Belangrijke zege voor de Mannêh
Sinterklaas is achter de rug, net als een aantal dagen met bijzonder guur weer. Gelukkig is schaken nog altijd een binnensport en vandaag was het taak om punten te pakken tegen Sliedrecht 1. Sliedrecht was het seizoen moeizaam begonnen (2 nederlagen) en wij hadden ook niet de beste start (een nederlaag (die zeker te winnen was) en een overwinning). De opdracht was dus vrij simpel: punten pakken en hopen dat je stiekem wat omhoog kunt gaan kijken.
Er werd gespeeld in zalencomplex de Lockhorst, waar tegelijkertijd ook een kerstmarkt bezig was. Met live ‘muziek’ op de achtergrond zaten we in een achterzaaltje. Geluidsoverlast was er alleen als één van de twee tussenduren open gingen. Vooral de tegenstander van Ivo (bord 7) leek veel last te hebben van de muziek.
Dan maar over naar de orde van de dag, de partijen! Aangezien de volgorde van uitslagen niet goed in mijn geheugen zat, de vertrouwde bordvolgorde dan maar! De partijen van bord 1 en 2 zullen later nog uitgebreid worden met diagrammen.
Alik speelde op bord 1 met wit tegen Peter v/d Bergh. Ondergetekende moet de partij nog ontvangen, dus later volgt een wat uitgebreider verslag van deze partij. Wat wel te melden is:
Alik speelde sterk en solide en kwam met actief stukkenspel beter te staan. Ondanks het feit dat hij een een paardenduo had tegenover een loperpaar, kwamen de zwarte lopers niet genoeg aan spelen toe. De zwarte koningsstelling was ook wat tochtig en de witte paarden maakten daar dankbaar gebruik van. De afwikkeling van stukken leverde een gewonnen eindspel op dat op bijzonder keurige wijze uitgespeeld werd. Een verdiende overwinning tegen een 2166!
Paul had deze ronde zwart (want 3 maal wit op rij is ook zo raar) en speelde een curieuze variant tegen Bert v/d Donk op bord 2. In onderstaande stelling heeft Paul net c5 gespeeld en de gevolgen waren niet al te best:
Zwart blijft lang onder druk staan en offert later een pion voor mogelijke compensatie. Helaas was zijn koningsstelling net wat luchtiger dan die van zijn tegenstander en met veel zware stukken op het bord was het helaas niet houdbaar…
Op naar bord 3, waar Cees een Siciliaanse stelling met omgekeerde kleuren op het bord kreeg. Theo Dekker, de zwartspeler, kon niet voorkomen dat Cees met e3 en d4 de volgende stelling wist te bereiken:
Hier ging Theo de fout in met 17. Td7, in een poging de witte pion te stoppen. Cees kon echter volgen met 18. d5, waarna de volgende zettenreeks plaatsvond: 18. d5 b5 19. Dc2 b4 20. dxe6 Td4 21. Db3 Kh8 22. Pd5 a4 23. Dxa4 Txd5 24. Txd5 Dxd5. Wit staat overduidelijk beter, pluspion, activiteit, enz. Zoals te zien in onderstaande stelling (excuses voor de pijltjes, noteert makkelijker 😉 ):
Theo maakte hier de beslissende fout door 25. De5 te spelen, waarna direct werd opgegeven. 26. Pf7+ ziet er bijzonder pijnlijk uit namelijk!
De allereerste die klaar was, was (net als in de 1e ronde) ondergetekende. Met de zwarte stukken werd op Bord 4 gespeeld tegen Niels Mijnster. Niels koos voor een interessante opzet, die echter direct (Fritz-11)-voordeel gaf voor mij. Niels kwam nooit echt goed uit de startblokken en Hanop zet 16 ging hij gigantisch in de fout:
In deze stelling speelde wit 16. g4 ??? Zwart kan hier op twee manieren op reageren en beide manieren leveren groot voordeel op. 16. Pxg4 wint een pion (terugslaan is nog slechter, volgt hxg4, Lxg4 waarna zwart vrijwel direct het stuk terug wint en dus 2 pionnen voorstaat. De andere optie is 16. Lxg4. Ook hier is niet terugslaan eigenlijk geen optie en terugslaan werkt helaas ook niet. Gespeeld werd nog 17. hxg4, Dxg4+. 18. Kh2? (18. Kh1, Tf4 19. Tg1, Dh5+. 20. Kg2, Taf8 met groot voordeel), Tf5 en opgegeven. Mat of groot materiaal verlies is het gevolg. 0-1 in ons voordeel.
Één bord verder, speelde Ted met wit tegen Wim Pool. Lange tijd gaat deze partij gelijk op, maar wat wel duidelijk is is dat Ted wat ruimte gebrek heeft. In een poging dit wat op te lossen besluit hij om een loper te ruilen tegen 2 pionnen. Hierna staat hij nog steeds minder, maar na 31. Tf-d8 wordt de volgende stelling bereikt…en alles is anders!
