Stap 3


Docent: Koen Riemens en Marieke van Essen

Leerlingen: 

Stap 3 

Docente: Koen Riemens
Docent
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Schaakgeschiedenis
Koen speelt al zo lang bij de vereniging dat hij in het fotoarchief terug moest zoeken om er achter te hoe lang hij al bij de schaakclub zit. Na lang dwalen in het digitale schaaklabyrint, de fotopagina van De Pion, vond hij de oudste schaakfoto van zichzelf terug. In het seizoen van 2007 is een kleine, trotse Koen te zien met zijn pas behaalde stap 1 diploma. Dit betekent dat hij rond eind 2006 begonnen moet zijn bij de club. Al 13 jaartjes lid dus!

In zijn jeugdige jaren heeft Koen heel het land doorgereisd om schaaktoernooien te spelen. Bij elk schaakcarrière horen hoogte -en dieptepunten, maar mooie prestaties en herinneringen zijn zeker gemaakt bij toernooien als de Nederlandse teamkampioenschappen te Hoorn en het Noteboom toernooi te Leiden.

Samen met zijn tweelingbroer Noud heeft Koen de stappen 1 tot en met 5 doorlopen. Hierna moesten de senioren aan de gebroeders Riemens geloven. Na een periode waarin schaken op een lager pitje stond is Koen nog doorgegroeid tot een redelijke speler van de A-groep bij de senioren. Momenteel heeft hij nog de ambitie om zijn KNSB rating boven de 2000 grens te brengen.

Docent en jeugdleider
Met docente Kimberley is Koen 3, bijna 4, jaar geleden les gaan geven aan de jongste schakers in stap 1. Langzaam aan heeft hij de taken van de vorige jeugdleider (Frans Peeters) overgenomen en is hij deel geworden van het bestuur van de vereniging. Momenteel vervult hij de taak van jeugdleider al twee schaakseizoenen.

Buiten de schaakwereld
Het einde van de opleiding procestechniek komt bijna in zicht voor Koen. Momenteel loopt hij zijn afstudeerstage bij Ardagh, een glasfabriek in Dongen. Hier zit hij als operator in een controlekamer om het glasproces te beheersen en te sturen. Na de studie is de jeugdleider van plan om te gaan werken.

Naast schaken vind Koen ook tennissen, squashen, fietsen, schaatsen en bier brouwen leuk om te doen.

 

 

 



Het huiswerk (pagina 2 en 3) is behandeld. Voor degenen die het gemaakt hadden, top gedaan, het zag er goed uit. Probeer de opdrachten nog een keer na te kijken voordat je het antwoord opschrijft. Doe dit ook in de partij voordat je een zet doet, door te controleren voorkom je fouten.

Tevens hebben we de korte notatie behandeld. Gebruik deze notatie voortaan bij het noteren van partijen en bij het maken van opgaven in het boekje. Mocht je de stof van de korte notatie nog een keer willen doorlezen, zie: Schaak Notatie - Leren schaken (google.com)

Tot volgende vrijdag!

Aanwezigen: Pepijn, Vince, Thijn, Sid, Nickolai, Manu, Luca, Gijs

Vandaag hebben we het spelen van de opening behandeld. Let hierbij op het volgen van de gouden regels. Alle spelers moeten het veld op voordat er aangevallen kan worden! Ook is kort het begrip tempo aan bod gekomen. Hierbij gaat het niet om zo snel mogelijk zetten, maar om voor te komen in je ontwikkeling ten opzichte van je tegenstander. Probeer dan ook niet te vaak met één stuk te zetten of in de opening met de dame te spelen, want hiermee verlies je een 'tempo'.

Het huiswerk voor volgende les is de eerste mixtoets (waren we tijdens de les al aan begonnen).

Tot volgende week!

 

In de les na de herfstvakantie zijn de twee stap 3 groepen samengekomen om de mix-toetsen L&M te behandelen. Hier gaan we volgende keer ook mee verder. De eerste pagina (L) is huiswerk. Zorg dat je dit maakt, want dit is een goede voorbereiding op het examen.

Tijdens het echte examen (de 27ste november!) krijg je het onderwerp bij de opgave gegeven (op de laatste 4 opgaven na). Hier dus de onderwerpen bij de opgaven van L&M:

Mix L
1. Penning/insluiten
2. Penning/dubbele aanval
3. Penning
4. Mat in twee
5. Mat in twee
6. Mat in twee
7.Insluiten
8. Penning
9. Röntgenaanval
10. Koningsaanval, weglokken/wegjagen verdediging
11. Verdedigen
12. Uitschakelen verdediging

Mix M
1. Mobiliteit (red je stuk!)
2.  Röntgenaanval
3. Penning 
4. Insluiten
5. Insluiten
6. Mat in twee
7. Uitschakelen verdediging (weglokken)
8. Penning
9. Penning
10. Aftrekaanval
11. Insluiten
12. Mat in twee

Heel veel succes en tot volgende week!

Gisteren hadden we een aantal leden van stap 3+ op bezoek, wat alleen maar gezellig was!

De lesstof van insluiten is behandeld. Belangrijke oplosstrategieën hierbij zijn: kijken welk stuk weinig velden heeft, proberen dat stuk aan te vallen en alle velden af te pakken, en uiteindelijk controleer je of er echt geen verdediging mogelijk is.

Tijdens de les hebben we al even gewerkt aan een mix-toets, maak deze af als huiswerk voor de volgende vrijdag (inleveren bij Koen).

Als afsluiter hebben we een wedstrijdje stap 3 tegen stap 3+ gedaan. Stap 3 wist deze nipt te winnen ;)

Tot volgende week!

In les 3 is een pion structuur behandeld. Let hierbij vooral op dubbelpionnen en achtergebleven pionnen!

Ook is mat in twee/matbeeld behandeld. Pak dat aan als een mat in 1 opgave: kijken waar de koning heen kan en vluchtvelden afpakken. Bedenk van te voren om welke matbeelden het kan gaan (welke stukken je op welke velden wilt hebben).

Er is geen huiswerk, alleen matbeelden als je daar moeite mee hebt. Vragen over opgaven worden volgende les behandeld.

Daniël was afwezig.

Afgelopen vrijdag was iedereen aanwezig! Om weer even te wennen hebben we een potje gespeeld.

Vrijdag de 11de gaan we beginnen met het herhalen van de onderwerpen. Er is geen huiswerk.

Geen artikelen meer