koning van Dirk bleef een probleem dat niet snel op te lossen was. Na een blunder van Dirk door een simpel tussenschaakje te missen werd dit meteen duidelijk. Het was gelijk afgelopen. Waarschijnlijk is zijn gebrek aan spelritme hier debet aan. Tussenstand: 2½ – ½. Dan maar eens kijken of Café-Zaal Groenewoud ook nog iets fatsoenlijks te eten heeft. Volgens de website van deze speellocatie kun je er alle dagen heerlijk lunchen. Broodjes zijn beschikbaar volgens de gids van de KNSB. Niet dus! Nu kwam de bardame niet verder dan een tosti, die niet te pruimen viel. Wat worden wij in de Black Horse met haute cuisine dan verwend! Op bord 9 speelde BM Robert Schuermans (mister De Pion) met wit tegen Dennis Arts. Met een kleine verwisseling van zetten kwam een geweigerd koningsgambiet op het bord. Robert had niet echt iets na de opening, maar in het middenspel kreeg hij toch greep op de stelling en dat maakte het in de tijdnoodfase erg lastig voor Arts. De problemen voor Arts werden steeds groter en op zet 40 viel zijn vlag in een overigens verloren stelling. Tussenstand: 2½ – 1½. Mark Smits speelde met zwart op bord 5 tegen Guido van Mierlo. Mark ging al vrij snel na de opening volstrekt onnodig de bietenbrug op. Hij deplaceerde een paard op d8 (hij heeft een schijnbaar perverse voorliefde voor kromme paardzetten in de opening met zwart), zag een zet later van de geplande riposte af omdat hij pijnlijk verrast werd door een gemist aanvalsmotief en daarna leek het al behoorlijk karig voor hem. Van Mierlo ontwikkelde zich vlot en daar kon weinig tegenovergesteld worden. Van Mierlo liet zich verder ook niet van de wijs brengen en maakte het bekwaam af. Tussenstand: 3½ – 1½. Donkere wolken pakten zich samen boven Hengstdal.
Jan van Mechelen speelde op 3 met wit tegen FM Lukas van der Linden. Jan stond de hele partij vooral met zijn rug tegen de muur. Vooral een verkeerde paardzet na de opening (Pc4 in plaats van Pb3) was daar debet aan. Met kunst en vliegwerk bleef Jan op de been, maar waarschijnlijk had Van der Linden toch met 24…Td2 de witte stelling moeten binnenvallen, waarna Jan zijn stelling verder had moeten verzwakken met de pionzet g4 om de vijandelijke toren te neutraliseren. Nu Van der Linden dit naliet kon Jan door zeer nauwkeurig te verdedigen de schade beperkt houden en zijn problemen langzaamaan oplossen. Zodoende resteerde er na de 40e zet een gelijk eindspel waarna remise werd overeengekomen. Tussenstand: 4 – 2. Buiten was het inmiddels gaan regenen en hard ook! David Du Pont speelde zo ziek als een hond op bord 10 met zwart tegen Lars Kurstjens. David kwam kort na de opening in de problemen en raakte een pion kwijt. Hij probeerde de stelling zo gecompliceerd mogelijk te houden en dat lukte onverhoopt toen Kurstjens een winnende combinatie dacht te spelen maar David met een tussenschaakje een kwaliteit terugwon. De stelling bleef echter ingewikkeld en in de tijdnoodfase overzag David een snel einde maar trok hij niettemin de winst met wat geluk naar zich toe. Tussenstand: 4 – 3. Stefan Colijn speelde op bord 4 tegen FM Paul Span. Stefan koos voor een zijvariant in de Benoni. Span ging voor een combinatie van activiteit en een vrije d-pion. Vervolgens won Stefan die pion en in tijdnood ook nog eens een kwaliteit. Vanaf toen was het niet lastig meer en tikte Stefan de partij rustig en bedeesd uit. Tussenstand: 4 – 4. Er begon weer lkicht aan de verre horizon te schijnen!
Alik Tikranian speelde met wit op bord 1 tegen FM Joost Retera. Het werd een Caro-Kann met Pf6, waarbij Alik afweek van de mainline met Pg3. Retera stuwde hierop zijn h-pion vooruit en beschadigde de koningsvleugel van Alik die daardoor wel het loperpaar kreeg. Na een paar ontwikkelingszetten van beide kanten ontstond er een gebalanceerde stelling. Alik viel aan op de damevleugel, maar Retera verdedigde nauwkeurig. Na een mislukte aanval, begon Retera meer in het centrum te spelen, waardoor hij langzaamaan een betere stelling begon te krijgen. De stukken van Alik lagen er een ongecoördineerd bij op de damevleugel. Beiden spelers verkeerden ondertussen in hevige tijdnood. Na de 40ste zet was er een gelijke stelling overgebleven, waar alleen Retera nog wat voordeel kon behalen. Op de 45ste zet liet hij echter een aftrekaanval toe en ontstond er een gewonnen stelling voor Alik. Die liet dit niet meer los en tikte de partij netjes uit! Tussenstand: 4 – 5 en de voorsprong is een feit. Ludo Tolhuizen speelt op bord 8 met zwart tegen CM Anton van Rijn. Ludo kreeg een scherpe variant tegen. Veiligheidshalve koos Ludo voor een degelijke maar passieve opzet. Van Rijn speelde geduldig en nauwkeurig en was er als de kippen bij toen Ludo op zet 54 de fout in ging. Bij analyse bleek de stelling voor Ludo ondanks dat hij maar een zwakte had, toch onhoudbaar te zijn. Eindstand: 5 – 5. Om degradatie te voorkomen dient op 7 april 2018 te worden gewonnen van Delft. Gelukkig spelen we dan thuis!
Individuele uitslagen UVS 1 (2210) – De pion 1 (2175)
1. FM Joost Retera (2234) – Alik Tikranian (2259): 0 – 1
2. Jan Pijkeren (2154) – FM Dirk van Dooren (2347): 1 – 0
3. FM Lukas van der Linden (2288) – FM Jan van Mechelen (2244): ½ – ½
4. FM Paul Span (2285) – FM Stefan Colijn (2300): 0 – 1
5. IM Hans Klip (2323) – Bas de Feijter (2142): ½ – ½
6. Guido van Mierlo (2136) – FM Mark Smits (2169): 1 – 0
7. FM Jaap Houben (2306) – Pim Eerens (2008): 1 – 0
8. CM Anton van Rijn (2180) – Ludo Tolhuizen (2118): 1 – 0
9. Dennis Arts (2107) – Robert Schuermans (2101): 0 – 1
10. Lars Kurstjens (2088) – David Du Pont (2058): 0 – 1