De Pion 1 verliest kansloos in Voorschoten

Na de desastreuze start van het seizoen waarbij in vier wedstrijden slechts één matchpunt werd binnengeharkt, werd het voor De Pion 1 hoog tijd om uit een ander vaatje te gaan tappen. Met die instelling togen de spelers naar Voorschoten om daar de degens te kruisen met de club van dezelfde naam.Voorschoten is een sterk team dus we waren gewaarschuwd. Helaas bleek dat vandaag geen enkel effect te sorteren. De gastvrijheid van de club is geweldig: ik heb in 46 jaar KNSB-competitie nog nooit -anders dan in Voorschoten-  meegemaakt dat de eerste koffie voor eenieder ongevraagd aan het bord wordt geserveerd. Chapeau!

Bijna traditiegetrouw werd de score geopend door teamleider Charles Kuijpers die op bord 8 met zwart in de Tarraschvariant van het Frans op de dertiende zet een nieuwtje kreeg voorgeschoteld van Wouter Noordkamp dat ongevaarlijk bleek. Op de vijftiende zet was de stelling volledig gelijk (-0,07) waarna de spelers het genoeg vonden. Op de andere borden stond het min of meer gelijk. Doch al snel veranderde dat beeld volledig.

Op bord 4 speelde Pim Eerens met zwart een Stonewall zonder dat wit (Vincent Blom) d4 speelde. Pim overzag een venijnige wending die hem de dame kostte tegen te weinig materiaal. In het eindspel werd zwart gedecideerd uitgetikt.De tweede tegenvaller voor De Pion kwam op het eerste bord. Stefan Colijn speelde met wit tegen Peter Wilschut een Slavisch Damegambiet met a6 tegen. Na een grootscheepse stukkenruil resteerde een middenspel met wederzijds dame en toren, waarin zwart plots een niet te stuiten initiatief kreeg.

Jan van Mechelen speelde op bord 3 weer een prima opening en middenspel met wit tegen Midas Ratsma. Hij verwierf groot positioneel voordeel, doch de machine haperde ineens toen de gedachte winstvariant niet bleek te kloppen. De zwartspeler kreeg ruim tegenspel en dwong Jan zelfs tot een zetherhaling.Intussen had Ludo Tolhuizen op bord 5 na een dubbelfianchetto een remiseaanbod van Frits Fritschy afgeslagen gelet op de stand van de wedstrijd. Helaas speelde zijn opponent daarna voortreffelijk en Ludo werd in een viertoreneindspel opgebracht.

Op het zevende bord trok Robert Schuermans met wit weer fel van leer, deze keer met een Koningsgambiet. Tegenstander Frank den Herder ging gewoon op de gambietpion zitten met g5, en wat Robert ook probeerde, de zwartspeler gaf geen krimp. Gaandeweg wist zwart ook het initiatief over te nemen en won hij in een zinderende mataanval.En de gifbeker was nog niet leeg voor de onzen.

Thierry Penson speelde met zwart op het tweede bord lange tijd voortreffelijk en wist tegenstander Elwin van der Auweraert twee pionnen te ontfutselen. Het leek slechts een kwestie van tijd alvorens Thierry het punt kon bijschrijven. Hij werd echter enigszins slordig en wit kreeg met actieve torens en loper ineens grote compensatie voor zijn materiële achterstand. Wit kon afwikkelen naar een viertoreneindspel waarin zijn torens veel actiever waren dan de zwarte hetgeen de remise garandeerde.

Als laatste was –zoals wel vaker- David DuPont bezig. Hij speelde met zwart een slappe variant van het Frans die door Rosa Ratsma prima werd tegengespeeld. De witspeelster had steeds een voordeeltje dat ze uiteindelijk wist om te zetten in pionwinst. David bood nog lang tegenstand maar het eindspel van loper en pluspion tegen paard was kansloos en werd keurig uitgeschoven.En zo leed De Pion 1 met 6,5-1,5 zijn voor zover ik me kan herinneren grootste nederlaag ooit in de tweede klasse KNSB. En dat was niet het enige, tot overmaat van ramp won HWP Sas van Gent 2 zeer verrassend en met maar liefst 6-2 van LSG 2, waardoor we nu op de onderste plaats staan. We hebben nog maar vier wedstijden om ons te herpakken……….

1. Peter Wilschut (2257) – Stefan Colijn (2258) 1 – 0  

2. Elwin van der Auweraert (2281) – Thierry Penson (2185) rem  

3. Midas Ratsma (2148) – Jan van Mechelen rem  

4. Vincent Blom (2210) – Pim Eerens (2106) 1 – 0  

5. Frits Fritschy (2071) – Ludo Tolhuizen (2104) 1 – 0  

6. Rosa Ratsma (1927) – David DuPont (2056) 1 – 0  

7. Frank den Herder (2125) – Robert Schuermans (2013) 1 – 0  

8. Wouter Noordkamp (1991) – Charles Kuijpers (1966) rem

 

Geef een reactie