Stap 4
Stap 4

Trainer: Ted van Eck

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Noah Akkermans
Jesper Fidder
Joshua Prevoo

 

Ted lag ziek op bed en Frans heeft zijn les overgenomen. We hebben gekeken naar eigen partijtjes uit de competitie en onderzocht wat er beter moet met de partijtjes. Enkele dingetje om op te letten als je beter wil leren schaken.

  1. Speel niet op trucjes in de opening. De kans dat je het trucje op het bord krijgt is soms klein en als de tegenstander het kent, kom je meteen slechter te staan. Speel gewoon gezonde zetten in de opening.
  2. De opening wordt niet goed afgemaakt. Regelmatig gaan paarden op stap naar een veld waar niets te halen valt. Laat eerst eens alle stukken meedoen.
  3. Er wordt veel te vaak a3, h3, a6 of h6 gespeeld waar het op dat moment totaal niet nodig is. Dan zijn het slappe zetten waardoor je meteen minder komt te staan. Stukken ontwikkelen!
  4. Er wordt veel te gemakkelijk een goeie loper geruild tegen een slecht paard. Niet ruilen in de opening! Tenzij het onmiddellijk groot voordeel oplevert.
  5. En dit geldt bijna voor iedereen: jullie spelen allemaal 1 e4, e5 2. Pf3, Pc6 3. Lc4, Lc5. Kies eens een keer een andere voortzetting vanuit de opening. Maar die moet je dan wel voorbereid hebben uiteraard.

Daarna hebben we gekeken naar enkele andere openingen die goed te spelen zijn voor spelers zoals deze jongens van Stap 4.

Blokkade afgerond en huiswerk is staartstuk plaatsen, bladzijde mag je zelf zoeken. Succes!

We hebben onderbreken behandeld.

Huiswerk voor de volgende keer: laatste 6 van de tweede bladzijde

Stap 2/3 herhaald en het huiswerk is de laatste zes van de tweede bladzijde.

Geen artikelen meer