Stap 5
Docent: Erwin Kalle

Vandaag was iedereen weer bij de les, Jesper was terug van het tennissen, iets bruiner dan voorheen! Maar het was weer tijd om te schaken en daar gaan we het in dit verslagje dan ook over hebben!

Eerst is er het een en het ander herhaald van vorige week namelijk over Open Lijnen. We hebben dit in combinatie met toreneindspelen geoefend met een uitspeelstelling. Het oefenen van het uitspelen van een betere stelling is erg belangrijk en ook erg leerzaam. Vooral is het belangrijk om te bedenken hoe je je stelling nog kan verbeteren.

We zijn wat minder serieus geeindigd, namelijk hoe kan je het snelste pat krijgen als beide partijen meewerken? Joshua en Jesper kwamen een eind, maar het kon nog sneller, namelijk in 10 zetten!!

Voor volgende keer is het huiswerk een leuke leerzame partij meenemen!

Afgelopen vrijdag is er natuurlijk weer geschaakt! Jesper was deze avond afwezig, dus was er een prive training voor Joshua!

De les zijn we begonnen met wat openingstheorie. Hierbij was het vooral belangrijk om de verschillende idee├źn van een opening te leren en niet alleen maar losse zetten. De theorie is nu geleerd en nu is het wachten op een partij waarbij de nieuwe kennis toegepast kan worden!

Het tweede deel van de les hebben we het over open lijnen gehad, meestal niet het moeilijkste onderwerp, maar toch wel een erg belangrijke les! De hoofdpunten zijn:
1. Zoek / maak een open lijn
2. Pak de open lijn met een toren (of dame) en maak gebruik van steunpunten om te verdubbelen.
3. Jaag of lok de tegenstanders toren van de open lijn

Als deze punten gelukt zijn is het natuurlijk de bedoeling om binnen te komen op de 7e rij, waar we veel activiteit hebben.

Het huiswerk voor volgende week: Open lijn A

Het is alweer bijna vakantie! Maar eerst was het tijd voor les 5 van stap 5.

Vorige week hebben Jesper en Joshua hun partij van de jeugdcompetitie gespeeld. We hebben deze partij uitgebreid besproken en beide hebben een goede partij gespeeld en er hopelijk iets van geleerd!

Verder hebben we het huiswerk van afgelopen week nog eens bekeken en nog een het een en het ander herhaald.

Fijne vakantie vast en het huiswerk is een leuke partij van de Jeugdclubcompetitie meenemen!

Afgelopen week hebben we op vrijdag een lekker aanvallende avond gehad. We hebben het namelijk gehad over het onderwerp Koningsaanval. Hierbij waren weer een aantal dingen van belang, die bij bijna iedere koningsaanval voorkomen:

- Het maken van een gaatje (openbreken koningstelling, vaak door een offer)
- Erbij halen van stukken. Zonder actieve stukken gaat mat zetten niet lukken.
- Een matbeeld zoeken, het doel uiteindelijk is simpel: Zet mat!
- De verdedigers (van het matbeeld) uitschakelen!

We hebben deze vuistregels geoefend met de standaard stellingen waarbij de aanvaller een loper offert op h2 of h7 en wat opgaven uit het boekje. De bladzijde koningsaanval A afmaken is dan ook het huiswerk!

Afgelopen vrijdag was alweer les 3 van Stap 5!

We zijn begonnen met het bespreken van het huiswerk van afgelopen week over T+K tegen P+K. Dit ging nog niet helemaal vlekkeloos dus hebben we nog het een en het ander over afgelopen week herhaald. Vooral belangrijk waren:

- Met tempo je toren goed zetten.
- Koning afhouden (of juist zorgen dat dit niet lukt voor de tegenpartij)

Na het herhalen ging het maken van de opgaves een heel stuk beter!

Tot slot hebben we een partij van Jesper bekeken. Het was een spannende, ingewikkelde partij waar veel in zat!

Laad meer