De Pion 1 dominant!

Afgelopen zaterdag (2 april 2016) stond in klasse 2D van de KNSB de match tegen Dubbelschaak ’97 uit Boxtel op het programma. De verwachting vooraf dat Dubbelschaak ’97 een taaie tegenstander zou zijn, getuige hun resultaten van de laatste maanden, (waarin onder meer dik gewonnen werd van Eindhoven en Sas van Gent) was meer dan “gewettigd”. Het verzet was hevig, ze vochten als leeuwen! Voor De Pion zelf valt er in klasse 2D eigenlijk niets meer te halen, mits Venlo en HMC Calder voldoen aan hun sportieve verplichtingen. Dan over naar de match zelf.

Stipt om 12.00 uur werden de klokken in werking gesteld. Dit terwijl nog niet iedereen aanwezig was. Mark Smits met wit op bord 4 verkeerde onterecht in de veronderstelling tegen Guido Jansen (2111) met een theoretische variant van de Caro Kann een klein voordeeltje te hebben. Wellicht was een rustiger plan beter geweest, het voordeel bleek achteraf te klein. Mark sloeg een remiseaanbod na overleg met de teamleider én na enige bedenktijd af. Enkele zetten later bedacht Mark zich en bood vervolgens in een iets mindere stelling zelf remise aan dat door Jansen (gelukkig) direct aangenomen werd. Jordy Schouten met wit op bord 2 kreeg tegen Michel van der Stee (2074) een Pirc tegen. Zoals zo vaak koos Jordy voor een lange rokade. Zijn plan is dan om op de koningsvleugel snel vooruit te kunnen. Door een kleine onnauwkeurigheid ging zijn loper op e3 er af waardoor de zwarte loper op g7 lastig werd om uit te schakelen. Desondanks probeerde Jordy met h2-h4, h4-h5, Th4 en Td-h1 een aanval op te zetten. Van der Stee deed dat ook door zijn a- en b-pionnen, die gesteund werden door de torens op de b- en c-lijn en de dame, naar voren te dirigeren. Beide aanvallen sloegen echter niet door en dus werd de vrede snel getekend. Tussenstand: 1-1 en niets aan de hand! Stefan Colijn met zwart op bord 3 speelde tegen Job de Lange (2208). De Lange offert in de opening een pion voor activiteit en verbruikt erg veel tijd. Stefan weet deze activiteit in het middenspel te neutraliseren en wint ook nog eens een kwaliteit. Het voordeel van Stefan is dan zo groot dat De Lange het uiteindelijk maar op geeft. Tussenstand: 2-1. De gewenste voorsprong was een feit.

Cees IJzermans speelde met zwart op bord 5 tegen teamleider Martien van der Meijden (2100). Na 1. d4 –d6, 2. c4-e5 ging Van der Meijden niet in op de (mogelijke) ruil op e5, wat een middenspel zonder dames impliceert. 3. Pc3 gaf Cees de mogelijkheid om te ruilen op d4 en een tempo te winnen op de witte dame. Van der Meijden koos voor een dubbele fianchetto waarop Cees met zijn koningsloper op de lange diagonaal ging staan. Van der Meijden beoogde een structuur in Boedapest-varianten zodat hij mogelijk d5 kon controleren. Cees reageert door het centrum te breken met een (pion)schijnoffer. Dit veroorzaakte ruimte en tijd als voordeel. Van der Meijden weigerde het schijnoffer , maar koos er voor zijn niet-ontwikkelde koning verder te verzwakken door de e-pion te spelen.  Cees nam vanaf dat moment het initiatief over. Van der Meijden kon na nog wat tegenspartelen geen goede zetten meer vinden en werd er vervolgens afgeknald. De voorsprong neemt toe: 3-1.

Ludo Tolhuizen met wit op bord 6 ging tegen de Philidor van Brent Burg (2241) agressief van start. Burg reageerde correct en nadat Ludo een originele zet verkeerd beantwoordde won Burg een dikke pion. Ludo ging in de Schwindel-mode en wist in een stelling waarin het al moeilijk was, een zetherhaling te forceren. Tussenstand: 3½-1½. Alik Tikranian met zwart op bord 1 werd verrast door Camiel Peerlings (2208) met het Evans-gambiet en moest gelijk de denktank in. Alik besloot uiteindelijk een pion terug te geven, kreeg een loperpaar maar verloor zijn rokade. Terwijl de dame van Peerlings flink gekieteld werd om dameruil te forceren won Alik een pion. Doordat de stukken van Alik inactief waren kreeg hij echter geen groot voordeel. Het gelijke toreneindspel was terecht remise. Alik scoorde hiermee het eerste matchpunt: 4-2. Jan van Mechelen arriveerde 45 minuten na het officiële aanvangstijdstip. Enerzijds vanwege extra controle aan de grens vanwege de aanslagen in Brussel. Anderzijds door lange files aan de grens vanwege de nieuwe kilometerheffing in België. Jan speelde met zwart op bord 7 tegen Rob van Meurs (2083) en moest flink aan de bak. De voortdurende tijdnood werd hem bijna funest. In het verre eindspel wist Jan het toch nog naar remise af te wikkelen. De matchpunten zijn binnen: 4½-2½. Ivo Kok met wit op bord 8 speelde tegen Peter Boll (2106). Ivo nam veel tijd maar kwam iets beter uit de opening maar liet daarna het initiatief aan Boll die in het eindspel een kans om het uit te maken over het hoofd zag én waardoor Ivo remise kan keepen. Eindstand: 5-3.

De Pion 1 – Dubbelschaak ’97: 5-3
1. Alik Tikranian (2200) – Camiel Peerlings (2208): ½-½
2. Jordy Schouten (2065) – Michel van der Stee (2074): ½-½
3. Stefan Colijn (2306) – Job de Lange (2208): 1-0
4. Mark Smits (2202) – Guido Jansen (2111): ½-½
5. Cees IJzermans (2075) – Martien van der Meijden (2100): 1-0
6. Ludo Tolhuizen (2121) – Brent Burg (2241): ½-½
7. Jan van Mechelen (2237) – Rob van Meurs (2083): ½-½
8. Ivo kok (2038) – Peter Boll (2106): ½-½

Met deze prima overwinning stijgt De Pion, doordat HMC Calder verloren heeft van DJC Stein, naar de tweede plaats in klasse 2D. Er is nog steeds een hele kleine kans op promotie naar klasse 1B van de KNSB. Daarvoor dient De Pion in de laatste ronde op 23 april 2016 te winnen van Vianen/DVP en koploper Venlo (waar De Pion eerder al van gewonnen heeft) te verliezen van HWP Sas van Gent.

Geef een reactie