Het lijkt alsof zwart alles wel onder controle heeft hier. Stuk meer, alles wel zo’n beetje gedekt…maar schijn bedriegt! Zetten als 32. h4 (+12) of 31. Te3 (+10) en de zwarte koning komt in bijzonder zwaar weer terecht. Ted kiest Te3 en de zettenreeks die volgt is: 32. Te3, g4 (only move). 33. Df4+, Kh7. Helaas gaat Ted hier de mist in met 34. Te6, waarna het gigantische voordeel weg is en zwart direct weer gewonnen staat. Zwart volgt met 34. …, Pc5 waarna Ted met een wanhoopsoffer 35. Txg6, Kxg6 (absoluut geen Txg6 uiteraard!), helaas ten onder gaat. Geruchten gaan dat de vlag viel, maar de stelling was overduidelijk…In plaats van 34. Te6 was beter geweest: 34. Txd6, Txd6, 34. Df8 met over-en-sluiten als gevolg. Te7+ dreigt en Te8 dreigt ook. Na 34. Txd6, Dxd6 volgt 35. Df7+, Kh6, 36. Te6 1-0 of 35. Df7+, Kh8, Te7 1-0. Zelfs het geven van de dame tegen de toren zal zwart niet helpen. Grote kans gemist, bijzonder jammer!
Dan bord 6, waar Benny met zwart speelde tegen Hans Klein. Over deze partij valt helaas weinig te vertellen, het diagram zegt meer dan genoeg:
Hier heeft Benny net 8. Pxe4 gespeeld. Helaas speelt wit hier gewoon 9. Pxe4, Dxe4, 10. Pxc5. Oeps…stuk weg. Benny heeft nog vele lange uren doorgespeeld, maar Hans maakte geen enkele fout.
Gelukkig maakte Ivo er op bord 7 weer wél een spektakel van! Met wit speelde hij tegen Kees Wessels een konings-gambiet partij waarbij zwart heel actief aan de f-pion ging hangen. Na de korte rochade van Ivo vond hij het ook nog verstandig om extra lijnen open te gooien. Je moet je tegenstander immers wel de mogelijkheid geven om aan te vallen! In onderstaande stelling staat zwart niet eens zo heel slecht. De zwarte koning staat iets veiliger dan de witte koning. Als de zwarte torens kunnen verdubbelen, dan wordt h2 wel heel erg kwetsbaar. Gelukkig besloot Kees dat de a4 pion ook leuk was om te winnen, maar liet hierdoor wel zijn dame insluiten via 24. Tb3. Zwarte probeerde nog 24. …, Pc3. Waarna 25. Dd3 er voor zorgde dat zwart dame voor toren gaf. Vervolgens ging er een aantal zetten later ook nog een toren af en toen was het leuk geweest.
Tot slot dan invaller Ngo Hin op Bord 8. Aangezien Kap’tein Marloes net terug was / zou komen uit Boston was besloten om maar even een rondje over te slaan. Ngo Hin (nog in Nederland) was meteen bereid om in te vallen en produceerde een hele interessante partij. De volledige partij moet nog komen, maar het volgende stukje kan ondergetekende nog reconstrueren:
Wit heeft hier net het grappige Lb2 gespeeld. Het idee Dd4 lijkt heel sterk, maar wordt volledig om zeep geholpen door Lb2. Zwart kan niet slaan, want dan volgt Pc3 en Pc4, waarna de zwarte dame ineens geen velden meer heeft. Zwart speelde verder De4+, Kf1, waana er een “gewone” partij gespeeld werd. Zowel wit als zwart kregen kleine plusjes, maar het was genoeg om echt op winst spelen. Met nog een minuutje op de klok van Ngo Hin werd remise overeengekomen in een stelling die voor beide partijen niet meer te winnen was. Een prima resultaat!
Dat waren dan de partijen, nu nog de gedetailleerde uitslagen:
Sliedrecht 1 – De Pion 2 3.5 – 4.5
1. Peter v/d Bergh – Alik Tikranian 0 – 1
2. Bert v/d Donk – Paul Kuijpers 1 – 0
3. Theo Dekker – Cees IJzermans 0 – 1
4. Niels Mijnster – Jos Kuijpers 0 – 1
5. Wim Pool – Ted van Eck 1 – 0
6. Hans Klein – Benny Onrust 1 – 0
7. Kees Wessels – Ivo Kok 0 – 1
8. Tobias Dekker – Ngo Hin Cheng 1/2 – 1/2
Een resultaat dat wellicht beter had gekund (Ted, +12!), maar uiteindelijk gaat het voornamelijk om de matchpunten en die zijn gewoon keurig binnen. Op naar de volgende ronde, dan spelen we thuis tegen DSC 4, die na 2 ronden slechts 1 punt hadden. We zijn benieuwd!