De Pion 1 verliest met 6-2 van LSG 2

 

In de zevende ronde van de KNSB-competitie vond in Leiden een massakamp plaats tussen LSG en De Pion. Die eindigde in een 7,5 – 8,5 overwinning voor De Pion, doch dat kwam door het schitterende optreden van het tweede team van De Pion dat LSG 3 met 6,5 – 1,5 verpletterde.
Het is de lezer dan al duidelijk, De Pion 1 dolf het onderspit tegen LSG 2 met de sprekende cijfers 6 – 2, en staat nu op de laatste plaats in klasse 2C. Het degradatiespook heeft zijn contouren al laten zien, doch er is nog steeds hoop op lijfsbehoud.
Vandaag was het op een enkele uitzondering na eenrichtingsverkeer. Het ratingoverwicht van LSG op zeven van de acht borden kwam duidelijk tot uiting in de einduitslag van de wedstrijd.
De eerste uitslag viel op het zesde bord waar David DuPont met zwart een strategische variant van het Frans tegen Robert Straver zodanig behandelde dat de witte stukken na een lange rochade van zwart even aan de verkeerde kant van het bord opereerden. Dat werd echter snel anders toen wit gratis de doortocht verwierf naar de a-lijn. Een niet te pareren mataanval was het gevolg.
Niet lang daarna was de tweede nul ons deel. Andy Baert, weer eens uit Zwitserland overgekomen, liet zich met zwart in op een dubieus ogende scherpe variant van het gesloten Siciliaans, waarin witspeler Michiel van Wissen met een sterk pionoffer een geweldig initiatief kreeg. Hij zette dat vakkundig om in een winnende aanval.
En de derde nul diende zich niet veel later aan. Pim Eerens kreeg met wit op bord 5 het Oud-Indisch voorgeschoteld door Eelco Kuipers. Geruime tijd gebeurde er niet veel, maar ineens vertoonde de stelling van Pim enkele gaten die soepel werden benut door de zwartspeler. Een vreselijke blunder maakte wits lijden in Leiden kort.
En 4 – 0 werd het door de nederlaag van Robert Schuermans met wit op bord 7 tegen Gerrie Bloothoofd. In een scherpe Siciliaan leek het lange tijd wel goed te gaan voor wit, doch toen Robert zijn vrije h-pion verloor kwamen de zware stukken van zwart plotsklaps de witte stelling binnenwandelen en was het snel gebeurd.
Even deed De Pion 1 iets terug. Onze topscorer op afstand Jan van Mechelen (ongeslagen 5 uit 6) speelde op bord 3 wederom een voortreffelijke partij. Zijn positionele aanpak van de Ben-Oni van Albert Termeulen leidde tot twee pluspionnen en een overweldigende stelling, waaronder zwart ondanks grote investering van tijd bezweek.
LSG 2 haalde het tweede matchpunt binnen op bord 2 waar Raoul van Ketel met wit een wat vreemd ogende variant van het Hollands van Thierry Penson rustig positioneel aanpakte. Raoul bereikte wel enig voordeel, maar Thierry bleef op de been tot en met het lopereindspel. Meer dan remise heeft er voor hem nimmer ingezeten.
Onze jonge super-invaller Alik Tikranian speelde wederom prima. Zijn tegenstander Chris Roosendaal, die 111 ratingpunten méér heeft, stond vanaf het begin onder druk en had zeer veel bedenktijd nodig om op de been te blijven waar Alik soepel en snel venijnige zetten bleef produceren. Gezien de stand van de wedstrijd moest Alik winnen van teamleider Charles Kuijpers, doch ondanks vele tactische wendingen bleef Chris overeind.
De partij op het eerste bord tussen Stefan Colijn en Martin Roobol was de laatste van de wedstrijd. Stefan kwam alleszins redelijk uit de opening, doch raakte daarna licht in de verdrukking en kreeg ademnood. Roobol bleef met subtiele zetjes druk uitoefenen en wikkelde af naar een lopereindspel waarin zijn loper superieur was aan de witte. Het eindspel ging na pionverlies ondanks lang verzet verloren voor Stefan.
Door winst van HWP Sas van Gent 2 zakte De Pion 1 naar de tiende plaats. Er zijn nog kansen op lijfsbehoud, maar dan moet er vanaf nu louter worden gewonnen. Over twee weken komt het bepaald niet zwakke Spijkenisse op bezoek.
1. Martin Roobol (2330) – Stefan Colijn (2258) 1 – 0
2. Raoul van Ketel (2260) – Thierry Penson (2185) rem
3. Albert Termeulen (2092) – Jan van Mechelen (2186) 0 – 1
4. Michiel van Wissen (2255) – Andy Baert (2141) 1 – 0
5. Eelco Kuipers (2301) – Pim Eerens (2106) 1 – 0
6. Robert Straver (2146) – David DuPont (2056) 1 – 0
7. Gerrie Bloothoofd (2116) – Robert Schuermans (2013) 1 – 0
8. Chris Roosendaal (2136) – Alik Tikranian (2025) rem

 

Geef een reactie