HWP Sas van Gent II – De Pion I 3,5-4,5 Kampioen!

De laatste wedstrijd van het eerste team was in het verre Zeeuws-Vlaanderen tegen HWP/Sas van Gent II. De voortekenen waren matig. Om te beginnen was Andy Baert plotseling verhinderd voor de wedstrijd. Gelukkig was een van de spelers van het tweede vandaag vrijgesteld van dienst, zodat Paultje bij ons kon invallen.
Vervolgens de reis…. Zeeuws-Vlaanderen is tegenwoordig beter ontsloten door de Westerscheldetunnel, als je althans de goede afslag neemt op de grote weg. Maar de spelersbus werd onderweg gebeld door René van den Broek (die in de achter ons rijdende auto van Pim zat) met de vraag waarom wij de afslag voorbij waren gereden, net als de direct achter ons rijdende auto van Arco met een deel van het tweede team dat tegen HWP III moest.
Maar omdat onze teamcaptain met zijn voorzienige geest een veel te vroeg vertrektijdstip had bevolen, waren we toch zeer ruim op tijd in de speelzaal in Sluiskil. Zo kom je nog eens ergens!
Zoals bekend zou de wedstrijd van het eerste aan een van beide teams het kampioenschap opleveren: HWP II moest winnen, wij hadden aan een gelijkspel genoeg.
Het werd een bloedstollende middag. HWP was sterk opgekomen en de partijen ontwikkelden zich veelal niet in ons voordeel. Halverwege de wedstrijd zag het er naar uit dat de punten en het kampioenschap in Zeeuw-Vlaanderen terecht zouden komen. Hoe anders zou het worden!
In temporele volgorde kwamen de resultaten als volgt tot stand.
Charles Kuijpers speelde op bord 3 tegen Harry Provoost natuurlijk weer Engels. Het bekende microscopische voordeeltje leidde tot pionwinst en vervolgens tot een regelrechte mataanval. Provoost liet het zich niet meer bewijzen.
Als tweede bracht Paul Kuijpers op bord 5 een punt binnen. Hij speelde een puike partij tegen een Belg met de naam Lieven Artels; deze jongeman had een relatief lage rating maar wel een score van 4 uit 4 achter zijn naam staan. Paul speelde minder snel dan normaal maar toch zó snel dat Artels in tijdnood raakte en in mindere stelling in paniek een incorrect stukoffer bracht. Paultje maakte het uiteraard koel af. En zo stond het 2-0 voor ons maar de overige partijen beloofden niet veel goeds.
Bert van Ael op bord 8 kwam met positionele averij uit de opening en werd vrij regelmatig opgebracht door HWP-topscorer Gert van Rij.
Vervolgens gebeurde er lange tijd niets, doch langzaam maar zeker kantelden enkele partijen in onze richting.
Peter Kuijpers op bord 6 speelde tegen Etienne van Leeuwen een Siciliaan waarin hij steeds moeilijker kwam te staan. In zijn eigen tijdnood zag hij een fraai schijnoffer dat zijn tegenstander noopte tot het geven van een kwaliteit. Peter zag geen winstplan en berustte in remise door zetherhaling, omdat op dat moment een gelijkspel in de wedstrijd op handen leek te zijn.
Marc Dogge mishandelde op bord 2 met zwart tegen Bernard de Bruijcker de opening en stond na een zet of vijf positioneel vrijwel verloren. Hij knokte zich terug in de partij en maakte uiteindelijk een plusremise.
Dan de partij van Pim Eerens op bord 7 tegen Christophe Gregoir. Pim had het tegen deze sterke speler erg moeilijk doch op het moment dat iedereen hem had afgeschreven liet Gregoir zich ongelooflijk beetnemen en kwam in totale zetdwang. Pim bood echter remise aan terwijl hij de winst voor het oprapen had. Maar goed, daarmee was de wedstrijd vrijwel binnen.
Ludo stond immers beter tot net niet gewonnen en KNSB-topscorer Robert Schuermans had in een onpeilbare zinderende partij het beste van het spel.
We kwamen op 4 bordpunten doordat Robert tegen Ivo Timmermans remise maakte. De partij is niet te beschrijven maar ik beschouw het als een wonder dat Robert de complicaties in het middenspel overleefde. Hij is met deze remise helaas nét de absolute score misgelopen maar met 8 ½ uit 9 wel de topscorer van de KNSB-competitie. Hulde!!
Ten slotte onze kopman Ludo: hij gaf in het middenspel tegen Frederic Verduijn een stuk weg waarvoor hij gelukkig nog vage kansen kreeg. Die buitte hij optimaal uit hetgeen leidde tot een plusremise.
Conclusie van dit alles: het eerste van De Pion is kampioen en mag volgend seizoen spitsroeden gaan lopen in de eerste klasse!

De gedetailleerde uitslag:

HWP Sas van Gent II De Pion I 3½ – 4½
F. Verduijn L. Tolhuizen ½- ½
B. de Bruijcker M. Dogge ½ – ½
H. Provoost C. Kuijpers 0 – 1
I. Timmermans R. Schuermans ½ – ½
L. Artels Paul Kuijpers 0 – 1
E. van Leeuwen Peter Kuijpers ½ – ½
C. Gregoir P. Eerens ½ – ½
G. van Rij B. van Ael 1 – 0

Geef een reactie