Klein Plan (2)

Als opwarmertje hebben we discriminatieschaak gespeeld. Daarbij mag je alleen maar iets slaan als je op dezelfde kleur staat als het veld van het stuk of de pion die je gaat slaan. Voor lopers en pionnen verandert er dus niks. Maar torens en dames worden plots minder sterk! Je mag niet slaan als je van een zwart naar een wit veld of van een wit naar een zwart veld gaat (je mag niet discrimineren). Even wennen!

Daarna hebben we opgaven gemaakt van bladzijde 23 (Klein Plan). Je moet proberen de stelling van de tegenstander minder goed te maken met bijvoorbeeld een pionzetje. Bezorg de tegenstander een dubbelpion bijvoorbeeld (opgave 1/3/4). Of los een dubbelpion van jezelf op met een gedwongen zet. Bij het laatste diagram moet je voorkomen dat wit d4 kan spelen.

Tenslotte hebben we gekeken naar een partijtje van een van jullie. De opening was met 1. e4, e5 2. Pf3, Lb4
Die laatste zet van zwart is niet goed. Wit kan de loper meteen opjagen met a3 of c3.
Even verderop heeft wil al Pf3 gespeeld en speelt zwart de loper naar g4 (er staat een witte loper op e2 en van een penning is dus geen sprake). En de volgende zet slaat zwart meteen het paard op f3 met de loper. IN HET ALGEMEEN is het geen goed plan een loper zomaar te ruilen tegen een paard als het totaal geen voordeel oplevert. Je kunt dan beter een andere zet doen om je stelling te verbeteren (er stond bijvoorbeeld nog een paard op b8). IN HET ALGEMEEN met hoofdletters dus. IN HET ALGEMEEN is een loperpaar ietsje sterker dan een paard en een loper of dan twee paarden. Maar dat ligt uiteraard ook aan hoe de stelling is. Maar ik merk dat een aantal van de groep bang is van paarden bij de tegenstander en het liefst zo snel mogelijk de paarden van de tegenstander wil uitschakelen. Dat is niet nodig denk ik. Gewoon goed kijken waar de knol allemaal naar toe kan springen.

En kijk hieronder eens naar de stelling na zet 12. De stelling is ongeveer gelijk. Wit heeft het loperpaar maar de stukken van zwart staan beter. De laatste zet van zwart was h5. Mijn vraag aan de groep: “Wat vinden jullie van deze zet in deze stelling?” En een aantal vond het wel een goeie zet. Tja … Ik vind het niet zo’n goeie zet. Zwart verslechtert de positie van de koning en wit kan de pion bijvoorbeeld gewoon slaan met de loper (Lxh5, Pxh5 en Dxh5). Mijn Stockfish was het met me eens.

Uiteindelijk won “onze” zwartspeler wel de partij. Het werd netjes afgemaakt met een batterij over de e-lijn. Tips van de meester:
– Speel geen lopers naar velden waar ze niets doen.
– Sla niet zomaar een paard met een loper als het geen voordeel oplevert.
– Kijk elke zet goed of je eigen stukken allemaal gedekt staan.
– Kijk elke zet of er stukken van de tegenstander zijn die ongedekt staan.
– Speel niet zomaar de h-pion twee plaatsen naar voren als je aan die kant gerokeerd staat.

Bij de partijtjes heb ik gemerkt dat er heel veel standaard Italiaans gespeeld wordt. Een prima opening uiteraard, maar misschien is het leuk ook een paar andere openingen te leren. We hebben dan ook even naar het Schots gekeken, dus
1. e2-e4, e7-e5
2. Pg1-f3, Pb8-c6
3. d2-d4, e5xd4
4. Pf3xd4
Je krijgt een hele open stelling.
De geschiedenis van het Schots is interssant. Het werd populair na een correspondentiematch tussen schaakvclubs uit Edinburgh en Londen van 1824 to 1828. De zetten werden dus met de post opgestuurd! In 1990 kreeg het Schots een enorme impuls toen Gary Kasparov er succes mee had tegen Anatoly Karpov.

Huiswerk:
Maak bladzijde 23 van het werkboek af. Bij diagram 6 en 8 hoef je maar één zet te noteren. Bij de andere diagrammen noteer je twee zetten. Een pijl trekken is dus niet genoeg!

Als je beter wil leren schaken probeer je elke week een aantal opgaven te maken in je werkboek. Als je opgaven hebt gemaakt, lever je je boek in den kijk ik die voor je na. Als je een partijtje hebt genoteerd, kun je dat aan mij geven en dan kijken we er in de les naar.

Als je de digitale Tutor wil van Stap 3 kun je contact met me opnemen. Het is een perfecte voorbereiding voor het examen en je kunt er heel van leren door wekelijks een aantal onderwerpen af te werken. Het werkt niet als je twee weken voor het examen daar mee aan de slag gaat …

 Ik heb dit bericht voor één keer speciaal gemaakt op de website. Het komt dan ook op de voorpagina. De lesverslagen van Stap 3 staan bij de Schaaklessen.