Schaakvoetbal in Middelburg

Na het debacle van vorig jaar waarbij alle voetbalwedstrijden kansloos verloren werden en de schaakwedstrijden met overmacht gewonnen werden werd er afgelopen zondag gekozen voor de inbreng van wat meer voetbalkwaliteiten. In alle vroegte togen pionezen Marc Naalden, Carlo Rens, Eric van Loon, Ted van Eck, Marc Dogge, Ton vd Werf, Stefan Colijn en Paul Kuijpers naar Middelburg alwaar de beker al stond te wachten…

Na aangekomen te zijn (ruim op tijd ondanks file-leed, stoplichten en openstaande bruggen) mochten we beginnen met een schaakwedstrijd tegen Utrecht. Utrecht was van de meet af aan favoriet, al was het alleen al vanwege de overmacht op het schaakbord. Met Smeets (2496), l’Ami (2502), M. Erwich (2340), Willemze (2305), A. van Beek (2254), etc. waren ze op schaakgebied veruit superieur en het eindigde in een 5,5-0,5 (waarbij Paul overigens een gewonnen stelling van l’Ami wist te verliezen). Het voetballen moest beter gaan aangezien we qua schaakkracht wat hadden ingeleverd ten gunste van het voetballen. In een spannende wedstrijd waarin beide teams aan elkaar gewaagd waren en met name Ted uiterst bekwaam redding bracht op diverse doelpogingen wisten we met het ingaan van de laatste 2 minuten een voorsprong te verkrijgen van 2-1 (goals van Paul en Naald). Helaas ging het 1 minuut voor tijd nog mis toen de verdediging niet goed stond en Marc Erwich van vlak buiten het doelgebied op het goal schoot en Ted daarmee kansloos liet. 2-2 was een eerlijke uitslag.

In ronde 2 speelden we tegen Middelburg. Voetballend waren ze veel sterker dan wij, ondanks dat was de 4-0 nederlaag geflatteerd (2 goals in de laatste 1,5 minuut). Op schaakgebied namen we geraffineerd wraak, Dogge speelde remise tegen de Wolf, Paul ging keihard door de stelling van Porte heen en de anderen hadden niet veel moeite met de tegenstanders. Ted verloor jammer genoeg wel na een rekenfout. 4,5-1,5.

Ronde 3 moest er toch eens flink uitgehaald worden naar Goes. Vorig jaar was het een spannende wedstrijd, dit jaar waren we veel sterker. Al in de eerste paar minuten waren er goede kansen en werd de tegenstander vast gezet. Ted was ondertussen de absolute koning door ongekend koeltjes de uitbraken van de tegenstanders in de kiem te smoren en ook in 1 tegen 1 situaties telkens weer de bal te veroveren. De goal liet niet lang op zich wachten, Ton had een goede schietkans maar legde de bal af op Paul waarna het raak was. Nog geen minuut later was het andersom, Paul schoot de bal vanaf de zijlijn op Ton, Ton nam de bal aan en liet de keeper kansloos. De wedstrijd was gespeeld, maar de pressie bleef van onze kant komen. Een corner ging via een hakje (Paul) en een tegenstander de goal in en even later besloot Paul zelfzuchtig te draaien en schieten waar het afleggen op de inkomende Naald beter was geweest, het verrassingseffect zorgde er echter voor dat het wel een goal werd. 4-0. Bij het schaken liep het vloeiend en de uitslag was 5-1 of 6-0..

Met name vanwege het schaken eindigden we een verdienstelijke 2e plaats in de poule (achter Utrecht) en speelde zodoende om de 3e/4e plaats tegen Terneuzen, de kampioen van vorig jaar. Zowel op schaakgebied als op voetbalgebied waren ze duidelijk sterker dan wij waren (5-0 en 4-2) waardoor we op een 4e plaats (van de 8 teams) geeindigd zijn. Utrecht werd kampioen voor ZZICT.

Al met al was het een vermoeiende en enerverende dag en zeker de moeite waard!